Имам наблюдение на такива случаи. При мен винаги са били придружени, и с липса на внасяне на прашец. Ако нищо не се измени в късно време такова семейство умира. добави 1-2 рамки с пило това трябва да е достатъчно.
Преглед за печат
Христос воскресе - честит празник и успех на всички колеги през настоящия сезон Та на въпроса-вчера реших да преместя четири семейства в нови кошери-старите бяха негодни-и да маркирам майките При трите нямаше проблем но на четвъртия не можах да открия майка и поради това че имаше пило на три рамки го затворих Вечерта ми направи впечатление че в стария сандък има няколко пчели След огледа се оказа че майката е точно там-това се дължи на моят неопитност Взех я внимателно и я пуснах на прелката но колкото и да се опитваше да влезе пчелите я нападаха и избутваха обратно Отворих кошера отгоре и я поставих върху рамките но мисля че ще я убият Престоя навън около 6 часа-ако може съвет за по-нататъшните ми действия-не искам да обединявам всичките ми 8 кошера са доста силни подготвям ги за отводки
Ако е престояла извън кошера 6 часа , не мисля че ще я убият защото за толкова време са разбрали , че са осиротели и биха приели всяка майка , камо ли своята . Вчера беше доста топло и едва ли нещо и е станало на майката, така че днес огледай пред кошера , ако са я убили ще е пред него , но по-вероятно е да е вътре и да снася . Добре щеше да е да им сложиш сироп в хранилките вчера при всички тези промени , за да намалиш стреса . И още нещо , при маркиране на майката е добре да я връщаш в клетка , за да не я нападат в началото , все пак лака променя временно миризмата и.
това със сиропа го направих още преди да разбера че е останала навън и все пак мисля че вече я няма-вчера кошера бе неспокоен и цялата му предна страна бе в пчели Ако е убита мисля да изчакам маточниците и да правя ранни отводки -вече има доста търтеи по кошерите-след ден два всичко ще е ясно
Новобрански въпрос.Кошер лр 10-ка,два корпуса.Горния пълен изцяло с мед.В долния 3 рамки с пило,4 мешани мед-прашец и три изцяло с мед.Правилно ли е от горния да изцентруфугирам 6 и да раздраскам останалите?
В горния меда най-вероятно е кристализирал и няма как да го центрофугираш, може да го дадеш на друго семейство , ако това няма някакво заболяване .
Три рамки с пило ми изглежда малко , явно и пчелите са малко, така че по-добре ги остави само на долния корпус и надраскай по една пита от двете страни на питите с пило . Втори корпус им сложи чак като на долния има 7-8 пити с пило .
Въпросът не знам дали е новобрански, но действията дотук са. Този кошер така ли е зазимен? Медът, прашецът негови ли са, стар, пресен? Да не би да си правил ротация? Само не ми казвай, че си го оставил с 30 кила мед! Толкова много мед в кошера само пречи, а за тая работа миналата година нашия човек Ник Монтански беше подложен на кръстосан приятелски огън... Чак му се възхищавам как ни изтърпя. Пчелите още преди 3 месеца трябваше да са отгоре. Или ти поне преди 2 месеца можеше да ги качиш. Горния корпус незабавно го разкарай оттам, на пчелите осигури простор в най-топлата част на жилището им. Прашецът да е при тях и поне 6-7 кила мед, ако е запечатан - драскай.
Семейството беше миналогодишна юнска отводка на 4 рамки.Храних до 10.09. и то изгради плътно и двата корпуса.Не вадих меда и зазимих така.Не е кристализирал и всичко си е само негово.Ротация не съм правил.Значи сега махам горния корпус,центрофугирам го и го връщам,когато пилото стигне 7-8 рамки.А пък меда в долния надрасквам.Мерси!
Меда не го мисли, важното е семейството да е най-отгоре. Може да центрофугираш и да върнеш корпуса отдолу, може направо както е с меда да го сложиш отдолу, но внимавай с входовете да не направиш кражба! а може и отгоре да го върнеш, като си усвоят техния корпус. Зависи каква паша имаш/ще имаш, зависи темературата дневна/нощна каква е... Ако пчелата е малко, в такъв преломен момент трябва да се стремим всячески да не и създаваме допълнително работа - поддържане на микроклимат, охрана на входове, разпечатване и пренасяне отдалеко на мед и всякакви такива. Тя трябва да работи с майката сега!
Всъщност сигурно нямаш и изградени пити? Ако е така задължително центрофугирай, трябват ти празни пити за растежа. А бе я кажи какъв ти е инвентара към момента /корпуси и пити/, каква паша чакаш и към каква техника на пчеларстване си се ориентирал за тая година?