Ало-ВАСИЛЕВСА да си ходиш по другите теми,че и тази ще опетни.Като ти се пикае ,се ходи до нужното за това място,а не където свариш.
Преглед за печат
Ало-ВАСИЛЕВСА да си ходиш по другите теми,че и тази ще опетни.Като ти се пикае ,се ходи до нужното за това място,а не където свариш.
Много хубав дъждец пада! Не става за плаж. Но, като се постопли тия дни ще има прашец. Така че работата е опечена!
Ами, направи им ротация!
Точно така! Намери му работа, че много се е отпуснал, никакво Пампорово, да отива на Паничарево. :laughing:
Ще му дам един чист въздух...то и на пчелина е чист бре :) След 10-тия корпус, дробовете направо се отпушват :) Ако неговите му идват леки, да заповяда на ДБ12.
С такива приятели...да ти е здрав гърба! :laughing:
Днес е един чудесен ден! Слънце в жестоката българска действителност. Утре, ако е рекъл Господ смятам да погледна какво е положението вътре в кошерите. Че досега беше студено, а следващите три дни може да стане 19- 20 градуса. Ще видим. А днес съм се отдал на почивка. Току що, се върнах от разходка по брега на морето- приказка. Чайки, вълни даже и една руска лейди срещнахме със сина ми! Бягахме, хвърляхме камъни и направихме фитнеса. Сега се чудя, ракия ли да почерпя жената или вино? Наздраве, весели празници!
Днес им сложих по половин кг. Апитом с прашец на тези, които си бяха изпапкали Апифондата. Исках да им сложа е малко винце все пак е трифон зарезан ама гледам носят прашец и ще вземат да се напият да НЕ могат си намерят къщата и да се загубят из полето :)
Наздраве.
Аз пък от утре ги почвам със шара. Положението днес не ми хареса, ситуацията се изменя с дни.
Ох рояци, ох кеф. Ранно развитие, което ни кара да започнем както казва колегата m_pchelari със сиропите за което е много рано още. Не дай си боже да дойдат като миналата година дълги валежни дни и тогава не ми се мисли. Моите гладници като ги гледам на какво положение са, а тези които ги започнаха с подхранване още от декември какви ще са като развитие? А мисля, че при такава ситуация няма да са само рояци, но ще има и друго.
Така е в този занаят. И аз миналата седмица оплаках 2-3. Още съм на етап където ме боли за всеки, но както е казал класика падаме, ставаме и гледаме напред.
Ти, не беше ли писал, че имаш пити в плодниците на над 10 години?
Ами тогава да попитам, защо са още там?
Разбирам те, и по тази причина не ща да видя повече ДБ. Но сам знаеш че, отдавна е трябвало да ги смениш. Последствията от това ги виждаш.
Ок. Щом разчиташ на де минимис.
Няколко дни ровя по кошерите.Положението е -да не хваща продължителен студ.Не направих питки, дано да не си ръся главата с пудра захар. :tres: Мед има за още една зима, но в някои семейства не е достатъчно около пилото.Много писаници имаше, как не си отваряли кошерите от октомври до март.Моят съвет - вижте си семействата, ако още не сте го направили.Покрай топлото време и прашеца има доста открито пило и прясно наснесено.При мен ще пада здраво хранене.Сложих тук -там инверт, да видя как ще го вдигат.
Като имаш мед за още 1 зима, защо не надраска една пита, а се насочваш към инверта........?
П.П. Не че ти се мешам ама във всички книги които имам се препоръчва стесняване (за да се доближи меда до пилото) и надраскване на меда по питите щом има медени пити. Точно в този сезон (в края на зимата), и щом времето го позволява. Вчера четох една такава книга “Книга за личното стопанство“. За пчелите в нея са писали Шабан Шабанов, Бижо Бижев, Любен Радоев и др...... Аз лично им се доверявам.
Храни, храни. Ние *дето не храним да му мислим, а и като не ги отваряме пак да му мислим. Какво значи - няма достатъчно около пилото? А не трябва ли да има място за ново пило и затова пчелите да освобождават? Ако времето остане топло ще става още по - буйно развитие и оттам - рояци. Ако се развали времето то развитието ще продължи от постоянното подхранване и след това отново - рояци. Ако са по гладни ще имат повече място за снасяне на майката, а ако са задръстени ще има какво? Рояци.
За 6г. само 1 кошер ми изпадна в роево....... Като го усетих му изчистих майчилата. След 5-6 дни като го проверих, пак беше заложил ЯКО майчила. Разделих го и всичко приключи. За мен лично роенето не е чак такъв проблем.Ще видим тая година как е щом се засилват толкова рано.
Атанасов, да не ти падна хемоглобина, че се загуби?:bigsmile:
Аха. Тук си бил.
Здравейте, има ли колеги от и около Елхово които правят и продават отводки?
Аз към моите, нямам забележки! На някои, им отворих мишите предпазители. Защото си пречеха на входа с прашеца. Седнах да им се кефя! И даже съжалих, че отказах цигарите. Добре че не отказах ракията!
Ще се получат, колега. Ама тогава и Моника ще трябва- Люински!
Наистина, кошерите се гледат март, ако годината е нормална . А за тази можем в март да преброим загубите от глад . Аз направих ротация, средно имам по 2 / 3 пити пило . Питките са върху рамките .Трудно, но сигурно против студа . Сега ще се види, кой гледа кошери по календара на стената, а не по календара на ПЧЕЛИТЕ . И накрая ще повторя- ТОВА КОЕТО ПИШЕ ПО КНИГИТЕ, НЕ СЕ РАЖДА НА ПОЛЕТО !
Правил си ти, ама кефа си! Ако знаеше, че ще стане- да е жив и здрав! Сега щеше да си оракул.
Днес забелязах че бадемите са цъфнали яко .
При нас бадемите са цъфнали от седмица, от два дни забелязвам и сливи цъфнали. Има цъфнали нарциси а днес се изненадах когато видях зюмбюли цъфнали. Луда година дано няма изненадани особено колегите който ще погледнат кошерите си края на март ...
При нас само бадемите , сливите / джанки / са напъпили яко до 2-3 дни и те ще цъфнат.
То е по-важно миналата година есента да си ги отваряли кошерите... А сега, те хайванчетата си знаят работата и потребностите
.
Изпуснал съм въпроса. blush; Още има възможност за реакция.Справка- темата за търтовките.:bigsmile:
Есента ,всички сме ги отваряли и моите бяха супер от всякъде.Към днешна дата, без майки, изяден меда около пилото, ако не се вземат мерки- познай.:cool:
Времето е топло ще си пренесат мед от крайните пити, а и прашец вкарват. Проблем ще е ако застуди и тогава ще загинат на пилото ако нямат мед до него или питка отгоре.
Тцтцтц мойте започнаха все повече далаци да градят в хранилките. Голяма бела ще е ако майката се качи и тя да осемемява в далачетата.
РАЗШИРЯВАЙ ГНЕЗДОТО! Не се води по теории, които изобщо не отговарят на практиката.
Батко е най-зле. Излезе от зимата с прекалено много пчела и ако не действа бързо...ще ги гони по дърветата. :laughing:
Пчела и пчелари- дал Господ! Ще перифразирам израза- пепел ти на устата, в това: ракия/ шотландска/ ти на устата! И да добавя- ти не го учи, защото последните години не е пропуснал лекция! Само на моята лекторка не ходи,ама ще съжалява с таз опъната жила!
Аз от кога се моля да започне да снася в хранилката ! Местиш хранилката в нов кошер и готова отводка !:bigsmile:
http://s6.postimg.org/6r02hmwrx/Picture_027.jpg
Ако пренеса ларва, дали ще си направят маточник?
Става въпрос за снимките по долу.
Исках да наблегна на младите пчелари, че няма значение от кога си пчелар,колко кошера гледаш и колко знания имаш. Важното е да си упорит за да успееш, да не се отчайва човек от загубите. Загуби винаги ще има, както и посредствени семейства. Човек се учи докато е жив и пак неграмотен умира.
Далачето за два дена е пораснало още толкова. Днес разбрах, че ще съм на загуба със цвекловата захар, толкова бързо е ядат, че не мога да им насмогна да слагам. Явно тон и половина няма да стигнат и ще се наложи да купувам още. За сравнение тръстиковата е ядат двапъти по-бавно, имам сравнение защото в неделя им сложих последния чувал от нея и е видима разликата от изяденото между двата вида.
Прикачен файл 6201
Вече имам празни хранилки, които бяха пълни със суха захар. Външните съм ги наредил отдавна. Утре мисля да почна да зареждам вътрешните.
Миналата година като ти разправях, ти си мислеше, че си правя майтап. СЛАГАЙ РАМКИ С ОСНОВИ!
Ако ти я ядат по-бавно тръстиковата, това е защото някой е изтървал повече хидратна вар. При преработката на захарта се използва вар - не си правя майтап. Това е с цел да се повиши pH-то :laughing: Да беше питал, да ти бях казал :bigsmile:
По прогноза -облачно слаб дъжд.Добре, че не им се вързах и отидох на пчелина.Времето -чудно ,слаб вятър, почти слънчево, температура около 20 градуса.Пчелите летят, като луди и носят прашец.При мен тук -там има по някоя леко побеляла джанка.Четирите семейства, на които придадох майки са ги приели.Прегледах и последните десетина кошери.Всико е наред.От тук нататъка , каквото зависи от мен ще го направя, остава и природата да е с нас.
И при нас джанките цъфтят. Отворих 5-6 кошера днес, пило разнородно имат. Разпечатах малко мед и сложих рамката до пилото.
При хубаво време и на останалите кошери им предстои това :)
Освен да си пожелаем успешен старт на новия сезон той чука на вратата вече :)
Току що се върнах от пчелина. Има невероятен приток на нектар и прашец! Местноста е обсипана с талази, от бели, розови и тук там жълти и лилави багри! Слагам основи не ами, несмогвам! Най силните и търтеи им се прищяло, а някои и магазини пълнят! Както казва Ачката, ще се правят отводки. Кеф!!!
Днес изживявам една чудесна, черноморска и дъждовна сутрин! Вчера им подложих сироп и питки, така дъждец е равносилно на прашец, нектарец и медец!
Днес завъртях всички корпуси/ на кошерите с отделно дъно/на 180 °, още не съм ги отварял да видя на колко рамки пило са.
Ами то тебе те интересуват корпусите,а не рамките!
Тази работа и аз я свърших, но преди да я свърша. Отворих всички семейства за да погледна за търтовки, или осиротели. До в момента 3 бр, качих ги на по-слабичките с вестник... Всички останали са завъртяни на 180градуса. Старите дадани са прегледани, разширени са с по 1 во и средната рамка с пило е завъртяна на 180градуса... всички са вземали по 3,5л сироп до в момента 2/1 захар вода. Като съм им дал в сиропа апифит, био апис и съм ги пръскал с био апис. До в момента, нямам нито един осран, или умрял от глад... На есен имам 1 ограбен, зимата имам 2 споминали се и сега 3 осиротели, да се надяваме да приключим до тук със загубите. от 72 зазимени 66 средни и силни в момента. Доволен съм!;)Прикачен файл 6251Прикачен файл 6252
п.п. Тази година за пръв път се опитвам да направя бащини семейства. Подготвих от есента две от семействата които съм наблюдавал цял сезон и съм доволен. Тези семейства са с добри добиви, не цапат с много клей, не са крадливи и няма толкова акари за разлика от други... Та на тях есента им добавих по 2 пити с пило (август) за да ги зазимя още по-силни и да тръгнат на развитие преди другите. Така и стана преди седмица имаха вече търтеи излюпени но са малки... сложих им по 1 изградена рамка от миналата година с търтееви килийки за да ги осеменят, давам им сироп. Мед, захар, прашец и вода от доста време... Чакам да се излюпят ВРАБЧЕТАТА :laughing: и ще има майки....
Гоше, при 200 бр на едно място, няма как да имаш слабо или търтовка и да не го ограбят :-) :-) :-) :-) :-) .Имах 2 търтовки, който още края на ноември ги усетих и две слаби, бяха ги натисали. Късмет беше да ги видя преди да ги бяха ограбили. Всичките 4 ги обедених към други.
Религията не ми позволява да гледам 200 кошера на едно место..... Бих ги пръснал на 4 места по 50. Така за 1 ден ще оправям по 1 пчелин...каквато и манипулация да е, освен ако не изпадне всичко в роево или вадене на мед, но точно в трдуните моменти се вика помощ от публиката....
Какво му е на времето? Хубаво, пивко време- както казва Ачката! Типично мартенско, бих добавил. Има ли "р"- в името на месеца, очаквам изненади! А, и като си представих Ванката, на ските се смях даже и на сън! Тази отсрочка, на мен ми идва добре, а на вас?