Такава гуляма злоба от теб не бях чел,но е понятно за меня.Аз съм се занулявал не един път,но на 1 450 000 50% са си много...Ей,такова не бях постигал.;)Аз като думам,че ще ми се разсърди някой не ми вервате....:laughing::laughing::laughing:
Преглед за печат
Супер време за пчеларство.Много колеги ми се смяха,че съм ги присвил с преградна,но като гледам какво е вън мисля,че съм уцелил правилната стратегия.Проблема е само един,че ще трябва да се храни и то много.Вярно семействата не са ми много силни и това е един + за мен.По малко разход.:bigsmile:Чувам колеги са с -1кг на ден разход.:laughing:Направо не искам да смятам какви разходи ще направят,а цената на меда невиждам как ще скокне...:bigsmile:
Ти нали си от всичките. Не мож те разбере човек кога за къде пишеш. Ама не си сам.Та не се притеснявай.Който не го мързи все ще се сети ако му е интересно.
п.п. То виж и региона от темата "Високопланински" над 500 метра. Айде стига бре!Средно планински от 100 до 500 ли ще са? А планинските от -1 до 100.За равнинни няма да се затормозяваме.Та прав си.Пиши на всякъде. Все попадаш в темата.;)
Най после хубав работен ден за пчелите.Напоследък, често не им се случва.Джанката ,докато се появи и изчезна(не случи на време).Сега започва да цъфти черешата.Сливи ,Круши ,ябълки и накрая глога си чакат реда.Само Акацията не се показва.Стои си на клечки. Не знам за добро ли е , или за зло.За зло ,ако е измръзнала от последните Минуси(-3 -4 )Досега обаче, не съм наблюдавал дали може да измръзне почти неотворена пъпка.Все пак зимата издържа и -20.А за добро,защото ще се забави началото на цъфтежа,че пчелите, както и акацията много много не са се разбързали.
Аз съм североизток и забелязвам добър преход от зима към пролет (виждам нещо от давна невиждано) ,е не като през комонизъма дет казват дрътите ,извинение!(и можели общата нагласа на хобитата да влияе в/у природата) сега е добре ,дали щот короната ни принизява към нея (природата)си или аз мисля така.Днес още пет към графа силни. Но,! Здраве и успех на всички!
Котките не са генетично калпави! Човек ги прави такива,като децата си! Еле майките им!
Днес сутринта след преглед на всички се оказа че 5 кошера са готови за магазин .По време на прегледа всичко беше спокойно но след обяд като тръгнах да слагам магазините щяха да ме изядат.Следваха ме на 30 метра от пчелина .Летяха около мен и се опитваха да ме жилнат.Направо до нас ме изпращаха.
Незнам къде сгреших. Пчелите станаха агресивни.Преди да кача магазините си пиех кафето до кошерите сега на 10 метра не мога да се приближа.Как да разбера кои кошер е станал агресивен.
Едно семейство го преселих в нов кошер. Сложих му имагазин с основи .Другите 4 кошера качих магазините кото бяха под плодниците над тях.
Никъде не си сгрешил.Има моменти когато пчелите са по кротки и други когато са лоши и нападат всичко наоколо.Свиквай с ужилванията.Ако нямаше ужилвания,всеки щеше да има кошери на терасата си и меда щеше да е по евтин от водата в реката.Успех ти желая и не се отказвай.Опита и знанията се събират за много време,даже за цял живот.
Цъфна ябълката и положението се укроти доста. По някаква причина още джанката не разцъфтява,сливи круши череши праскови преминаха
Не змам какво намериха тая след обяд,но след като преваля отново пчелите луднаха...:bigsmile:
Това е абсолютно вярно и аз се заблуждавах за активност на пчелите, но няма мед. След дъжд водата отмие нектара от акацията и пчелите луднат защото и мерише на нектар, но събират само ароматна вода. Четох някъде, че не трябва да вали 48 часа и да е температура над 25 градуса да има акациева паша.
Дават времето да се оравя от утре, при мен акацията премина, но да пожелая успех на колегите от високопланинските региони където тепърва ще цъфне.
И мойте са като Самоковски зет.Сутрин рано на чешмата.Но е добре, че акацията започва да цъфти от утре, и дано пожеланията на Nik_m се сбъднат.Лошото е ,че пчелите са малко махмурлия, но Шефа е виновен.Така де,да се оплача и от мене си.Но досега поне, много,много не се притеснявах от роене.
При мен очаквам 45 дена непрекъсната паша.В момента магазините са пълни,но не е запечатан.От другата седмица трябва вече да тече...:bigsmile:
Даче,а подготвен ли си за тези 45 дена.Казваш,пълни магазини с незапечатан.А с какво са пълни? Ако утре е първия ден от 45–те,закъсал си я здраво,че лесно не се запечатват два магазина на кошер при тези зимни температури.Поне при нас е така–вчера и днес със ватенката на гърба.Викам си,ами ако потрябва и гъбината къде ли съм я потурчил след уволнението.И започнах да я търся,че виж че е потрябвала.
Хубаво огледай нещата,че 45 дневна паша са си 4–5 магазина мед на с–во.Заедно с тези пълните,ама не запеатани ще си биеш рекорда от преди.Колко гонеше като килограми за рекорд? Действай,няма време за" рикийки".
Оставил съм си Гоголе едно слабичко за тая работа...,а и има чалъми за запечатване,но ги ползвам по редко.;)Пашата я очаквам след 6 дена Акация и липа.С 20-30 дневна паша Акация на малко места могат да се похвалят...;)155кг от един кошер гоня,но едно две теникета ми бягат по тъча още.
Не съм ходил в Златарица ама навярно има 5 акации и като цъфнат Друмев казва почна акациевата паша, навярно липите са 2-3 обръстени от орките от долу и цветовете горе само пчели и жирафи могат да ги стигнат и като Цъфнат Друмев пак вика еее започна липовата паша и т.н.
Виж има и слънчоглед и добре че е той че такива като Друмев и моя милост да могат нещо да изцентруфугират.
Плевник,щото ти си го кръстил така. Ами тези чемшир порти,ами витите стълбища до втория и третия кат на палата.А какво да кажем за кованите апликации по палата ти,туй са пари,ей.Ами моравата отпред палата,като канадска ливада подстригана,на раета–светло,тъмно,светло, тъмно.Туй нещо иска поддържане,колко плащаш на работниците дето ти работят на този палат? Само недей да скромничиш.
Акациевата паша при мен е на привършване. По принцип пчелите си харесват най много последните 3,4 дни от нея,но времето им развали кефа.И моя.Вчера беше 12°.Не се показаха.Днес почти цял ден облачно-16°.17°.но пчелите си летяха доста добре,но трудно приземяваха.Друг е въпроса какво носеха.Нищо чудно да хванат Воден Плеврит.
А аз,в следващите дни, нищо чудно да се превърна във Тарзан.
Четвъртия магазин даже него отворих,но и той натежаваше.Това е третия
https://youtu.be/dCy-s8pvyEc,а това втория https://youtu.be/LBjvjRjNyms в първия имаше пило на 4 рамки по излязло,че се наложи да го сложа крайно,а в средата сложих извъртени миналогодишни рамки.От 4 магазина ги намалих на три и смъкнах дъното...
Някъде тече,но при мен,търтейте са строени и са на диетаета.Май сечта ще почва...А аз чакам мед! Изглежда, че пак .няма да се появи мана. Добре,че поне тая година извадих малко изключително чист Акациев мед, та да не съм капо.
След малко е деня на истината.Неотварян кошер от месеци,ако не броим отварянето за допълване на корпуси и магазини ще бъде отворен с цел вадене на мед.Чесно да ви кажа незнам какво ще намеря и да ли няма да се изложа,но ще покажа 100% провала или успеха.:bigsmile:
https://youtu.be/0eNiyQNF_BA 18 кила от тоя курпус пусна.Пълен провал.Извъртях рамките само с над 40% запечатка,а другите ги раздадох на роевете.Нямаше да го вадя и това,но роевете напъват с развитието си и ми трябват рамки.В магазините които по моя грешка в снимането също пълен провал.Всички стари рамки са наляти и запечатани,но раздадените за градеж са малко усвоени.Рекламните рамчета пък съм им забравил да им сложа топчета и страничните пити имат отпечатки на рамчета.:laughing:За мен това семейство е претърпяло срив, роене или самосмяна.Оставих го на 3 магазина +плодник ДБ защото пчелата е точно толкова...:bigsmile:Може би трябваше голяма рамка ДБ да пусна през първи и втори магазан,но това ще го пробвам догодина с тая конфигурация.:bigsmile:
Чувам,че при доста колеги тече(пу-пу да не им е уроки), а при мен по средата на Юли, нещата отиват към глад.Баси района.Ама с многото Бор е така.Добре ,че тая година имаше акация,че ако нямаше, щеше да е страшно.В момента има доста паветак,та пчелите да се намират на работа(залудо работи , залудо не стой).Е,забелязах тук там някой жълъдчета ,че се опитват да пускат,ама....Абе,сиромашка радост. Пп.Потече и при мен,ама от небето!
Надникнах при децата да видя как са нещата.Ами какво да ви кажа.Пашата е намаляла почти 0,но пак ще трябва да се вади мед.Средния добив се очертава около 65-70кг.Далеко е от това което се стремя,но пак добре като знам как съм ги гледал.Себестойноста отново под лев...:bigsmile:
Годината приключи.Егати финиша.В кра края на юли очаквах да запечатат нещо, а те май започнаха да разпечатват,Обрах огризките от магазините,та докарах до 15кг тая година и приключих.... май.Защото от 3-4 дни,пчелите се разшаваха,не много, но от плодниковите пити си капе доста.Чуда се от какво е ? Май не е мана(не е много тъмен),фалопията не е цъфти.По това време е съмнителен за зимуване.Та да се радвам ли незнам.
Аз още не съм отписъл сезона.Снощи извадих по едно магазинче и средния добив за сега е 72кг от кошер.Най ме изкефи Маника.Цял магазин мед пусна.
https://youtu.be/ydckT8kynRg. По гулям кеф от нищо нещо да направиш нема от мен да знаете.
Някъде беше писал че изкарваш по 150 килограма. Има ли някаква причина, сега да е така зле положението ?
При тези добиви, човек да го е срам да каже по колко е извадил от кошер!
Моят рекордьор тая година беше с 9 магазина. 2 акация, 2 липа, 3 слънчоглед и сега при свалянето още 2 напълнил, дали от бодила дали е крал някъде не знам.