Прав си, но мрежестото дъно е част от профилактиката и то целогодишно;)
Преглед за печат
Имам един приятел, цял живот пчелар! Но миналата година загуби битката с акара. Дотогава ленти ама нейсе! Та му казвам купи си ОК и ноември,декември накапвай. Вчера се чуваме по телефона. Накапах вика, ама имаше доста подмор от тази ОК? Брях! Стига, ти друго слага ли- питам го? Ами сложих казва мравчена- гел, а ветеринарния ми даде нещо дето помагало и за кокошинки по кокошките:acute:Така, чакай викам спри! Започна да ме боли главата. Той милия кой каквото му казал и буха вътре.
Ако беше споделил, щях да го убедя да не прави така ама...Който не идва у форума, ходи по гората!
В тази тема за вече 111 страници се изписа всичко възможно като се почне от борови връхчета, няколко различни билки, всички възможни ленти и "лекарства", киселини, селекция, термокамери, и какво се оказва - НИЩО НЕ ПОМАГА НА НИВО ПОВЕЧЕ ОТ ПРОФИЛАКТИКА.
Батка, свалям ти шапка ! Наистина ! Ненадминат импровизатор си .В добрия смисъл .Ама и ти си един от тия които са дали акъл на човечеца,цял живот пчелар.Значи и ти имаш трески за дялане :ae:.Поеми го под крилото си иго напътствай отсега нататък .А..а..а,впрочем,на колко години е човечеца,цял живот пчелар ?Да не е започнал от май месец ,15 г. да гледа мушинките?Това дето му го дали за кокошинки,ще му утепа всичкия МКБ,АКО ГО Е ЗАВЪДИЛ. И всички в хор ще го питаме –ама как го направи?А той ще си трае и ще ни гледа срамаbow;:ballchain::confused:
Очаквам много скоро някой да препоръча и препарат за "срамни въшки" срещу акара. :bigsmile:
Гогол, аз нямам трески за дялане - а цели талпи! Другото тук няма да коментирам. Защото Ямбол ми е близо. Кажи кога и къде да се видим, и ще ти отговоря на всички въпроси. Но дали си струва, хайде да видим де!
Колкото повече третираме с химични средства,толкова повече селектираме акар резистентен на химията.От своя страна акара оказва селекционен натиск на пчелните популации.Ако ни нямаше нас хората да "помагаме на пчелите" щяха да оцеляват само най-приспособимите и най-резистентните спрямо акара колонии.След един масов мор при който биха загинали 99.9% от пчелите в даден регион,от оцелелите би се въстановила една стабилна и резистентна полулация,която сигурно ще продължи да съществува заедно с акара,но пчелите вече ще имат някаква генетична промяна която ще им помогне това съжителство да не завършва с летален за тях край.Ще стават все по-усойчиви на акара и той ще бъде все по-малка заплаха за тях докато един ден не мутира в някой вирулентен щам при което историята ще се пвтори.
Но какво става при нашата намеса.НИЕ НЕ ПОЗВОЛЯВАМЕ НА ПЧЕЛИТЕ ДА ПОСТИГНАТ ТАЗИ ЕСТЕСТВЕНА СЕЛЕКЦИЯ!Спасяваме всяка една колония,или се опитваме да спасим всяка една,независимо от неспособноста и да се справи сама с акара.Е при това положение не могат да се наследят стабилно качествата нужни за справяне с каквото и да е.
Но пък натиска който оказваме на акара води до супер селекцията му.Това ми напомня за борбата срещу плевелите в обработваемата земя.Засега действа,но всички виждаме резултата върху нашето здраве.
Опитах да не третирам семействата и да не пръскам доматите! Е, нито мед ядох нито домати! Добре, че имах вода студена.
Ама студената вода за поливане ли я използва или за нещо друго. Че като чета там при ракиите...?
Не ща да цапам тук! Чети в съответната тема!
От 4 години третирам 1 път годишно, след 10-15 октомври с Оксалова киселина 35гр. О.к. литър вода и захар на око /200-300гр./. Някой имат повече паднали кърлежи други по малко. Явно си действат по въпроса и сами се оправят някакси с кърлежа. Нямам си на идея. Ако увелича бройката кошери ще оставя 10-15 бр. без НИКАКВА моя намеса. С магазини, корпуси- пълна комплектация....да си живеят както искат. Най-много ако се намешам ще бъде да извадя някоя пита мед- да им освободя. Но може и въобще да не ги пипам, времето ще покаже.
между другото защо водят Вароатозата като БОЛЕСТ, не като неприятел за пчелите и паразит. Не ми е ясно, честно. Ако иска някой да обясни.
Между другото, защо водят Грипа за болест? А не водят вирусите, които го причиняват за паразит? Не ми е ясно? А на тебе Валентин?
Мдаа. А вирусите, които причиняват ГРИПА имат ли паразити по тях???? Или да задълбаем още повече под микроскопа и да видим дали вирусите и тях не ги разболява.....нещо си.... По тая логика и пчелната въшка трябва да я водим като болест. Ама всички учени навсякъде я водят като паразит.
То и ноземата е паразит.
А какво всъщност означава болест?
Незнам ама навсякъде наблягат, че вароатозата била болест, заболяване и т.н. Не са ми много ясни тия неща. Може и да бъркам някои понятия.
Болест- дълбоко и трайно отклонение, от нормалната жизнена дейност на организма, съпроводено от структурни и функционални изменения в него.
По това определиние и мачкането от влак е болест.:)
Ами има и още, но не знам дали е необходимо!
Италианците твърдят, че имат много добри резултати срещу акара с използване на озон. Ще правят презентация в средата на годината. Резултатите им са много по-добри от изпарението на ОК.
Някой да знае нещо повече?
Ако някой иска да експериментира: https://www.google.bg/search?q=%D0%B...IBigB&dpr=1.95
Тия домашни озонаторчета са ниско ефективни. Те са направени да работят дълго в рамките на една стая, ползвайки за получаване на озон кислорода от въздуха. А той е малко, особено в кошера! За експерименти и евентуално за ползване се налага разработката на класически озонен генератор, който работи с чист кислород или с богата на кислород газова смес.
Колега tsc 1 , това е по твоята част, помисли по въпроса .
Дайте малко повече информация - какви експерименти са правени, какви са резултатите, как се действа? За хората при голяма концентрация на озона, той е отровен. В нормални концентрации има силно антивирусно и антибактериално действие. За това в болнични стаи, операционни и други места, където се изисква стерилност се поставят UV лампи, които превръщат част от кислорода в озон (О3).
Не мислете, че ще е толкова лесно. Машинката струва 4000 евро и е патентована. Прави озон от въздуха на принципа на студената плазма, но с модификация без UV. Озона се вкарва през маркуч през капака на кошера. Третирането трае 20 минути като твърдят, че се убива всичко, дори вируси и малък кошерен, както и 60% от акара в пилото.
Това ще е или измама или революция. Твърдят, че са третирали хиляди кошери до момента и няма вредни въздействия за пчелите.
Озона се използва за дезинфекция (Ам.Г., Нозема... и други спорообразуващи микроорганизми) и убива почти всички пчелни патогени. Аз обаче бих се поколебал да сложа такъв дезинфектант в кошери пълни с пчели. Най-малкото, защото вътре е пълно със симбиотични бактерии, чийто колонии ще пострадат.
Здравейте.Закупих си кофеин- натриев бензоат на прах 99% чистота, обаче не мога да намеря точна дозировка на кошер.Разбрах, че слага във захарен сироп 1:1 една чаена лъжица по 150мл на кошер 3 пъти през 7 дни. Ако може да ми кажете дали е така :(.Предварително Ви благодаря.
Четете някакви неща, а после се чудите какво да правите. Тази мерна единица "чаена лъжичка" я има само в непрофесионалното готварство. Тука работим в милиграмове!
Една чаена лъжичка е най-вероятно между 2 и 5 грама. (зависи каква е големината на кристала) Дори 1/4 чаена лъжичка да сипеш на 1кг сироп, то ще е над токсичната за пчелата доза. Това, че пише 99% чист, не означава, че няма да бъде отровно за пчелата или човека.
Моят съвет е да забравиш за кофеина, поне докато не намериш повече информация.
Правиш експеримент с няколко кошера! Чаената лъжичка е 5 мл. Също смятам да си направя експеримента,но есента.
Благодаря за съвета Дамянов.Докато не намеря 100% информация няма да го използвам.При положение, че ноември третирах с ОК ще използвам някой вид от лентите,но както предлага Вълчан ще пробвам на 2 кошера и ще кажа какви са резултатите.
Ако не ме лъже паметта и не се бъркам - 1 мл кофеин се слага на 10 л сироп
В темата с какво ще третираме тази година говорихме по този въпрос само еди колега отговори че го е правил
Но говорихме за кофеин натриев бензоат ампули инжекционен разтвор а ти си взел кофеин- натриев бензоат на прах 99% трябва да изчислиш точната доза
както е отговорил Д.Дамянов нещо изключително важно да не стане гаф
http://pchelari.com/forum/images/sty...quote_icon.png Първоначално публикувано от Камен Крумов http://pchelari.com/forum/images/sty...post-right.png
В началото на Август 2015 третирах с Кофеин Натриев Бензоат - 30% от семействата, по рецептата на Scutellator - 25%, и 30% с ОК чрез накапване (35г ОК на литър сироп 1:1 - по 5 мл на междурамие). Тъй като до тогава бях ползвал само последния начин и съм много доволен от резултатите, то той ми послужи, като контрола. И при трите метода изпадаха еднакво количество акари. Не съм забелязал каквото и да е увреждане на семействата след третирането.
Да дам малко пояснения, че току виж някой си изтровил кошерите. Ампулите, които се продават в аптеките, а именно http://www.sigmaprovadia.com/bg/prod...product93.html са 20% разтвор в количество 5 мл. Една такава ампула се разрежда в един литър сироп 1:1. Дава се по 200 мл готов сироп с кофеин натриев бензоат на семейство ( т.е. една ампула е за 5 семейства). Предполагам, че не трудно всеки да си направи 20% разтвор при условие, че има сухото вещество. Веднъж направен разтвора трябва да се оползотвори веднага. Броят на третираните семейства е равен на милилитрите готов 20% разтвор. Необходимо е кантарче с точност 0,001 г и съд разграфен в милилитри или спринцовка. За 10 кошера са необходими 10 мл дест.вода и 2мг ( 0,002г ) сухо вещество. Успех!
Аз също си закупих от тоя прах .Консултирах се с Магистър фармацевт и дозата която ми определи той е 0,2г за едно семейство подаден в сироп 1:1 примерно по 250мл за едно семейство.Или да обобщя какво направих аз за 10 семейства 2г от сухата субстанция( кофеин- натриев бензоат на прах 99%) в 2,5л сироп 1:1 това беше в Неделя 21.02.2016г.Към днешна дата понеже няма видими последствия всички останали семейства ,ще получат същата доза .Третира се 4 през 7 дена.
Колеги, защо се занимавате с глупости?!?! Да не би да имате 100 000 кошера, че цепите стотинката на 100?!?! Купете си кофеин на таблетки за ХОРА. С 10-15 лева няма да се почувствате по-богати - ГАРАНЦИЯ!
Точната доза е 125 мг / л сироп 1:1
НО едва ли някой е дал "една заплата" за теглилка. ЗАТОВА теглете 125 мг / кг сироп.
Нямате си и на идея каква разлика дават китайските теглилки! После говорите, че от ОК нямало ефект...Знаете ли каква е разликата в ефикасността при различна концентрация на ОК? Превете големи количества от разтвора и после хвърляйте каквото остане, не е голяма загуба.
Сложете една монета от 1 лев и ако ви показва различно от 7 грама, подарете теглилката на жената да мери брашно.
Една монета от 2 стотинки тежи приблизително 2.5 грама (зависи колко е използвана), 4 монети са точно 10 грама. Теглете всяка една и ако ви дава разлика - подарък на жената за рождения ден.
Ако ще използвате кофеин, добавете половин пакетче лимонена киселина на 10л сироп. Разтварянето на кофеина се повишава от лимонената киселина и вероятността от грешка намалява, а в същото време ефективността на кофеина в пчелата се повишава. Кофеина се разтваря във вода, но знаете ли как и доколко се разтваря в захарен сироп 1:1 и при темп 0, 10, 20, 40, 60 градуса...и т.н...?!?!
Не се обиждайте, опитвам се да ви помогна и да разберете, че нещата не са толкова лесни и прости колкото изглеждат.
Здравейте,
Дамянов, благодаря за споделеното. Ще се възползвам!
Поздрави, Г. Георгиев
Правилно! Грешката е моя. Публикувам поста отново, вече поправен:
Ампулите, които се продават в аптеките, а именно http://www.sigmaprovadia.com/bg/prod...product93.html са 20% разтвор в количество 5 мл. Една такава ампула се разрежда в един литър сироп 1:1. Дава се по 200 мл готов сироп с кофеин натриев бензоат на семейство ( т.е. една ампула е за 5 семейства). Предполагам, че не трудно всеки да си направи 20% разтвор при условие, че има сухото вещество. Веднъж направен разтвора трябва да се оползотвори веднага. Броят на третираните семейства е равен на милилитрите готов 20% разтвор. Необходима е електронна везна с достатъчна точност 0,1 g ( http://www.dx.com/s/digital+scale+0%2c1g ) и съд разграфен в милилитри или спринцовка. За 10 кошера са необходими 10 ml дест.вода и 2 g сухо вещество. Успех!
http://s11.postimg.org/64ok18crj/IMG...320_154422.jpg http://s11.postimg.org/y28ryockf/IMG...320_154423.jpg http://s11.postimg.org/kmlr9842n/IMG...320_154426.jpg http://s11.postimg.org/d3y0munbz/IMG...320_154432.jpg
http://s11.postimg.org/jcjcgfkwv/IMG...320_154450.jpg http://s11.postimg.org/na6m5u7q7/IMG...320_154452.jpg http://s11.postimg.org/6ilan37hb/IMG...320_154500.jpg http://s11.postimg.org/w6he9rycf/IMG...320_154507.jpg
http://s11.postimg.org/z9i4d5db3/IMG...320_154516.jpg http://s11.postimg.org/a8kxfzjbz/IMG...320_154518.jpg
Залови единствения акар в пчелина ли?
Февруари,когато беше топло времето поставих торбички с тимол на дъното на кошерите.По около 10-15гр. на кошер.Бях почистил дъната и бях сложил по един лист на тях.
На края на месеца ги издърпах и по тях имаше мъртви акари.Извадих торбичките защото бяха стояли 20 дена в кошерите,а съм чел че не трябвало да стоят повече от 25-27
дни и не исках да рискувам в мида който ще се вади април да има остатъци от тимол.Третирал съм и с оксалова киселина разстворена в захарен сироп 1:1.В литър сироп разстварях 30 мл.оксалова киселина и се пръска с пулвелизатор по междорамията на кошерите.Аз правех половин доза и ми е достатъчна за моите 12 кошера,даже остава около 35-40мл.Третирам и с ленти Варостоп и съм доволен и от трите метода.Това третиране с кофеин-натриев бензоат не го бях чувал и ми е много интересно дали има добри резултати
Колега, ако беше сложил само по един лист, без тимол на дъното, дали щеше да намериш умрели акари?
Април месец от какво ще вадиш мед,не разчитаи много на тимола да не правиш масови погребения март и април .
Здравейте колеги,аз май съм най-добрия пчелар или Байварола не действа.Вторник третирах и сложих на 4кошера контроли и ги извадих след 24часа и а що да видя на хървата няма акар на втората 2на третата и четвъртата по един.Продэлжих с другите кошери на другия ден и сложих нови контроли ще чакам 48часа за да видя.Междувремено колежка от съседно село също сложи Байварол и съответно контроли и там от 2контроли на едната 1 ащар на другата 0.
Не си сам. Двама сме.
Есента третирах със Супер Стрипс и паднаха по 10-на акара. От някои кошери не забелязах паднали акари.
Сега не съм третирал, а и нямам намерение.
Разгледах добре една строителна рамка и не намерих нито един акар сред търтеевото пило.
Не знам коя е причината, да няма акари. Дано не се е появил заместител - конкурент.
Ставаме трима преди една седмица третирах 25семеиства с биивитал паднаха по 1-2 акара на семеиство не повярвах,5 семеиства с супер стрипс 1-2 акара ,5 семеиства с контролно с с варостат 1-2 акара на него повярвах,тази година които е третирал навреме миналата година сега може да лежи на гръб и да не третира просто няма акар.
Някой използвал ли е ментово масло?
Капвам в ракията по една капка на литър....Става супер....
Кое?Ракията или измирането на акарите!
Колеги третирахтели вече за акар и с какво?
Аз ги почвам с ОК, за да имам чиста зимна пчела.
С ОК ако се третира сега ако се прави по рецептата на Дони (за която съм му благодарен) ако няма много пило е добре ама ако има ще третираме три пъти през седмица но кърлежите в пилото не ще се унищожат. Тоест ние ще изтребим акарите само по пчелите когато пръскаме.
Та се чудя вече няколко дена след напръскването колко време действа ОК и кърлежите които се излюпат колко време са разхождат извън пилото и пак се пъхнат там ако са в промеждутака м/у пръсканията дали ще измрат.
Ако има много пило, като резултат от подхранване е още по препоръчително да се минат. Окончателния резултат ще се получи при накапването ноември.
И при трите третирани пада акар, защото както си споменал ОК убива акара който е на пчелите. Повторните третирани имат за цел да унищожат акара който е бил в пилоти и затова интервала през 8 дни е най ефективен.
Вярно ли е, че при третиране с оксалова киселина независимо с накапване или пръскане, киселината убива всички прясно снесени яйца ? Някой ми го беше казал, но дали е истина!
Не е вярно.
Повод за размишленията ми е този пост 991 понеже имам 2 пчелина в момента единият е с много малко пило другият на 30ина км. отстояние на 4-5-дори 6 рамки пило разбира се не от рамка до рамка ама доста. Ако е вярно че в момента 70-80% от акара е в пилото то м/у третиранията от 7-8 дни може ли % от акара да е в пилото да се излюпи и после пак да влезе в ново пило до другото третиране.
Цитат от статия на Никола Беров - Швейцария от "Пчеларски вестник", бр. 27:
........."Употребата на киселини можете да сравните с пожар в един небостъргач, а пчелите са затворени в него. Това е повече от ужас." ..........
А празния кошер на пролет, с това ли да сравним:
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90...B8_2001_%D0%B3.
Излишното напушване прилича повече на пожар. По-доброто сравнение, според мен е химиотерапия. Крайни мерки, с допустими щети за постигане на дългосрочен желан ефект.
Сега е много важно как и с какво ще третираме за Вароа. Всеки препарат си има специфика на действие като температура на външната среда, време и начин на действие, карантина и странични ефекти.Трябва да изберем най добрият за даденият момент имайки в предвид множество фактори.
Не знам дали има аналогия все пак не е същото но:
преди години известно време работех в звено към днешното БАБХ за борба с инсектициди (бълхи, хлебарки, кърлеж и др.).
Направило ми бе впечатление че с един и същ препарата на едни места са доволни на други не по принцип препаратите убиват само възрастните но не и яйцата например на бълхите. Там където на пролет бяха третирали и имаше малък брой вършеше работа там където имаше силно опаразитяване дори и след трикратно третиране със завишени дози не даваше добър резултат убиваш бълхите но те все се люпат нови и нови.
Препарата не бе виновен той си действаше просто влияеше само на възрастните но не и на яйцата.
Аз третирам есенно време два пъти през 14дни с варостоп.Доволен съм от резултата.Имам и тимол и мисля тази година да направя комбинирано третиране с варостоп и тимол.
Варостоп част от листовката:
Постига се системно обезпаразитяване, чрез контактно действие на пчелите за срок от 35 дни на възрастни и млади форми на акара Varroa destructor
Дозирането на Варостоп зависи от силата на пчелното семейство и опаразитеността.
- За рояци и слабо развити пчелни семейства:-1-4 ленти.
- За нормално развити и силни пчелни семейства: 2-4 ленти.
Двукратно третиране на пчелните семейства през годината - пролет, за да могат пчелите през лятото да съсредоточат усилията си върху медосбора и есен за да се позволи по-лесно презимуване на пчелното кълбо.
Не се използва по време на медосбора. Има установени максимално допустими концентрации за пчелен мед в Европейския Съюз.
Лентите престояват в кошера 35 дни, но не повече от 6 седмици.
Преди всичко акарът V. Jacobsoni има възможност за голяма и бърза продуктивност. Докато цикълът на развитие на пчелите е 21 дни, а на търтеите 24 дни, то на женския акар е 8-9 дни, а на мъжките 6-7 дни.
Пълният цикъл на развитие на женския акар е 8-9 дни. Оплождането на женския акар става в запечатаната килийка, непосредствено, преди излизането на младата пчела, респективно търтей. Оплодените женски акари се прикрепват върху излюпващите се пчели и заедно с тях се разселват.
Женските навлизат в килийките с пило (търтеево или пчелно) непосредствено преди запечатването им.Първото яйце снасят след 60-70 часа, а останалите през интевал от 30 часа.
Динамиката на опаразитяването на пчелното и търтеевото пило, както на пчелите и на търтеите е следната: пчелното пило започва да се опаразитява от акара в момента на появяването му в пчелното гнездо. Най-силно то се опаразитява през пролетта и особено през есента (понякога до 80%). Търтеевото пило се опаразитява от април до края на юли. Това е целият период на отглеждане на търтеите в пчелното семейство. Пораженията достигат до 60 и повече процента. Количеството на акарите по пчелите и търтеите е най-голямо в края на юли и началото на август. Тогава майките са силно ограничени в снасянето на яйца и площите с пило са малки, а останалите части от питите са пълни с мед. Този период е критичен за акарите. По-късно броят им върху пчелите нараства, докато достигне връхната си точка през октомври, след което постоянно намалява до появата на първото пило през следващата година.
Посочените морфологични и биологични особености на акара V. Jacobsoni, на пчелите и на пчелното семейство налагат прилагането на лекарствени вещества срещу вароатозата да се извършва:
- рано напролет, когато в пчелното семейство няма големи площи от пчелно пило;
- през лятото - в края на юли и началото на август, когато майките са силно ограничени, площите с пчелно и търтиево пило са малки, а останалите площи са пълни с мед и повечето от женските акари са върху пчелите. Лечението се провежда непосредствено след центрофугирането на меда от главната пчелна паша;
- през есента - от средата на септември, когато площите с пчелно пило прогресивно намаляват.
Искам да си взема чекмайт ленти, но немога да намеря откъде мога да си закупя малко количество от тях. Някой може ли да ми даде линк или пък няква насока Плевенско откъде мога да си купя. Миси предварително :)
Миналата седмица третирах с ОК. Средно по 50-80 акара на контролните листи при 5 семейства подбрани при случаен принцип. Направи ми впечатление че има и доста пълзящи пчели без крила, което е обезпокотелно. Иначе третирам от 3 години само с ОК трикратно август през 7 дена и веднъж през ноември
Почвам след като сваля магазините около 15 август с накапване. Но тази година се замислям дал да не третирам паралелно и с нещо друго!
Разбирам че сме еко но някой третира ли с бипин или амитраз за даде повече инфо защото съм виждал екологично третиран празен кошер ?!
Това е рецептата на Дони (с добри отзиви във Форума) не съм я използвал канех се сега да я пробвам защото 10ина години ползвам само Варостоп рано на пролет и след медосбора около 10-15 август и след това правя накапване с ОК ноември или декември но по рецептата 1:1 и 35гр. ОК.
Но имам притеснения че ще изгърмя с тая моя практика (тест за опаразитеност не съм правил) та затова я написах да чуя отзиви за нея от хора практикували я защото нямам идея в кошер които има много пило в момента дали ще е ефикасна.
ОК вреди в по- голяма степен на пчеларя. Особено при дългогодишно използване. Аз лично я използвам защото зимна смъртност почти нямам. В сравнение с варостопа- използвал съм и сръбския, загубите от тия ленти подминават 50%. Освен това, синтетичните пиретроиди са токсични, и се отлагат във восъка с години. За накапване, ОК може да варира от 35 до 70 гр на килограм разтвор, което се счита за допустимо. Освен това, не спирам да експериментирам и с алтернативни методи. На които също съм фен. МК също ме кефи, но не е за начинаещи колеги. Дозирането ѝ е доста трудно и нерядко нещо се обърква. Въпреки това използването на подходящите витамини, позволява на семейството, дори опаразитено да презимува успешно.
Комшиите на запад гледам,че третират чрез накапване по 50 мл. на кошер от разтвор - 600 мл. вода + 600 гр. захар + 35гр. ОК.
За накапване-на 100млл.захарен разтвор се добавят 4гр ОК. Или 1кг захар+1л.вода+75гр.ОК и се н а к а п в а по 5млл на междурамие.
Защо никой не пише , какво става с майката при тези МК и ОК ?
После следва едно чудене и въртене на очи , като малоумни .