https://www.youtube.com/watch?v=c029qrM0L-A
Преглед за печат
Вижте и тази пита в рамка на стандартен ДБ кошер.
Много от пчеларите ще кажат, че питата е перфектна, аз ще се съглася с тях. Майката е перфектна.
Само че, къде е студената зона в питата с пило? Там където се развива акара – отстрани в ъглите и отдолу. Стандартната рамка създава ли перфектни условия за развитие на акара, с различни зони на температурата в пилото? Моят отговор е ДА.
В многокорпусните кошери, каквито имам и аз, над тази рамка има и друга рамка, под нея също има рамка. Не се ли разкъсва пилото на слоеве, между които има от 4-7 см пространство, където няма пило. И къде тогава има по-ниска температура?
Вярно ли е твърдението, че при по-ниска температура, пилото се развива за повече от 21 дни? И това дава ли предимство на акара?
Така мисля аз, и никого не искам да ангажирам с мнението си.
А сега си представете тази перфектна рамка в стандартен кошер.
Има ли разстояние между рамката и стените на кошера? Това разстояние покрива ли се от пчелите през есента зимата и пролетта?
Отговорете си на тези въпроси, и тогава ще видите, че в стандартните кошери, пчелите са поставени почти целогодишно в режим на оцеляване.
Ето тази пита със сигурност трябва да бъде третирана с ....домашно.И със сигурност няма да иззимее.....пардон,осъмне.И май нацелих "топлинния център",което ще рече,че ще изтребя всичките акари.....
И в началото и в края все е гроздово.......И за да съм в крак с темата-въглените са от разборен кошер...
Василевсе, забележи. На някои дървета няма листа, а това какво ти говори?