http://novanews.novatv.bg/news/view/...5%D0%BB%D0%B8/
почна се.... на мен това видео ми изглежда доста нагласено....
Преглед за печат
http://novanews.novatv.bg/news/view/...5%D0%BB%D0%B8/
почна се.... на мен това видео ми изглежда доста нагласено....
А сега чакайте да се откажат да ви вадят от населените места, не само това ами и още друго ще измислят. Ама стойте си в къщи и чакайте. Те ще ви кажат къде да си сложите пчелите. Къд им е най-удобно за товарене.
Скоро ще внасят нов законопроект,който ще накара кърлежите да напуснат населените места,след като бяха регистрирани множество случаи на зверски ухапвания по паркове и градини.
Нещо повече - предполагам всички пчелари ясно осъзнават, че следващия път протест няма да има. Въобще вече няма да има протести за каквото и да било поради една много проста причина - свършиха се глупаците, които си скъсват гъза да ги организират, а после да тънат от срам пред медиите, народа и парламентарните комисии.
От сега нататък никоя организация няма да посмее да обяви протест, защото ще се изложи и ще стане смешна в очите на останалите.
От сега нататък властимащите спокойно ще си развяват байрака, необезпокоявани от никого.
Млекопроизводителите изливаха мляко.Зеленчукопроизводит лите хвърляха домати.Примери дал господ.Ефект-нулев.Аз мед няма да хвърлям!Досега от митинги файда не съм видял.Едно време-в зората на демокрацията де като викахме кой не скача е червен -какво стана ?Ние трябва да си отстояваме занаята.И най-интересно ми е дори и да приемат тоя мижав закон,как аджеба ще влезе някой в имота ми и ще ми изкара кошерите ?
Тоя закон, ако въобще бъде внесен за разглеждане, то ще е след изборите. А ако не дай си Боже бъде приет, ще се прилага колкото ЗУТ в циганските гета! Аз се чудя защо се оставихте така да ви изпързалят с този протест. За да е успешен един протест трябва да има на лице няколко фактора:
- силен мотив в протестиращите;
- мощна организация в местните структури;
- правилно избран момент за протеста.
Нито един от тези три фактора не беше наличен и провала беше предвидим.
В тази нашата мила родина-ни дъжд остана,нито качулки.
Не мисля, че имам правото да се намесвам грубо в организационния живот на пчеларските организации. Обикновено казвам каквото мисля, а който иска нека да да го приеме или не.
Опитах се да кажа и сега нещо още в началото:
но никой не му обърна внимание.
Създаде се една еуфория и странно поне за мен единомислие и единогласие в многобройните пчеларски организации, което до сега не се е случвало. За съжаление - в погрешната посока.
преди няколко дена чух по бтв че щели да раздават по 3-4 декара на пчелар да си изнесе пчелина ако е така да знаете скоро ще правя пчелин на банско,зл. пясъци и др. места в България:bigsmile:
Ами,че то квадрати не останаха непродадени ти за декари говориш!
Тези номера ги правиха и преди години - резултата беше плачевен. Над моя пчелин има такъв от който са останали купчина кошери, част барака, част от покрив под който бяха кошерите и никакъв мерак. Всичко умря както ще умре и сега след като се изкарат кошерите навън. Само глупакът прави една и съща грешка два пъти. А нашите управници се мъчат да я направят пак - ха ми кажете какви ще са след това, по пътя на логиката.
Тези които не се учат от историята, са обречени да я повтарят.
Наполеон се проваля в Русия поради една единствена причина. Стратегията му е да концентрира армията на едно място, а това в Русия е невъзможно, защото няма как да се изхранва. Нямало пътища, а селата били пръснати на голямо разстояние. Той не се съобразява с руската действителност и последствията ги знаем.
Австралийската армия е повикана на помощ от фермерите. Проблемът е птицата Ему, която унищожава пшеницата. Армията решава да докара на нивите два полка с войници и да стреля с автомати по птиците. При първия изстрел и птиците се пръскали, а след малко се връщали обратно в нивите и продължавали да си хапват доволно. Ядосват се и правят засада на хиляди емута и отново след първия изстрел и всички се разбягвали. Резултатът след 2 седмици гонене и стреляне с автомати бил 10000 изстреляни патрона и 1000 убити птици. Птицата е 2 метра висока и бяга с 50км/ч.
Априлското въстание
"Въстанието е подготвено в разстояние на едва 1–2 месеца, с което се обясняват неуспехите в организацията и хода му."
"Някои от ръководителите се опитват да следват първоначалния общ план, който е повече четнически, а не масово въставане на цели селища, както се е замисляло в Гюргево и е осъществено само в IV рев. окръг."
"Четата(200 души) се отправя през нощта към Габрово и на 29 април достига Дряновския манастир. Манастирът е обкръжен от близо 10000 души редовна войска и башибузуци под командването на Фазлъ паша. Битките продължават 9 дена. На 7 май през нощта въстаниците правят опит за пробив, при който загиват по-голямата част от тях. Защитата на Дряновския манастир е един от военните върхове на въстанието."
"Съотношението на силите е около 10:1 в полза на турците. Ето защо четата се отправя към връх Вола и заема отбрана по височините Камарата, Купен и Околчица. През целия ден неколкократно са отбити атаките на противника."
"Още следобеда на същия ден (20 април) Георги Бенковски, съобразно с решението от Оборище за избягване на провал, обявил преждевременно началото на българското въстание. Това избързване с десетина дни изненадало комитетите и повлияло негативно на цялата революционна акция."
Като потъне кораба, кой е виновен - капитана или чистача на 3-та палуба ?!?!
Организациите решиха, че искат протест, а членовете им не искаха. Кого трябва да слушат лидерите на организациите? След като изтеглиха законопроекта, някоя организация направи ли гласуване или допитване до членовете си "Да протестираме ли?" А някоя направи ли допитване до всички пчелари, че сега им държи сметка. Това не беше протест на пчелари, а на пчеларски дружества/организации и по точно на техните лидери. По принуда към тях се присъединиха дори тези лидери които смятаха, че протест не трябва да има.
Прав си, че провала беше предвидим, но това е провал на лидерите които взеха нещата в свои ръце. Сега е момента лидерите да наведат глава и да чуят какво им казаха пчеларите със своето отсъствие. Потъването на кораба е управленски провал, а капитаните не си признават грешката. Това е най-лошото в момента - един човек който не умее да си признае грешката, просто не е добър лидер/вожд/ръководител. Един добър лидер би си подал оставката, а членовете да решат дали могат да му простят. За мен един такъв човек би струвал хиляди псевдолидери и дори да е допуснал огромна грешка, то го е направил с чисто сърце, а не воден от его и лични интереси. Животът е кратък, а ако не си допускал големи грешки, значи не си живял пълноценно. А човек трябва да умее да прощава на себе си и на другите.
Колеги и колежки в момента условията са идеални за плаж.Няма калабалък,не е много горещо.Има много студена бира и топла цаца.
Преди няколко дни валя дъжд така че,докато синтезирате витамин D може да гадаете какво ще нацъфти.Поздрави от Черноморец.
Много лесно се критикуват чужди решения при свършен факт. От позицията на бъдещето вече ЗНАЕШ какво се е случило, и ПРЕДПОЛАГАШ, че алтернативния вариант би бил по-добър. Обърни внимание на двете черни думички - едното го знаеш, а другото само го предполагаш.
Нека за момент да си представим, че част от организациите бяйа отменили протеста, а други - не. При това положение протеста щеше да е още по-малоброен и още по-смешен. И тогава пак щяха да ни критикуват, но този път мотото щеше да е "Вождовете се изпокараха един с друг и така провалиха протеста и цялото бългаско пчеларство."
Предполагам сега вече се досещаш, че при така създадената ситуация ПЕЧЕЛИВША АЛТЕРНАТИВА НЯМАШЕ !!! Имаше само две губещи алтернативи, но едната от тях беше по-малко губеща. Ами близко е до ума, че всеки един разумен човек би избрал точно нея.
Ти коя алтернатива би избрал?
1. Организациите да се изпокарат. Пак ще има протест, но смешно малък. Виновни за провала ще са пчеларските вождове.
2. Организациите да са единни и да обявят, че ще има протест. Така поне има шанс протеста да е по-многоброен.
3. Организациите да са единни и да обявят, че няма на има протест. Най-разумната алтернатива, но .........
..... но алтернативата да няма протест отпадна, защото Мишо Михайлов твърдо заяви, че протест ще има. Куменов твърдо заяви, че протест ще има. Пловдивската организация твърдо заяви, че протест ще има. Някои от членовете на УС на КБП също твърдо заявиха, че протест трябва да има. Ако аз напук на тях бях отменил протеста, КБП веднага щеше да бъде обвинена че работи за РАЗЕДИНЕНИЕТО НА ПЧЕЛАРИТЕ. Така че според мене решението да има протест си беше добро. Да, протеста беше малоброен, но истинската ни победа се състои в това, че ПОСТАВИХМЕ ОСНОВИТЕ НА ОБЕДИНЕНИЕТО НА ПЧЕЛАРСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ В СТРАНАТА. 12 различни организации ПРЕДПРИЕХМЕ СЪГЛАСУВАНИ ДЕЙСТВИЯ. Това ми дава надеждата и увереността, че за в бъдеще това можем да го повторим пак, и пак, и пак и така постепенно да започнем да разбиваме устоите на мафиотските структури, които са окупирали пчеларския сектор в България.
В случая пчеларските лидери от 12-те организации избраха вариант 2, като по този начин изчистиха съвеста си (все пак бяха единни). Пчеларите обаче не дойдоха на протеста, като с това те всъщност поеха вината върху себе си. На практика вождовете си свършиха работата, но пчеларите - не.
Тука има един тънък момент, който всички трябва да го осъзнаят - никой не е давал права на вождовете ДА КОМАНДВАТ ПЧЕЛАРИТЕ. Те имат права (пълномощия) ДА ПРЕДСТАВЛЯВАТ пчеларите пред държавните органи, но нямат права да командват пчеларите. Могат само да ги ПОКАНЯТ, да ги ПРИЗОВАТ на протест, но нищо повече. Точно това направиха вождовете, като по този начин също си свършиха работата, за която са им гласували доверие.
И какво излиза от всичко това? Ами пчеларските лидери СИ СВЪРШИХА РАБОТАТА:
1. Взеха тежки решения (имат го това право, нещо повече - вземането на решения за тях е ЗАДЪЛЖЕНИЕ).
2. Съгласуваха помежду си тези решения (доказаха че е възможно да се обединят).
3. Призоваха членовете си на протест (това също влиза в пълномощията им).
Та искам отново да задам въпроса? Кой провали протеста - вождовете или пасивноста на пчеларите?
Искам да изкажа още един довод за това, че протест въпреки всичко трябваше да има:
Първо на всички пчелари трябва да е ясно, че в Министерството и в Парламента не са глупаци, а ВИСОКОИНТЕЛИГЕНТНИ ХОРА, които в много отношения ни превъзхождат със знания и с натрупан опит по отношение на това КАК СЕ УПРАВЛЯВА ТЪЛПАТА. Това не трябва да се забравя - НИЕ ИГРАЕМ ТЯХНАТА ИГРА, а не те нашата. Със сигурност сред тях има ОПИТНИ СЦЕНАРИСТИ, които подготвят и след това привеждат в действие сценариите за манипулиране на общественото мнение.
Подаването на проектозакона и последващото му оттегляне баха един добре замислен СЦЕНАРИЙ, изпълнен в точното време и по точния начин. Висшите цели на този сценарий все още не ги разбираме напълно, но трябва точно и ясно да разберем и осъзнаем, че противника ни (сценариста) мисли с няколко хода напред пред нас. Към днешна дата ние сме в защитна позиция и единственото, което правим, е да ближем раните от всеки един пореден реализиран сценарий против нас.
Самото разединение на пчеларите и призивите да се обединим също са част от този сценарий. На сценариста му е пределно ясно, че боричканията между лидерите на пчеларските организации ще продължат в следващите 100 години, и докато те са заети да се плюят един друг, няма да им остава време да мислят за истински важните проблеми - промяната на Закона за пчеларството в посока към по-добро. На практика точно това се случва в пчеларския сектор от 2007-а година до ден днешен. През целия този период от време на преден план винаги е стояла утопичната идея за обединение на всички пчелари в една единствена организация. През целия този период от време са се създали няколко нови пчеларски организации, и всяка една от тях в началото наистина е полагала огромни усилия в това направление. Естествено не е успявала и това е обезверявало лидерите на организацията, както и нейните членове.
През целия този период от време в главите на пчеларите е била насаждана утопичната идея, че разбирате ли ако вие си направите една силна организация, тя от раз ще ви реши всичките проблеми. Сценариста обаче знае, че това е МИСИЯ НЕВЪЗМОЖНА, и единствената цел, която преследва, всъщност е ОТКЛОНЯВАНЕ НА ВНИМАНИЕТО В ГРЕШНАТА НАСОКА.
Та направата на протеста и временното съгласие между пчеларските лидери НЕ БЕШЕ ПО СЦЕНАРИЙ, и така поне малко от малко пообъркахме плановете на сценариста. А от тука нататък според мене е КРАЙНО ВРЕМЕ ДА СЕ СЪБУДИМ, да ОСЪЗНАЕМ че играем чужда игра, и след това да започнем да работим по СОБСТВЕН СЦЕНАРИЙ, който да е свързан с промени в Закона за пчеларството, а не с утопични опити за обединение.
Сам си отгтовори на предния въпрос-УТОПИЧНИ!
Просто разсъждаваме на свършен факт, но изводите са много ценни. А моето мнение ти го знаеш още преди 10-ти и то беше да няма протест.(може и да ме плюят, но това беше и е мнението ми)
Проблемът е че организациите загубиха лицето си пред правителството и сега ще бъде 100 пъти по-трудно. Според мен това е най-голямата загуба. Ползата както и ти каза е в това, че се събраха лидерите на едно място, но защо не го направиха в една кръчма, да седнат и да видят как могат да работят заедно. (проблема е цената която ще платим, а не дали има полза)
За печеливша алтернатива няма как да се говори, защото на някой хора егото, а на други страстите бяха в повече, а ти се оказа посредата и сигурно си се чудил как да ги вкараш в правия път.
Всичко се прави а акъл, а не под влиянието на емоция и още по-малко място има чесането на егото(плаката просто беше черешката). Но както и да е...явно ще трябва да се разбираш и с такива хора.
Лидерите трябваше да се вслушат в пчеларите които седят зад тях, а не да вземат еднолични решения. Протестът се превърна в политическа манифестация на организации и това лично мен ме накара да си остана вкъщи. Предполагам, че не съм единствения който не отиде на протест поради тази причина.
Поканата за протест не е измиване на ръцете. Да ти кажат хайде идвай на протест или ти си виновен - това не е избор. Избор е да се каже искаш ли днес да протестираме или в близкото бъдеще.
Според мен виновни за провала са лидерите. Те са хората които трябва да представляват пчеларите и те са хората които трябва да вкарват доза разум когато страстите надделеят. Трябваше да се вслушат в пчеларите и тогава успеха или провала щеше да е общ.
Може и да ме упрекват много колеги, но според мен ти трябваше да се дръпнеш и да кажеш, че това не е разумно решение. Щеше да си най-черния поне докато се замислят каква е била алтернативата. След това трябваше да се организира един огромен протест с който да покажем, че нещата не може да продължават по този начин.
Да се съберат всички организации и да заработят заедно по изработване на стратегия за развитие на сектора и решаване на проблемите.
С негативност никога няма да станат нещата. С протести и викане няма да постигнем много. Само с обединение и правилно управление може да се постигнат резултатите които всички искат.
Ако успеете да извадите позитиви от цялата история с протеста и се съберете в една зала и решите как да работите всички заедно - Е ТОВА ЧАКАМЕ ВСИЧКИ.
Ако не успеете сега да се обедините над една идея, то пчеларите просто ще избягат от всички организации и години наред ще берем плодовете. Това ще бъде още по-голяма загуба и затова МОЛЯ накарай ги да се съберете и да обсъдите какво ще се прави.
Остави какво говорят в парламента, да не ти пука какви изисквания имат. Всички тяхни изисквания по презумпция са закон докато не опре ножа до гърлото. Точно с едно такова обединение можете да накарате управляващите да паднат на колене и да *****(цензура).
Нека 10 000 пчеларя да излязат на протест, а после закона за пчеларството ще изчезне по-бързо и от проектозакона за изнасянето на кошерите. Спрете да преговаряте докато сте от губещата страна - НЯМА ПОЛЗА. Ти тези неща много добре ги разбираш, набий го в главите и на другите.
Нямаше да е нужно да показваме колко сме и да протестираме отново, ако не беше този протест-провал. Точно това е загубата!
Не ме разбирай погрешно, това не е критика към теб или към друг. Просто искам всички лидери да видят грешките и да разберат, че нищо няма да постигнат ако ги повтарят отново и отново и отново, точно така както го правят през годините.
Айнщайн: "Лудост е да правиш едно и също нещо отново и отново, и да очакваш различни резултати"
Всички протестни форми в нашето мило отечество са CAUSA PERDUTA.Защото,ако бяхме единомислещи и можещи да се обединяваме,нямаше да робуваме петстотин години.
Аз не мога да се начудя на това как на протеста се събрахте 100тина човека,от които определени хора са се срещнали с хора от минестерството,а днес в Бургас след покана от Областна Управа се състоя среща с министъра на земеделието,Мария Габриел и още незнам си кой началници,и се събраха 40-50 човека и предполагам,че е организирано от Манол Тодоров.Там министъра каза,че като се приеме закона/незнам кой/искаме,не искаме ще има една организация.Така че всичко си върви по техен план.
Вероятно е имала в предвид закона за браншовите организации. Не може да е другояче! Стана като в приказката - "Много вожд, малко индианец!" И вечно вождовете не случват на добрите индианци. Но накрая винаги скалпират индианците, а не вождовете.
Министъра учтиво мога да го пратя с размножителен мотив при близките си роднини. Държавата няма никакво право да се меси в живота на неправителствените организации. Това ако го запишете и го пратите в Брюксел и министъра ще си замине на другия ден. Да не стига до по-висока инстанция, че ще станем за смях на целия свят с невежеството на управляващите. Браншовите организации не се създават от държавата и не се контролират от нея, а само опит за подобно нещо ще е повод за поредното съдебно дело срещу държавата.
Разберете го един път и завинаги - тези министърчета нямат никаква сила, освен тази която ние самите им даваме. Нито имат право да кажат как ще се обединяваме, нито имат право да кажат коя организация ще остане. Това са глупости с цел да се скараме помежду си. ЗАПОМНЕТЕ ГО ТОВА!
Аз останах с чуството,че ще направят нещо/демек някакъв закон/който ще постави/узакони/някоя от организацийте на чело,да има с кой да водят преговори.Бай Киро покани всички на 29/вече е поканил всички лидери/в Несебър да се разбере кой ще е най,най.А Мария Габриел е открила приемна в Бургас,ако някой има да се оплаква или да дава предложения може да я посети.
Много трудно ще бъде на министърката да благослови една организация, която да представлява сектора. Това противоречи на конституцията, а и всеки който не членува в съответната министъропомазана организация ще бъде дискриминиран.(Това е аналогично на това на накой му хрумне да има само една партия в страната и само тя да има правото да управлява). Няма да се учудя обаче ако хората отговорни за законотворчеството съзнателно направят подобна грешка и приемат такъв закон. Следват дела срещу държавата, държавата бива осъдена от съда в Люксембург и нещата бавно и мъчително започват да се променят. Народа плаща мастрафа (както го плати и ще продължава да го плаща след сагата с КТБ), този заради когото е бил приет закона си свършва работата и реализира пъклените си планове, а за раята остава само да ближе рани.
Ето за това мисля, че протест трябваше да има и ако пчеларите не са разбрали, че този път имахме идеалния шанс да покажем че сме сила, явно си заслужават съдбата. Сега беше точния момент, когато тези, които кроят сценариите, не бяха подготвени за такъв развой. Но пчеларите доказахме че сме тълпа, която лесно може да бъде управлявана. А уж се водим интелигенция. Това, че някой го е домързяло да се качи на влака рейса или колата, да отиде пред парламента и да покаже, че не е рая, не означава, че тези които са организирали протеста и тези, които са отишли на него са грешници. Точно обратното. Повечето от протестиращите не бяха засегнати от промяната в закона, но отидоха на жълтите павета за да покажат съпричастност с тези, които не отидоха да защитят дори и собствените си интереси, използвайки за оправдание, че видете ли той закона временно е оттеглен. Да временно и то за много кратко време. Сценаристите уж случайно спретнаха едно показно още на следващия ден, как пчелите в населените места са опасни за хората и не трябва да ги има. Нима си мислите че всичко това е случайно? Нима не знаете кога пчелите нападат? Ако не знаете, то тогава не наричайте себе си пчелари.
Напълно , съм съгласен с колегата Бонев .
Само , една малка поправка - съда е в Страсбург .
Не е грешка. Точно този съд е в Люксембург. В Страсбург е съда по правата на човека, там също може да се съди държавата, а в Люлсембург е европейския съд. Там е много по-лесно да бъде осъдена държавата особено когато е нарушила европейските регламенти и договора на ЕС.А и решенията на този съд подлежат на незабавно изпълнение, сроковете са много по-къси(в Страасбург може да отнеме няколко години или въобще да не се стигне до гледане на делото, особено ако се намеси някое близко до управляващите българче сътрудник на назначения за разглеждане на иска съдия).
Вероятно съм тъп, защото пак не разбрах ... ама така да е .. .ще се пробвам накратко да направя хронология на събитията от моя гледна точка, и не целя да обидя или критикувам никого (Основен източник на информацията ми е настоящия форум!).
1. Протеста по начало беше организиран против промяната на ЗП - до 10 кошера в УПИ.
1.1 Пчеларските организации се координираха
1.2 Видимо във форума имаше широка подкрепа - раздел анкети 50,5% са гласували с "Да, задължително ще дойда на протест", 17,82% с "Не, няма да дойда"
1.3 Имаше дори доста разгорещени спорове по темата със "странични" хора (явно не пчелари)
2. Предложението за промяна на ЗП бе оттеглена
2.1 Някой го сметнаха за победа - би следвало да е така изхождайки от 1 - цел на протеста (вероятно това са основно пряко засегнатите)
2.2 По някой медии вероятно журналистите решиха, че протеста се отменя - и това би следвало да е така изхождайки от т. 2.1, макар че решението не е тяхно!!! Слагам 3 удивителни, защото смятам, че това изигра голяма роля в манипулацията на общественото мнение и слабото присъствие на пчелари на състоялия се протест!
2.3 Пчеларските организации НЕ ПРЕДЛОЖИХА на всеослушание ново "мото" за протеста, списък с искания, концепция и т.н.
2.4 Организаторите в крайна сметка решиха да се състои протест въпреки т. 2.3 (явно от по-горните постове не толкова единодушно), но така не става! За да бъдат лидерите лидери и мнозинството да ги следва, лидерите като такива трябва да имат ясно изразена позиция в интерес на мнозинството!
3. Протест на 10-ти юни - слабо присъствие
3.1 Пчеларите засегнати от промяната на ЗП (т. 2.1), вече нямат мотивация
3.2 Положени са усилия както казва г-н Матеев за контрол над тълпата (т. 2.2)
3.3 Демотивация на пчеларите незасегнати от промяната в ЗП (т. 2.3). Лично аз спадам към тази група (незасегнат и демотивиран по посочената причина). В друга тема помолих г-н Матеев, да оповести материали които са били подготвени за журналистите, но това е "след дъжд - качулка". Не намирам логика в това да подкрепя някого, който не знам какво пропагандира.
4. В крайна сметка се чудя, кой на кого е крив и защо всеки гледа да обвини някого за провал (т. 3), който според други е успех (т. 2.1)! И както казах по горе явно съм тъп за да не го разбера, моля Ви колеги , да ми обясните
4.1 С каква цел се състоя протеста
4.2 Защо на него присъстваха хората, които присъстваха
4.3 Защо на протеста не присъстваха хората, които не присъстваха
4.4 Защо управляващите са решили с кого да разговарят
4.5 Защо министърката казва, че ще има само една организация
4.6 Защо ....
п.п .
Прикачен файл 4467
с уважение
Христо Кирилов
Бонев , прав си . Европейският съд е в Люксембург.
Взимам си бележка.
Защото хората са различни, имат различни виждания, различни схващания, вземат различни решения, преследват различни цели и т.н. В крайна сметка се формира една много сложна картина на КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ, която от своя страна води до една МНОГО СЛОЖНА ИГРА с непредвидими резултати. Представете си една игра на ШАХ, в която обаче противниците не са двамата шахматисти, а всички пионки, топове, офицери, коне и т.н. Всяка една фигура на игралното поле сама набира информация за битката и сама взема своето си решение за следващия си ход. Различните фигури имат различно ниво на информираност, различно ниво на интелигентност и различна способност за вземане на правилни решения.
При това положение дори и да приемем, че има ясно обособени 2 големи армии - бяла и черна, дори и тогава битката ще се води с различно ниво на съгласуваност вътре във всяка една армия. По време на тази битка ще има хиляди дребни победи и провали, ще има временен превес или провал на едната или другата страна и т.н и т.н. Възможните комбинации при протичането на тази игра са милиарди. Важен е обаче крайния резултат, а не моментното дребно събитие - дребна победа или загуба.
Та в тази партия шах всъщност настъпва СБЛЪСЪК НА ИНТЕЛЕКТИ. Някои от фигурите в нея са доста силни (царе, офицери, топове) и тези фигури обикновенно мислят по няколко хода напред. При това положение например е нормално да се направи жертва на една фигура или една позиция в името на това, което ще принудим на направи противника след 5 хода. Противника обаче също е интелигентен и може да ни обърка плановете.
Сега осъзнаваш ли колко е сложна играта и защо пешките понякога не разбират какво се прави и защо се прави. Между другото не забравяй, че в тази игра има и разузнавачи, шпиони, внедрени агенти, двойни агенти и т.н. Цялата сложност и логистика на една истинска война се развива и в момента във войната на пчеларите против властимащите. Ако всичките си планове ги развивахме публично на форума, с това само щяхме да дадем преимущество на врага да ни победи по-лесно. Да лидерите пишат някои неща, за да информират всички останали, но никога не забравяйте, че това се чете и от врага. При това положение е нормално освен информацията в тези постинги целенасочено да се пробутва и дезинформация, насочена към врага.
Та като цяло - всичко е много сложно и няма как да бъде обяснено на всеки само с две-три изречения.
При това положение какво остава за пчеларите:
1. Първо да се самоопределят на коя армия ще симпатизират
2. След това да се самоопределят дали ще играят ролята на пешки, офицери или дори лидери на местни или национални сдружения
3. И най-накрая ако решат да са пешки, поне да си изяснят на кого от офицерите ще се доверят да води войната вместо тях
4. И последно - да не очакват, че генералния щаб ще информира и най-дребния войник какви са плановете, стратегията и тактиката. Ако това се прави публично, войната е предварително загубена.
И още нещо - демокрацията е добра само в мирно време. Вземането на решения от много хора е по-правилно и се допускат по-малко грешки, но процеса на самото вземане на решения е бавен и труден. Вижте какво става в парламента и ще разберете.
Диктатурата (едноличното управление) е по-подходяща по време на война. Да, част от решенията на диктатора може и да са грешни, но за сметка на това той ги взема много бързо.
При пчеларските организации има нещо средно между демокрация и диктатура. Когато нещата са спокойни и има достатъчно време, лидерите на организациите могат спокойно да обсъждат всяко едно действие с управителния съвет и дори със всички членове. Когато обаче събитията се развиват с бързи темпове, някой трябва да вземе светкавично решение, и този някой естествено е лидера на организацията.
Ясно разбирам, че в очите на един обикновен пчелар решенията на лидера понякога изглеждат неправилни или нелогични. Но това не е защото лидера е станал предател, а защото обикновенния пчелар няма цялата информация, която я има лидера. Обикновенния пчелар не е наясно с цялостната картинка по целия фронт на сраженията. Той разсъждава елементарно - лидера се опитва мене лично да ме хвърли в устата на вълка. Следователно няма да се подчиня и ще направя точно обратното на това, което иска лидера.
Какво се получава най-накрая. Обикновенния пчелар, преследвайки личните си цели и вземайки решения на базата на недостатъчно информация, всъщност може да спомогне за загубата на собствената му армия. На практика в момента точно това се случи.
Иска им се на пчеларите да обвинят някой друг за собствения си провал, и дори сами си вярват, но истината е друга. ПРОВАЛИХА СЕ ВСИЧКИ ПЧЕЛАРИ, а не техните лидери. И сега точно тези, които не дойдоха на протеста, се опитват да обвинят някой друг.
Сега нека да разгледаме алтернативите за бъдещото водене на войната от гледна точка на пешките - обикновенните пчелари. Тяхната първична реакция е "лидерите са некадърни, дайте да си изберем нови". Дотук добре, но този процес ще отнеме няколко години, през които властимащите необезпокоявани ще си развяват байрака.
И друг път сме обсъждали въпроса с лидерите - тях не можеш да ги накараш насила да станат лидери. Те трябва сами да го пожелаят, защото лидерството е преди всичко ЗАДЪЛЖЕНИЕ за безкористна работа в полза на неблагодарни членове. Има много случаи на насила избрани местни лидери, които обаче са пасивни. Нищо не правят за организацията, само се кичат с титлата и блокират мястото, на което можеше да бъде избран някой по-активен. Така че това с насила избраните лидери е ГРЕШЕН ПОДХОД.
Алтернативата е някой да пожелае да бъде лидер и след това да се опита да набере поддръжници. В пчеларския сектор точно това се случва от дълги години. Има общо около 15-20 човека, които имат желание и данни да бъдат лидери, но набраните от тях поддръжници са различни като бройка. Има например лидери само с 1 поддръжник - те самите. Повечето стари вождове са такива. Има обаче лидери с доста голямо количество поддръжници - 50, 100, 200 и дори 500. Това което може да се направи в момента е обикновенните пчелари ясно и точно да декларират подкрепата си на един или друг лидер. И в работните групи към министерството да влязат първите трима с най-голям брой поддръжници. Така е например във Франция и системата е много стабилна. Във франция има много пчеларски организации, но веднъж в годината се прави мониторинг кой пчелар коя организация подкрепя, и първите 3 най-големи организации участвуват в разработката на политиката на министерството в областта на пчеларството.
За да се оправят нещата в България, трябва всички лидери ДА ДОКАЖАТ легитимноста си. Тоест да докажат колко членове или последователи имат зад гърба си. Това е единственият начин да се изхвърлят от работните групи САМОЗВАНЦИТЕ, които са се окопали там от дълги години. Процеса ще е труден, защото същите тези нелегитимни самозванци вече са се срастнали с държавната администрация, и вече си имат с нея вземане-даване (финансови взаимоотношения).
Аз лично си мисля, че ако се изхвърлят нелегитимните лидери (самозванците), останалите лесно ще се разберат един с друг, защото зад техния гръб наистина ще стоят живи пчелари, а това автоматично означава, че тези лидери ще имат едни и същи цели и идеи (целите и идеите на пчеларите). Дори и при тази честна система да се промъкне някой нелегитимен лидер, неговия глас ще е само 1 на фона на задружните гласове на всички останали.
На фона на написаното до момента бих си позволил да формирам най-големия пчеларски проблем, който стои в основата на всички останали проблеми:
Политиката на пчеларския сектор в България се води от НЕЛИГИТИМНИ ЛИДЕРИ с малък брой последователи, които преследват ЛИЧНИ ЦЕЛИ, а не целите на всички пчелари !!!
Решението на този основополагащ проблем е ясно на всички:
Нелегитимните лидери трябва ДА СЕ ИЗХВЪРЛЯТ от всички работни групи към МЗХ, ДФЗ, Парламента и другите държавни институции !!!
Ако това не се направи, всяка една бъдеща положителна инициатива ще бъде унищожавана още в зародиш. Точно това се случва от 2007-ма година до ден днешен и ще продължава да се случва, ако не си отворите очите и не го осъзнаете този елементарен факт.
Ще ви формирам и проблема от второ ниво, който също трябва да бъде разрешен, иначе нямаме шансове за положителни законодателни промени.
Малко информация за тези, които не го знаят. Министерския съвет има право на законодателна инициатива и по закон когато подготвя закон или наредба трябва да създава работни групи, който да работят по въпроса. Членове на тези работни групи по презумпция са един дълъг списък от членове на самото министерство - зам министри, директори на съответните дирекции, юристи, главни секретари и т.н. Членове на тези групи са и преставители на бранша, като бройката и конкретните хора се определят със заповед на министъра. Вътре в работните групи се гласува с обикновенно мнозинство, като 1 човек има 1 глас.
Хоппа ......... Сега осъзнахте ли къде е нашият най-голям проблем на този втори етап? Ами проблемът се състои в това, че представителите на министеството по презумпция ИМАТ МНОЗИНСТВО в тези работни групи. А те са СВЪРЗАНИ ЛИЦА и си пазят хляба (тоест послушно изпълняват заповедите на началника си). При това положение най-голямата наша грешка ще е, ако всички пчелари се обединим и излъчим един единствен наш представител. Та ако е само един, неговия глас ще е ГЛАС В ПУСТИНЯ !!!
Нашият интерес е в тези работни групи да има КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПОВЕЧЕ НАШИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ, за да имаме поне някакъв шанс техните мнения и разумни доводи да надделеят над тези на сързаните министерски служители.
Та вторият проблем вече го разбрахте. Какво е решението? Ето моето предложение:
1. Всички пчеларски организации спираме да правим опити за обединение. Това само ще ни отклонява вниманието и може да ни загуби следващите 100 години.
2. Убеждаваме министерството, че в работните групи трябва да има само легитимни лидери.
3. Убеждаваме министерството, че пчеларската квота в тези работни групи трябва да бъде 7-8 човека.
4. Убеждаваме министерството, че тези хора ще бъдат избирани от самите пчелари, а не от действуващия в момента министър.
Самото избиране на нашите представители може да се извършва на някаква официална среща, на която да бъдат поканени представители всички пчеларски организации. Ако някоя от тях не дойде, това си е нейн проблем. При избора на представители за работните групи ще се гледа преди всичко легитимността на дадения представител (колко пчелари имат доверие на неговата организация).
Много пъти съм мислил именно над този проблем и да си призная не съм стигал до цялостно и работещо решение. Има разбира се два подхода - революционен и еволюционен.
Първия предполага едновременно разтуряне на всички организации, с претенции за национална представителност, избор на делегати от местните организации и национална конференция за учредяване на обща пчеларска браншова организация. Води до бърз и еднозначен резултат, но е трудно осъществим поради съпротивата, която ще срещне от вече срастналите се с властта стари вождове.
Втория е чрез постепенно изграждане на структури на една от организациите по места с цел натрупване на критична членска маса и признаването и за единствена национално представена и браншова организация. Мога да я оприлича на дълга партизанска борба в тила на врага, в която непрекъснато ще се прилагат мръсни номера и удари под пояса. Вероятността всички лидери да бъдат окаляни и дискредитирани преди победата е почти 100%. Изисква много време и пари!
PS Писали сме по едно и също време. Проблема с гласовете в комисиите може да се реши много просто при наличие на браншова организация. Решението е в паритет на членовете - колкото са членовете представящи държавата в комисията, толкова са и тези, представящи бранша.
И последно ще ви кажа за обединението, за което са ви промили мозъците да вярвате, че ще е полезно.
Това обединение отдавна можеше да се случи и много лесно може да се случи в следващите няколко месеца, ако са изпълнени следните условия:
ИЗХВЪРЛЯНЕ НА НЕЛИГИТИМНИТЕ ЛИДЕРИ - точно те са тези, които драпат със зъби и нокти да си запазят власта, като така нанасят щети на цялото пчеларство. Точно те са и тези, които ще провалят всяко едно заседания и явно или подмолно ще работят за лични интереси, а не за интересите на пчеларите.
ГАРАНТИРАНЕ НА ГОЛЯМА КВОТА В РАБОТНИТЕ ГРУПИ - ако министерството го направи това, всички легитимни лидери ще са спокойни, че ще попаднат в тези групи, и така ще могат да отстояват интересите на последователите си.
Ако се изпълнят горните две условия, лесно може да се създаде една нова организация, членовете на управителния съвет на която ще са легитимни лидери на други организации, и като такива ще имат гаранции за участие в работните групи. Най-големия проблем (кой ще е председател) може лесно да се разреши, ако на председателя му се отнемат всякакви пълномощия, така че той да е просто едно представително лице, от което обаче нищо да не зависи. Всички решения ще се вземат на управителни съвети, а председателя послушно ще ги внася в една или друга държавна институция.
Въпросите ми бяха по скоро риторични, г-н Матеев и не бяха насочени към вас. Изразявайки по този начин позицията си, ми помагате да реша дали да ви подкрепям като лидер. Благодаря ви.
поздрави
Христо Кирилов
Няма полза повече да коментираме кой и с какво е виновен. Каквото е станало-станало, нека продължим напред.
Мисля, че правим една фундаментална грешка. Даваме право на държавата да определя правилата на играта, а резултата е нагласен още преди да сме започнали да играем.
Като знаеш, че една игра е нагласена имаш 4 избора:
- да играеш
- да не играеш
- да не спазваш правилата
- да промениш правилата
Винаги ще губим докато играем чужда игра и някой друг раздава картите.
Според мен най-добрия начин да започнат да се случват нещата и да постигнем нещо е да не играем по правилата и да ги променим.
Трябва да се направят организации във всеки един възможен град и в тях да влязат колкото е възможно повече пчелари. Нека паралелно с тях да съществуват и другите организации и те не са враговете.
Местните организации трябва да започнат да работят заедно и няма значение дали стоят зад едно или друго име. Досега всяка местна организация си играеше сама играта и това е грешката. Пчеларите не са толкова много, че да могат да си позволят от един кошер да направят 50 отводки. Чисто и просто хората които могат да направят нещо значимо са пръснати из пчеларските дружества. Вариантът със съвместната работа видяхме, че може да се случи и ако се продължи в същия дух, то резултата ще бъде в наша полза. Ако на местно ниво се получат нещата, то националното е ГАРАНТИРАНО.
Затова предлагам всички местни организации и всички пчелари извън организациите да започнат работа на местно ниво и да видят по какво могат да работят заедно. Не е важно какво ни дели, а какво ни обединява.
Това означава всеки пчелар да предложи помощ на пчеларските дружества/организации/групички на местно ниво и да забрави "партийната" си принадлежност. Аз не мога да припозная местни лидери, но мога да помогна на тези хора и организации в името на общото благо и точно това е ползата. Аз не харесвам местните организации, но тяхната загуба не е моя печалба. Враговете са други, а не колегите с които не се разбирате или не харесвате. Това са пчелари и разберете един път и завинаги, че ние не сме конкуренти и конкуренция в нашия сектор може да намерите само ако не виждате колко големи са възможностите.
Процесите които ще последват от едни такива действия ще са САМО В ПОЛЗА НА ПЧЕЛАРИТЕ. Тези които искат да се делят и си мислят, че могат всичко сами, просто ще останат на заден план и няма да имат помощта на колегите.По този начин самите организации ще променят отношението си така, че да привличат колегите, а не да ги гонят.
Разберете, че без силни местни обединения, няма как да се постигнат общите цели.
Оставете тези лидери които работят за личните си интереси сами да отпаднат. Тези хора просто не разбират какво може да се постигне в сектора. Ако знаеха колко повече може да спечелят, никога не биха застанали срещу пчеларите.
Ако продължим с роевото настроение, то просто ще имаме хиляди дружества и групички, а резултатите ще са нулеви.
Ето това предлагам като начало, а всичко друго ще се нареди само. Започнем ли да работим заедно, то ще постигнем много.
Подавам ръка към всяка организация, група и пчелар - ще помогна на всяка и всеки който поиска помощта ми. Според мен само това е начина и всичко друго е обречено на провал.
Лошото в цялата работа е, че няма ясни демократични правила за доказване на легитимността, а всички хипотези се градят върху нея! Никоя организация не може (доказано по безспорен начин) да обедини под шапката си 50%+ 1 от регистрираните пчелари. Единствената здрава основа е някой да успее да събере на някаква среща (конгрес, конференция и т.н) легитимно избрани представители на местни организации, които да учредят Браншови пчеларски съюз и негов ръководител. Не е необходимо даже да се разтурват съществуващите вече 12+ организации. Те могат да издигат своите предложения и кандидатури. Ако той заработи, постепенно кухите структури сами ще отпаднат.
Ами,че тоя протест си беше идеален тест за тъй наречените лидери.Чудесно се видя кой зад кого стои и с какъв човекоресурс разполага.Напълно вярно е че трябва да се обединим първо на местно ниво,а след това да формираме национални организации.Относно убеждаването на правителството в каквото и да е,май ще трябва да убедим човека дето се снима до магнолиите си.
Седя и ви чета главозамайващите постове и се чудя дали вярвате в Дядо Мраз. Всеки предлага и гледам, че и някои се и самопредлагат да вършат някаква работа в някакви си структури, но вие отгоре случайно да сте забелязали, че няма структури ОТДОЛУ. Кой да тръгне след вас като няма никой. Какъв протест, какви пет лева? Искате да тръгнат много хора и да дойдат да крещят, но кой да им каже? Че те 2/3 от пчеларите не знаеха, че ще има протест. Само тук във форума които са разбрали и те са дошли една шепа от тях. Дори някой са организирали автобус, но лидерите не са дошли на протеста. Това какво ви говори?
Според мен не са необходими тези крясъци по улиците, а е необходимо да седнат тези които искат да ръководят (Матеев) тази организация, да създадат най - напред малки такива. Без намеса отгоре, отдолу никой няма да си помести пръста. Знам го от опит. ( даваш му пари за зали да го организираш, ходиш къща по къща да го търсиш и молиш, а после те гони от организацията, че не си си платил членския внос) А и трябва нещо което да ги заинтересува пчеларите. Това, че ще се изнесат кошерите от населените места повечето колеги не ги касае ни най - малко защото са в такива места, в които няма да ги потърсят 100г. Кога този аджеба ще дойде да крещи? Ами никога. Кога ще дойде да крещи този който не знае за дадената случка? Ами никога. Кога ще дойде да крещи този който едва свързва двата края, а трябва да плати от джоба си и последните си пари, ако ги има въобще? Ами никога. Кога ще дойде този който има 200 - 300 - 500 кошера и вече си е оплел кошницата и само ще си загуби ценно време? Ами никога. Кога ще дойде да крещи този който работи и отпуската му я дават само при екстремни обстоятелства? Ами никога. Да не изброявам повече. И като сметнеш колко няма да дойдат никога, колко остават да дойдат - ами 200 човека. Колкото и бяхте. 20 пенсионера, 20 буйни глави, 20 които са дошли само защото са им приятели, 20 някакви организатори, които и те самите не знаят кой ги е назначил и 20 зяпачи. Помогнете да се сформира нещо ДОЛУ иначе нищо няма да стане нагоре, колкото и да се мъчите и с колкото и по - големи постове да пишете, и по - гръмки фрази да ползвате.
Точно това имам на предвид. Ако продължим с роенето, то накрая ще сме толкова слаби, че няма да изкараме зимата. Някои нямат интерес да се разбираме и да не работим заедно по общите цели. Една група от тези хора не са пчелари и искат просто да ни смачкат и с нещо им пречим. Друга група ни използват само когато сме изгодни и им трябваме. Политиците са най-вече в тази група и се възползват от нас, но също така има и пчеларски лидери които ги интересуваме само когато има какво да намажат. От такива хора ние нямаме нужда и начина да ги разкараме е като работим заедно. Тези лидери които работят в интерес на пчеларството ще останат, а другите ще отпаднат сами.
Затова най-доброто което можем да направим е да се обединим макар и неформално. Тоест, няма нужда да се пишем зелени, червени или сини. Важното е да спрем да се избиваме помежду си и да започнем да работим заедно.
Ако успеем да забравим старите и дребнави проблеми, то всичко ще се нареди. Нужно е на местно ниво да започнем да работим по проблемите ЗАЕДНО, а на национално е сигурно, че ще постигнем успех. Няма начин на местно ниво да сме слаби, а да очакваме пред управляващите да се чува гласа ни.
Започнем ли на местно ниво да работим за общите интереси, то няма закон или министество което да може да застане срещу нас. Ако имаме едно колегиално отношение един към друг, то всичко останало е въпрос на време. Точно това са разбрали колегите в нормалните държави. Това ме учуди във видео чат с няколко големи конкуренти в САЩ. Нямаше една лоша дума някой от тях да каже, а за злоба изобщо не може да се говори. Най-лошото което видях беше, че един от тях се усмихна като стана дума за разнични системи при зазимяването. Всичко това ме навежда на мисълта, че ние самите сме си най-големите врагове и сами си пречим.
Затова или ще започнем да работим отдолу нагоре заедно или сме обречени само да викаме по площади, форуми и фейсбуци.
Дамянов аз като чета последните постове май много добре си се разбираме.
Интереса клати феса.Тази поговорка важи за всички.Ако една организация помага на пчеларя с по евтин амбалаж,захар консумативи,лекарства,плас мент,тя ще има най много привърженици.Другото е гола агитация.
Протеста нямаше, как да бъде отменен. Ако го бяхме направили всичките организации дето преговаряхме, щеше да отиде само Михайлов, който твърдо каза, че не се отказва от протест.
А, и хубаво беше да излезнем всички пчелари за да видят, че сме сила и не може да си правят с нас, каквото си поискат.
Ти си пееш Пенке ле, но кой ли те слуша. Сега в страната организациите по места са пренебрежимо малко, а и от тези дето ги има повечето са само на книга. В тях лидерите обикновено се назначават, а не се избират. Повечето от тези организации съществуват под формата на пенсионерски клубове, които чакат някой да им спусне нещо отгоре. Младите пчелари в повечето случаи са вълци единаци. Много им се иска ако може по 1000лв на кошер някой да им даде, но като се опре до формулиране и мотивиране на исканията, представяне пред съответните институции, се изпокриват като мишки. Тези, които поемат товара да се борят за благото на всеобщото пчеларско братство, автоматично стават крадци, мошеници, душмани, които искат да защитят собствения си интерес. Не са редки случаите, когато този, които е предложил нещо и то бъде внесено от друг, който по някакъв начин е получил тази възможност, то точно този, който е предложил нещото, да сипе обвинения, че това предложение нищо не струва, че не е решение на даден проблем и т.н. В пчеларството се напълни с псевдо пчелари(да не казвам и по-тежки думи) и андрешковци. Е това е основния проблем.
---------------------
Прикачен файл 4472
Трябва да се сформираме като пчелно семейство.Трябва да има една пчела майка. А на доцента дето ни преподаваше му викахме пчелата майка :bigsmile:. Той май беше председател на развъдната организация, а напоследък каква роля играе, че не съм чувал за него.
А това не е ли купуване на гласове, образно казано?
Ще ме прощавате, че се намесвам, но говорите за организациите като за някакви администрации, които нямат общо с вас. Една организация е силна само когато всеки един неин член се асоциира с нея. Вместо "асоциацията да направи нещо" да е "дайте асоциацията да направим едикаквоси".
Това за което говори колегата е коопериране и мисля ,че много добре го разбираш ако наистина има такава организация, където пчеларите си имат доверие и имат интерес да бъдат там то тази организация ще бъде много силна.Жалко ,че това е просто един сън и никога няма да се случи тук при нас.
Рояк пчели нападна майка с двумесечно бебе
http://c1.24chasa.bg/Images/Cache/Image_4825143_126.jpg
Снимка: "Марица"
Рояк пчели нападна майка с двумесечно бебе в центъра на Каравелово, съобщава "Марица".
28-годишната Цветелина Керезова е с няколко ужилвания по гърба и лицето, две от тях са по устните.
"Беше ужасно! Още не мога да се опомня! Една жена грабна бебето ми и го внесе в читалището, друга се притече на помощ", разказва нажилената Цветелина.
Инцидентът станал вчера около 11 часа на площада пред читалището в селото. Цветелина тръгнала с бебешката количка с мъничката Мая в нея. Няколко пчели започнали да кръжат около главата й.
„Помислих, че ги е привлякъл парфюмът ми. Размахах ръце. За всеки случай махнах горната блуза - ако има по нея аромат от парфюма, да го отдалеча от себе си”, пояснява тя.
Само миг по късно върху нея се спуснал цял рояк пчели. „Накацаха ме по гърба и лицето, влязоха в косите ми”, разказа ужасената жена. В този момент секретарят на читалището в Каравелово Дора Шопова грабнала количката с бебето, покрила го с дрехата си и го отнесла в сградата. Ренета Стоянова, която също работи в читалището, помогнала на Цветелина да избяга. Въпреки това обаче младата жена била жестоко нажилена от пчелите.
Чух само писъците на Цвети, разказва Дора Шопова. Тя викаше: „Лельо Доре, пчели! Бебето ми! Детето ми!".
„Докато тичах с количката на ръце към читалището, роякът се спусна към мен. Пчелите се замотаха в косата ми, усещах ги по гърба си. Но се смеех да се браня, за да не отидат към детето. Всичко стана за секунди. Но много се изплашихме”, едва успя да разкаже след драматичната случка Дора Шопова.
Устните и лицето на Цвети се подули веднага. Тя успяла да се обади на свекърва си. Пепа Керезова светкавично откарала Цвети в здравната служба в селото, където медицинската сестра Минка Петкова и личният лекар д-р Василев поставили на младата жена алергозан.
Драмата с пчелите започнала доста по-рано. Малко преди 9 ч. роякът нападнал Дора Шопова. Тя обаче успяла да се измъкне и да се прибере в читалището.
Макар че била много уплашена, Цветелина успяла да предупреди работещите в детската градина на селото за рояка пчели, който лети в центъра на Каравелово.
„Забавачницата е съвсем близо до мястото, където ме нападнаха пчелите. Видях, че децата са навън и играят на двора. Нова вълна страх ме връхлетя. Прилоша ми като си помислих, че роякът ще нападне децата. Сред тях бе и петгодишната ми дъщеря Пламена”, обяснява стресираната майка.
Цвети не знае откъде са долетели пчелите. В няколко къщи в центъра на селото има кошери, някои са по плочите на гаражите.
„Край читалището има липи, които сега цъфтят и са пълни с пчели. А е възможно и рояк да се отделил и да е полетял точно в този момент”, коментират пчелари.
Законът за пчеларството разрешава отглеждането на пчели в населени места. Собствениците им трябва да имат регистрация в общината и областната служба „Земеделие”.
France bans sale of Monsanto herbicide Roundup in nurseries
http://l2.yimg.com/bt/api/res/1.2/Yc...5436bc232c.jpg
Protesters at a march against Monsanto in Toulouse on May 23, 2015 (AFP Photo/Remy Gabalda)
Paris (AFP) - French Ecology Minister Segolene Royal announced Sunday a ban on the sale of popular weedkiller Roundup from garden centres, which the UN has warned may be carcinogenic.
The active ingredient in Roundup, glyphosate, was in March classified as "probably carcinogenic to humans" by the UN's International Agency for Research on Cancer (IARC).
The weedkiller -- used by amateur gardeners as well as farmers -- is the star product of American biotechnology giant Monsanto.
"France must be on the offensive with regards to the banning of pesticides," Royal said on French television.
"I have asked garden centres to stop putting Monsanto's Roundup on sale" in self-service aisles, she added.
Her announcement comes after French consumer association CLCV asked French and European officials to stop selling glyphosate-based products to amateur gardeners.
Glyphosate -- introduced in the 1970s under the brand Roundup but now manufactured generically -- is the most-produced weedkiller in the world, according to the IARC.
The agency's evaluation of glyphosate saw "limited evidence" of a type of cancer called non-Hodgkin lymphoma, as seen in studies in the United States, Sweden and Canada conducted among farm workers since 2001.
The US agribusiness giant Monsanto strongly contested the IARC classification, saying "relevant, scientific data was excluded from review".
Royal also announced last week that from January 2018 phytosanitary products -- used to control plant diseases -- would only be available to amateur gardeners "through an intermediary or a certified vendor".
Преди около 2 месеца ме ужили 1 (ЕДНА) пчела по горната устна.След по малко от 10 минути станах като тапир в лицето.Буквално!!!Горната устна се издължи повече от 5 см и се обърна.
Тая мадама е страшно корава или всеки ден отнася по няколко ужилвания за да има такъв имунитет.Като гледам снимката нищо и няма !!!
Колега, Marko,
"На чуждо дупе и сто тояги са малко!"
Така ми звучи твоя коментар. Нека проявим малко човещина пред чуждата болка.;)
Извинявам се, но сега е модерно да си надуват джуките като след боксов мач.
Трябва да се замислим сериозно, може да изкараме много пари ако предлагаме такава услуга. Даже на мъже може да предложим услугата. Едва ли жилото на пчелата боли повече от стандартните манипулации.
http://lifebg.net/wp-content/uploads/2014/08/1406.jpg
http://static.bnews.bg/e79e3a5e5a0c....9e3a5e5a0c.jpg
http://www.novini.bg/uploads/news_pi...ijt-282001.jpg
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com...822656673c.jpg
Лифтинг студио ”ХЪНИ МЪНИ”
- целувка на прелка - 10$
- дабъл прелка - 15$
- био прелка /вип - със, без белезници / - 20$
Не е лесно да си жена в този мъжки свят .... bow;
Ако едно време преди да се оженя знаех, че на жените им се иска повече, отколкото на мъжете, ех .... какъв живот щеше да бъде. Та не забравяйте на синовете си да им предадете навреме това знание.
Това което написах не беше злорадство, а съмнение за истинността на случката (не че не е възможна).В една от темите от преди няколко дена имаше линк към репортаж от някоя от телевизиите на нападение на пчели, само че беше с деца и то в РЕАЛНО ВРЕМЕ !.
Такива ционистко-илюминатски похвати ми идват малко изтъркани - все деца и млади майки с бебета за невинни жертви.И това седмица след опита да разкарат пчелните кошери от градовете !
На случайни съвпадения вече не се връзвам.
Пак да кажа , не поствам от злорадство или липса на човещина, уморен съм и може сарказма ми да е в повече.
Този човек не спря да се излага публично...
http://radioblg.bnr.bg/starazagora/p...ie-prez-avgust
Много баби - хилаво дете.
Момчета , всичко е относително .
През 1988 ме жилна пчела и след две минути оса .
По всички вени и артерии станах , като змийска кожа .
След преглед при лекар , неговото становище бе , когато се смесят двете отрови -става бинарно оръжие .
До този момент , проблеми нямам .
Създадена е зоополиция,казаха по Господари на Ефира.Но незнам освен за кучета,котки,коне дали ще приемат жалби за отровени пчели.
Ще има ли нов Чернобил за БЪЛГАРИЯ ? Това е от няколко дена ,а едва тази вечер дадоха гласност за огромния пожар в горите /все още радиоактивни/ край гръмналата атомна централа през април 1986г.И тогава криха 3–4 дена.Сега е същото .Не излизайте утре навън след 10.30 ч.,затворете всичко, и.....почивайте си.
Аз от де минимис не се интересувам, но друго ми направи впечатление. Според статията 5 000 пчелари имат 445 000 пчелни семейства. Според Мишо Михайлов в страната има около 30 000 пчелари. Повечето от половината не са регистрирани. Това означава, че пчелните семейства са над 1 милион, а може би и над 1.5 мил. За каква криза и упадък в пчеларството става въпрос, след като в страната никога преди не е имало толкова пчелни семейства. Приемам, че не става въпрос за опит за измама с бройките от страна на заявилите.
С този де минимис властимащите всъщност искат да извадят на светло пчеларите с малък брой пчелни семейства. Ще им подхвърлят някакви мизерни левчета, а впоследствие законно ще съберат за бюджета много по-голяма сума.
Големите пчелари с много кошери няма къде да избягат - те и без това са си на светло и плащат на бюджета големи суми. Проблемът е с пчеларите под 50 кошера, които досега се криеха, защото сумите по предишните де минимис-и бяха малки. Тази година сумата ще е почти двойно по-голяма на едно пчелно семейство, и това ще ЗАРИБИ дребните пчелари да излязат на светло. И както се вижда от статистиката в тази статия - явно това вече се е случило.
Аз лично не съм кандидатствал за тези подаяния, защото не искам да се унижавам. Така че моите 2000 (пардон 200) кошера ще си останат несубсидирани. crying;
Ачка, като бях по–малък карах на алжирка,гъста като петмез.Ама тогава нямаше Чернобил, само бледи спомени от Хирошима и Нагазаки,пък и далече,далече.Сега , като по–голям, си карам на грозданката. Мисля, че и тя помага.Поне да заспи спокойно човек е сигурноdrinks;drinks;sleepy;
Публикувано току що:
Искат субсидия за всяко семейство
Пчеларите настояват да получават субсидии като останалите стопани на животни.
http://www.fermer.bg/%D0%B1%D1%8A%D0...news14142.html
Една доста интересна статия за животновъдството в ЕС и за политиката , която се води.
Прекомерни иновации, модернизации и т.н, водят до свръхпроизводство, и от там до нищожни цени които... които водят до фалит. Това ли се случва във Франция?
Хубаво е когато си ефективен, а другите не са. Когато и другите станат ефективни/ако оцелеят до тогава/, всички стават неефективни. Сега произвеждате повече, срещу това получавате по-малко.
Колко красноречиво е това цитатче от публикуваната статия.Цитат:
Ако фокусът на водените политики единствено към усвояване на европейските субсидии за селско стопанство остане водещ, то ще се увеличи неговата зависимост от обема на подпомагане, а също така ще се влоши неговата конкурентоспособност.
Опс, това трябваше да го пусна в темата за стратегията за развитие на пчеларството на конфедерацията.
Иновациите водят до това, че стоки и услуги, които преди това са били лукс, стават масово достъпни и ежедневие. Хенри Форд с неговия Модел Т, променливо токовата мрежа на Тесла- примери много. Едно време когато пчеларите са работили с тръвни, меда е бил луксозна храна недостъпна за повечето хора, но едва ли пчеларите са били много заможни.
Защо си хареса тези примери нямам идея, но по-добър пример за това което се случва е Лион, Франция. Според мен това е родното място на индустриализацията, но още по-интересно е какво се случва и защо днес никой не си е взел поука.
https://en.wikipedia.org/wiki/Lyon
В същия сектор друг пример е Сузуки(днес познати с моторите)
https://en.wikipedia.org/wiki/Suzuki
Примери има хиляди(Sony, Coca Cola, Shevron, Lehman Brothers, CitiBank, HSBC, Shell, Westinghouse, GM, General Elecric, Ferrari, Fiat, Alfa Romeo, Audi...).
Тарикат сви 250 кила мед
http://www.blitz.bg/news/article/355735