Въпрос на вкус и предпочитания, сега разбирам защо вие варите по 200 литра ракия на година, а ние минаваме само със 100 ;)
Преглед за печат
Когато ме попитат от кой край съм винаги отговарям(шеговито),че аз не съм от край ами от среда.Та аз варя силна(над 50) ракия,но когато си сипвам винаги разреждам с вода.Оставям силна ракията поради липса на съдове,а я разреждам за да и усетя вкуса.Който ми каже,че може да усети вкуса на 50 и отгоре градуса да иде да се прегледа или най малко да преосмисли начина на консумация.
Не мисля да се впускаме в спор.Заради това казвам на всички Вас -Наздраве!!
Няколко лаишки въпроса на тема ракия.
Колко време държите ракията в бурето?
Препоръчайте майстор на бурета - 10 или 20 литра, все още не съм решил, а ми трябва за подарък. Чувал съм, че гроздовата обича дъбово, а плодовата акациево буре.
Престоя на ракията в бурето зависи от размера на бурето и на колко години е. В 10-20 л. буре не може да отлежи защото е голямо съотношението между площта на дъските и литрите и много бързо се оцветява и овкусява ракията. За да отлежи горе-долу една ракия и трябва поне една година в минимум 100л. дъбово буре и то ако е вече е използвано 1-2 години. Като стандарт за отлежаване прието 225л буре (барик). Най-старата ми ракия ( еликсир ) е престояла в буре 6 години и още си е в него. Царството на буретата в България е във Вречеш, но най-добри бурета прави Бай Нестор в с. Скутаре Пловдивско, ама такива малки едва ли.
Аз лично държа ракията в буренцето не повече от 6-7 месеца след което свършва!
За майстор трудна работа истинските отдавана измряха, по добре е ако намериш на старо от стария материал.
Ето какво казва в учебника си проф. Н.Неделчев:
По принцип трябва да избягваме употребата на нови бурета, но ако трябва да си послужим с такива, предварително ги изпаряваме с гореща вода, след което ги напълваме със слаба ракия/20-25градуса/, като ги оставяме известно време, да изтегли ракията тръпчевината и боята на дървото.
След това бурето се напълва с добра ракия и ги оставяме на съхранение. Не е добре да се държи ракия в нови бурета повече от 6 месеца. След това трябва да я прехвърлим в чисти стари бурета, където тя ще старее с години. Ракията трябва да се държи не в избата, а на тавана. В избата е влажно, мъчно се проветрява, понякога мирише на мухъл, миризма, която лесно преминава в ракията, с една дума, там условията са неблагоприятни за правилното остаряване на ракията. Промените в температурата не влияят на ракията. Трябва при все това, да не се излагат буретата на слънчевите лъчи, защото изпарението на ракията ще бъде силно, а това не е икономично”
Аз си поръчах няколко бурета от Медвен,преди няколко години.Направени са много добре и не пият много.Имам обгорено дъбово буренце,което прави ракията първокласно уиски.Ново буре,предвидено за ракия ползвам няколко години преди това само за бяло вино.По този начин се изтегля повечето танин,а и самото буре придобива много приятен аромат от виното.След това няма проблеми.
Братле,нещо от рано си се присетил за ракия.Почакай поне обяд да наближи.