http://www.ent.uga.edu/bees/documents/m08138.pdf
Въпросът е: Какъв е ефекта върху пчелата от малките килийки и с какъв размер работим в БГ ?
Дори няма да го прочетат, не си заслужава да пишем.
Преглед за печат
http://www.ent.uga.edu/bees/documents/m08138.pdf
Въпросът е: Какъв е ефекта върху пчелата от малките килийки и с какъв размер работим в БГ ?
Дори няма да го прочетат, не си заслужава да пишем.
В България работим с 5.4мм килийки, восъчните основи също.
Ефекта би бил повече пило на единица площ, по принцип повече пчели по силни семейства люпят се за 19 дена. В природата как е подредено глездото в диво състояние Най отгоре МЕД под него Прашец , работническо пило и най отдолу в края търтиево пило.
Може би има някаква врзъка по скоро всички килийки при различните раси пчели варират няма някакъв точен размер. Има изказвания че когато са по малки килийките(4.9) вароа се възпроизвежда много по бавно заради не достатъчното място в килййката и от тази гледна точка повечето се насочват към търтиевото пило но пак няма конкретни данни че това е така по скоро си мисля за селекция като например пчелна раса Приморски- бъкфаст "_:_) може да даде добри резултати.
Разковничето според мен е в селекцията която никога никой пчелар не трябва да спира да я прави в културното пчеларство. Ето един материал за четене http://www.ars.usda.gov/Research/doc...d=2744&page=10 иначе природата рано или късно си пребира не потребните и слабите като всяко едно нещо дори и дивите колонии да измират те са дали 2 3 роя на природата преди да умрат така че "" Life goes on ""
Благодаря ти, че ми спести ровенето. Не знам дали точно това съм срещал, но е достатъчно.
Накратко - изразената теза, че големината на пчелата в малката килийка притиска мъжкия акар и той умира се опровергава. В малките килийки пчелите започват да снасят по-малки пчели и скоро популациите на акара в рамки с малки килийки е доста над тези в големите килийки.
Причината - рамката с малките килийки събира повече пило, съответно пчелите отглеждат повече на брой и по-малки по размер ларви и предоставят повече терен за размножаване на акара.
Адаш,1дц2.=400 килийки.След като килийките са с по малък размер,значи и бройката в 1дц2.ще е повече.Демек и топлината излъчвана от пилото в 1дц2. се увеличава,което ще рече,че и разборния кошер го може,което пък от своя страна превръща японката в "екзотичен експонат".
Колега - без заяждане и съвсем приятелски. Не може само с гледане да премериш размерите на килийките или големината на пчелите. Не може само с гледане на прецениш количеството на акара. Твоите теории се градят само на гледането, но това е несериозно.
Виж в какво се състои проблема и се опитай да го разбереш:
1. Правиш измервания на някакви размери само с гледане. Не става. Трябва си измерителен инструмент, защото човешкото око се лъже.
2. Решаваш, че няма акар само с гледане на няколко летящи пчели. Не става. Необходим е някакъв метод, който да прецени какво е състоянието на целия кошер.
3. На база на единични събития правиш глобални изводи. Не става. Необходими са много на брой събития, за да се прецени статистическата достоверност.
В момента с твоя единичен кошер ти НИЩО НЕ МОЖЕШ ДА ДОКАЖЕШ, дори и кошера ти да можеше да кудкудяка и да подскача на един крак. Това е един единствен кошер и каквото и да се случи с него, това нищо не означава за пчеларската наука. Престани да генерализираш на базата на лошо направени наблюдения на един единствен кошер. Това дразни колегите и съм склонен да се съглася с тях.
Форума е направен, за да си споделяме ЗНАНИЯТА И ОПИТА. В него всеки един пчелар очаква да намери ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ. Ти създаде диалог, пълен с ДЕЗИНФОРМАЦИЯ. Когато страстите се поуспокоят, тази тема ще бъде почистена от всички обиди и подигравки, но това което ще остане, ще бъде преди всичко НЕВЕРНИ и НЕДОКАЗАНИ ТВЪРДЕНИЯ.
Сърдиш се, че се бъзикаме с тебе, но ако искаш да не го правим повече, недей да пускаш такива бисери. Премисляй текста, преди да го напишеш, и се опитвай да бъдеш обективен.