Благодаря!
Преглед за печат
Благодаря!
Да, разбрах те. Аз изказах мнение на база опита, който имам. Работя с БГ центрофуги, които задоволяват моите нужди. И още нещо: ако центрофугата не е подредена, също се получава дисбаланс, подобен на пералните. Лагери не късат, но не можеш да си свършиш работата. Що касае екстрите по марковите центрофуги, са непотребна екстра, която "скубе" джоба на пчеларя. Не си мисли, че го пиша,защото нямам възможност да си купя такава, просто не намирам смисъл да си хвърлям парите за нещо, което го има и на по-достъпна цена.
Да,да определено ако тежестта на рамките не се наблюдава и не разположиш рамките правилно си мятат яко. Това съм го виждал и при малки центрофуги.
За Българските ме притеснява, че при радиус 1200 мм не са добре балансирани, даже без товар. Може и да греша, но съм останал с таково впечатление.
И двете ми центрофуги са на Касамаков. Едната за 12 рамки, другата- 44. Единствения недостатък за мен е изливните отвори, които са разположени по-високо, така се събира доста мед на дъното, но не е болка за умиране. В края на работния ден накланяне и се оттича меда. С малката работя десетина години, с голямата - 4-5 години. Цени не мога да ти кажа, няма да са актуални. По електриката не съм имал проблеми. Работя на 12 волта, много рядко на 220. Случвало се е на някой ламела от коша да се отлепи точковата заварка, когато изпусна някоя рамка, но в края на сезона оправям незначителната повреда. Колкото е по-сложно една система, толкова е по-голяма вероятността за отказ.
Центрофугата е проста машина, но Касамаков е сложил простотата на пиедистал та чак се получава простотия. Там всяка партида в за себе си. Имам негова 24р. Коша определено не е кръг. Има две кръгли планки на оста на които се хващат спиците НЕ СА неръждаеми, а боядисани с бял бронз тенекета. Лагера спече след две години. Електрониката е направена по най-безумния начин - обемен монтаж. Няма платка. всичко е на жици и елементите са залепени по кутията със силикон. Пълно безумие и се удя как ми е свършила толкова работа, а колко още съм и намислил да свърши.
Рости като те слушам за електрониката, все едно говориш за Техтрон центрофугите, в смисъл и при тях е подобно положението. Но там изпълнението на самата центрофуга е много добро, даже бих казал, че са на едно ниво с Лега. Но по всичко личи че хората са железари а нямат ел майстори... Аз си взех Техтрон 42 рамкова, управлението е все едно коте си е играло с кабелите. За сезона ще си подготвя друго управление защото предния сезон управлението ми замина, по време на медосбора и въобще не беше приятен момент. Но пък сърбите излязоха коректни и ми замениха управлението, но то пак е на същото ниво
На центрофугите на Техтрон 42р - това им е болката - управлението. Преди 3 години колеги купихме от Сърбия 4бр. по едно и също време. На три от тях управлението им замина. Добрата новина е, че подлежи на ремонт който струва около 15 лева. По сръбските форуми четох, че другото им слабо място са лагерите, които след смяната им не правят други проблеми. Аз от моята лично съм повече от доволен.
Колега Zayo . Това което ми го смениха незнам дали ще го ползвам. Може ли да ми дадеш телефон на човек които да извърши нужната профилактика въпреки че работи, да му го пратя, въпреки че работи. Разбира се срещу заплащане. Ако някой изработва управления съм готов да си купя едно, искам най елементарното управление, един потенциометър. Никакви таймери и прочие
Ще ти го пусна на лично като го снимам. Благодаря Zayo моя е същия малък и цилиндричен, отдоло е с ремък
Този клип специално за agro. Центрофуга и начин за получаване на пчелна отрова.
https://www.youtube.com/watch?v=LcPIslklrEo&t=0s
Тук във продажби има обява на едно момче от Русе. Казва се Митко. Прави хубави платки за управление. Не съм си взел още, но говорих с него миналата година и натам вървят нещата. Платката е копие на руска/украинска разработка. Базовата е око 60 лв. Има и с екстри, реветс, програматор, дисплей,.. Намери обявата и питай.
Благодаря ви колеги. Мисля че съм намерил вариант но като го изпробвам през сезона ще споделя отзиви. Но вярвам, че няма да има ядове с него
Центрофугата е избрана Lyson W200800 , 56 рамкова, радиална, полуавтоматична, мотора и е отдолу. Ако всичко е наред към 15 април трябва да я имам.
Благодаря на всички, които с мненията си ми помогнаха да направя своя избор. Прикачен файл 9449
Честито! Да я натоварваш на 100% и да работи безпроблемно!
Не открих чрез search отговор и реших да питам. Мога ли да пусна полска центрофуга lyson (900мм) на акумулатор 12v от колата. Трябват ли някакви специални неща освен кабели? Не намерих дали има готов режим за 12V. Центрофугата се намира в населено място и има ток. Просто ми трябва за едно въртене като спре тока и да не оставям рамките с часове да изстиват, че после е трудно ваденето.
Мисля,че няма опция за 12 волта.Или само модела Оптима имат 12 в.тоест не е проблем.
http://beehome.bg/index.php?route=pr...id=362&page=18
купена е 2014
Този модел се захранва само с 220V/50Hz. За да я ползваш с акумулатор ще ти трябва инвертор 12V/220V Sine wave (изходното му напрежение е със синусоидална форма) и мощност над 600W.
От акумулатора ще се теглят около 5-6А, което за един зареден автомобилен акумулатор са часове работа.
Ето данните на машината: http://tomaszlyson.com/honey-extract...600G&results=1
Ето тук най-различни инвертори от Китай:https://www.aliexpress.com/wholesale...600w+sine+wave
Според мен добър избор е това: https://www.aliexpress.com/store/pro...ceBeautifyAB=0
Приемлива цена с безплатна доставка.
Да се захранва с акумулатор на полето. Регулирането на оборотите ми го направи един приятел, 1 кутийка с нещо си вътре и копче отгоре да се върти. Мотора не е четков, но изкара 1 месец работа без проблем, без да грее и т.н. Така че варианта за оборотите го нагодих за сега. Остава само захранването на полето с акумулатор или с бензинов генератор, трябва да избирам до Май месец.
П.П. За оборотите се появи и нещо дето не съм го очаквал. Като върти центрофугата с постоянни обороти с отворен единия капак отгоре,но като затворя капака и оборотите се вдигат леко. Нямам представа колко, но се вдигат. Завихряне се получава вътре предполагам, и това помага на барабана с питите и мотора да върти по-леко.
За твоя двигател е подходящо това решение: https://www.aliexpress.com/store/pro...ceBeautifyAB=0
Колкото до промяната на оборотите при затваряне на капака - обяснението ти е приблизитело вярно. Когато се върти кошницата с рамките, заедно с тях се върти и околния въздух. Те действат като лопатките на роторна турбина. Когато капака е отворен те се стремят да завъртят и част от околния въздух извън обема на казана. Това товари двигателя. Когато затвориш капака, рамките въртят само въздуха, затворен вътре в обема на казана и двигателя се разтоварва, а оборотите се повишават. Извода е да се работи още от пускането със затворени капаци.
Дали ако се съберем повече хора и направим пакет няма да намалим цената? Аз предполагам 12v -> 220V ще искат всички. Разлика може да има само в мощността. Предполагам там 2-3 модела ще вършат работа за всички видове центрофуги. Ако има желаещи да се обадят. Май това е за отделна тема (както преценят модераторите). Няма смисъл от публикации от сорта: "аз съм зa 800w", "аз за 1200w"... Ако се прави нещо то ще е за 2019.
Това е едната възможност. Другата възможност сме я предложили тук: http://pchelari.com/forum/showthread...797#post141797
Цитат:
За всички, които нямат опита или не им се занимава с тези понякога рисковани доставки ние предлагаме доставка при комисионна от 10% за комплексната услуга, която включва:
- поръчка от сайта и заплащане на стоката;
- получаване и освобождаване от митница или поща;
- изпращане до получателя след проверка на доставената стока.
Условията за тази услуга са следните:
- стойност на поръчката над 20$;
- внасяне авансово на 50% от стойността на стоката
- заплащане на остатъка от цената, комисионната, транспортните разходи до БГ (ако има такива), както и ДДС или мито (ако има такова) с наложен платеж при доставката
- фирмата не поема отговорност са доставена некачествена стока, както и гаранция за нея.
Форма за поръчки:TSC-1 Poratcka_Bee Hive Control_2018.doc
Условията, написани там не важат за тези поръчки с изключение на 1,2 и 7
Каква е разликата между "pure sine wave" и "modified sine wave" инвертор. Дадоха ми за проба един модифициран и той върти центрофугата. Може ли да повреди мотора като не е истинска синусоида?
Да, често гасне (на село съм), но рядко няма с часове. Трябва ми ако са разпечатани рамките и спре за часове (случвало ми се е). 550В е двигателя. То и с генераторите предполагам има да дават истинска синусоида и разни други.
С генератора не си зависим от синусоидата, те произвеждат променливо напрежение - 220 v. Можеш да си купиш от най-евтините - под 200 лв са. Ето такъв примерно https://rudimpex.com/product/25301/g...impex-com.html
Не бъди толкова детайлен! Кажи му на ПЧЕЛАРЯ, би или не му вършил работа един такъв генератор. В крайна сметка го интересува да свърши работа, т.е. да си извади меда, при липса на напрежение в ел.мрежата. Стига си сял на корена ми ряпа.
Принудих се да ти отговоря по друг начин, защото мода почисти.
Долу горе такъв отговор търся. Нещо от сорта на:
Калпаво решение е модифициран инвертор, ама като си на зор за един път става.
Голям риск за мотора, не си струва.
Ако се внимава и не прегрява мотора върви за малко
За генератора същото... или друго.
Бях в училище добър по физика (първенец от олимпиада), и сега смятам със закона на ОМ, само толкова. Оценявам се за некомпетентен в тази област и затова питам.
Ако съм изнервил някого, да спираме. Хубав ден и успешна седмица на всички.
Разбра ли сега колега, че нищо не разбра от тесните специалисти!?
Сам си избери варианта - инвертор или генератор. Най-важното в случая е, че ти се представя нещо, което не е изпробвано на практика в пчеларството, просто защото акълията не е пчелар. По същия начин той се "переше", когато идеше реч за редукторите в центрофугите. Пак ти казвам - прецени си, това от опит, а не от формули, в които са пропуснати много, много неизвестни.
Така е като съм решил да идва хляба на масата ми от пчелите. Станах дърводелец, заварчик, правих си циркуляр, парогенератор, сега си блъскам главата с електротехника, отделно ветеринар, идват центрофуги, мисля за разпечатваща, трябвало да разбира човек от маркетинг, фургони, документи и от не знам какво си още.
Бре да му се не види, то трябва да съм спец по всичко май. Като знам какво печеля си мисля често: "аз ако мога толкова неща наведнъж дали не е по-добре да ида на Wall street и да правя милиони". Това е положението засега. Живи и здрави и да гледаме напред :)
Бензиновият/дизеловият генератор имат изходен ток с пълна синусоида. Т.е. напълно подходящ за роторни машини. Имам и бензинов генератор, и инвертор с пълна синусоида, като и двете вършат еднаква работа за центрофугата и разпечатващата машина. И при двете трябва да се съобрази сборната консумация. Генераторът е шумен и трябва да е на открито заради изгорелите газове. Моят е 3 кВт и гори ок. 1 литър на час. Инверторът е друга бира - тих и екологичен, но иска добре зареден акумулатор/акумулаторен блок. Аз имам соларна система с 1,5 кВт пикова мощност и акумулаторен блок 700 Аh и през лятото центрофугата и разпечатващата не се усещат като консуматори, но при самостоятелен акумулатор без зареждане трябва да се предвиди достатъчен капацитет.
И последно: тия евтини инвертори от Али-то вършат работа за любителски цели, но съм ги сравнявал на живо с маркови такива при високо натоварване и резултатът беше плачевен - бръмчат, греят, изключват... Не коментирам ниското КПД. Има хубави европейски инвертори с пълна синусоуда, които наистина са доста по-скъпи, но знаеш, че няма да те оставят на 40 градуса при вадене на слънчоглед да въртиш на ръка и да разпечатваш с вилица.
Браво! Ето едно компетентно мнение от практиката.Че на теория, кой не чул, кой не разбрал се изказва. По-горе колегата попита за резервен вариант, когато в напрегнат момент от пчеларската работа спре тока. За това му предложих евтин вариант - агрегат, вместо скъп инвертор и акумулатор с голям капацитет. Казах, че не е зависим от синусоидите, като имах предвид, че отпада дилемата му инвертор с пълна или модифицирана синусоида. И се почна една...
Акумулатор всеки има в колата, просто като дойде време за смяната, може да вложи малко повече пари в по-голям акумулатор. Нищо не пречи да запали колата и тя да бъде генератор - още по -евтино. Нали говорим за екстрени редки случаи? Просто се слага един инвертор /навремето му викахме трансвертер/ в колата и чудото става. Да има пчелар без автомобил не ми се вярва. Освен на пчелина, системата е приложима и в къщи, до 1,5 квт се вадят от автомобилен генератор.
Още миналта година четох тема и ми се искаше да споделя мнението си за центрофугите на Касамаков. Споделям напълно мнението на колегата . Наложи се да отида да помогна за ваденето на мед, при мой близък пчелар който е горд собственик на 24р. центрофуга на Касамаков, мога да кажа, че това нещо както и да нареждаш рамките в него тресе та неможеш го спря, той самия барабан бие на празно и както и да се опитваш да балансираш при зареждането с рамки, не може да се балансира, а и за капак при последното вадене, моя приятел ми се оплака, че нещо се развалила. Правя сравнение с моята също е 24 рамкова но съм я взел от Зорница Добрич и вече пета години не е мръднала.
Здравейте колеги, имам 11 кошера ЛР и до сега взимах на един приятел центрофугата.
Реших да си взема тази година и се чудя, каква първа центрофуга да си взема.
Какво ще ми препоръчате, да не е от най-скъпите(ако може и някаква снимка да знам каква да търся)
Благодаря Ви, и лек ден !
Щом колегата има само ЛР кошери, според мен означава, че се е ориентирал към професионалното пчеларстване.
Дай боже!!!!
Важното е да е от така наречената немагнитна неръждавейка 18/10 или 304.Това е металът за хранителни прибори и съдове за храни. Конструкция и марка вече ще си избираш по други критерии.Изчети цялата тема и ще се ориентираш най-добре.
Привет и от мен!Дойде и моя ред да сменям 4 рамковата центрофуга.По цели нощи чета,проучвам,сравнявам....З а момента съм ограничил бюджета до 2000 лв.Хареса ми 32 рамковата на “Зорница“– Добрич,но много негативни мнения за човека,друг колега спомена,че горното им задвижване е слабо,макар от “Зорница “ да твърди,че са италиански моторите с най-високо качество...,като погледна вносните центрофуги с горно,всички са по-обемни мотори.Предполагам има смисъл от презапасяване.После прочетох от темата тук за Стохи-04.Там за да вътря плодникови ДБ ,ще трябва да взема 44 рамковата им.Няма особено подробна информация от производителя,един единствен клип успях да намеря техен,на който вместо да чуя мотора или други шумове,аз чувам ретро парче от радиото,....ми малко тъпо!Последно намерих един интересен продукт от производител в Кнежа.За момента никаква информация не намирам за него,нито клипове,нито мнения от форуми...нищо.Става дума за Венцислав Кънчов.Интересното е при неговите центрофуги,че нямат укрепващи обръчи около центрофугата а само основни вертикални и една отгоре хоризонтална за оста.Долно задвижване с управление във вертикалния крак.Тегло 92 кг.Викам си ,това чудо не можеш го мръднеш :) Добре изглежда.....та ....някой да има наблюдения от този производител или поне сравнен със Стохи 04?
Ето и линк към продукта на Кънчов.
https://bazar.bg/obiava-18193075/tse...etiri-programi
Вече два сезона използвам центрофуга на Стохи,44р. и съм доволен.При избора ми натежа мнението, че двигателят и управлението са произведени в Б-я,с отделни гаранции.Ел.двигателя е голям, а не колкото юмрукът ми- четково моторче.
Здравейте колеги!Някой ползва ли такава центрофуга и какво мислите за тази оферта? Притеснително ниска цена?!
http://beeshopbg.com/produkt/%d1%86%...yson-20%d1%80/
12 по 139=на колко?
Преди години, на едно изложение в Плевен разглеждах и сравнявах различни центрофуги. За тази марка си спомням, че крана за източване на меда бе поставен така, че в центрофугата ще остане доста мед, който няма да може да се източи напълно. При моделите с ръчно задвижване се изискваше по-голямо усилие за задвижването на манивелата, в сравнение с центрофугите на Лега. Това бе преди около 5 години. Възможно е, тези недостатъци вече да са ги отстранили.
Благодаря на всички колеги за отговорите. Аз се бях насочил към Лега, но липсата на налични ме накара да се разровя докато чакам. Попаднах на тази обява и тъй като съм новобранец и сега си набавя инвентар цената ме привлече. Да лишава се от някои екстри и удобства, но разликата в цената е почти 50%. Та поръчах вече Лусона, а за разликата си купих, восък топилка, маса за разпечатване, мутератор и някои други дребни неща. За 30тина семейства се надявам да ми служи добре. След 10тина дни имам да извъртя малко магазини, и ще споделя впечатления. Успех на всички.
Здравейте колеги, обещах да споделя мнение за центрофугата. До сега не съм ползвал подобна такава,и мнението ми може да не е много обективно,но ще споделя наблюдения. Машинката работи много тихо и без никакви вибрации,има 10 степени за обороти, като първите две са доста бавни даже за новоизградени пълни рамки. След няколко опита започнах от трета и всичко беше ок. След 20мин,след постепенно увеличаване на оборотите до 7ма степен рамките излизат сухи.Има опция за работа с акомулатор със две щипки но не съм я ползвал. Медът който се събира долу,преди да започне да опира в рамките е около 23-24кг. Кранът е достатъчно голям и изтича доста бързо. Сега малко недостатъци (според мен) няма дръжки за носене,капаците са с по–голям диаметър от цилиндъра (не е мислена за превозване в легнало полужение),трябва да се свали поне единият,защото аз вече го спуках. Като цяло изработката е доста добра,изглежда ми надеждна и здрава. П.П Ако някой има конкретни въпроси,съм насреща. Успех на всички колеги.
Приятел си търси центрофуга нова. Ще гледа 10-15 кошера, трябва му нещо малко ръчно. Ако някой може да ми препоръча нещо.
https://www.techtron-doo.com/en/tang...-3-frames.html
Преди години я взех от Русе.Сега не виждам да я предлагат.С малка доработка е идеална.На краката каучукови тампони от двигател на стара Шкода 120.Аксиално-радиален лагер на дъното.Но това са екстри.
След поредната година на голям брой скъсани пити и дълго време за центрофугиране,реших да преправя касетата от радиална в касетъчна(хордиална),та интересуваме някой дали е правил подобно нещо и ако може да ми даде полезни съвети за тази преустройка
Най вероятно е заради обтелването,4 хоризонтални тела на ЛР рамка,друг е въпроса че медът излиза за 20-30 минути и общо взето със малката центрофугата 4 рамки хордиална вадя същото количество мед за това време, рамките там ги въртя за по малко от 2 минути на страна,Абе решил съм твърдо да преправям кошницата в късетъчна,по мои сметки ще центрофугирам 9 рамки за 4 минути производителността ще се вдигне в пъти
Аз работя с 6 вертикални тела и 24 магазинни ги въртя за 5мин а корпусните на по бавната за 10мин. Според мен за радиална центрофуга вертикалното обтелване е по добро.
То и при мен за 10 минути мога да ги извъртя но ще остане някакво количество мед,докато при хордиална центрофуга рамките ги вадя почти сухи за 2 минути със високи обороти тръгвам директно и досега рамка скъсана там нямам
Аз съм с радиална и W-образно обтелване. Късал съм пити само първия път, като купих центрофугата и пробвах кое как. Не ме притеснява да остане малко мед по питите - така и така се връща при пчелите. Времето обаче за всеки човек е ограничен ресурс и няма цена, на която може директно да се купи. По тази причина не искам да работя на хордиални касети. Има едни касетъчни центрофуги, в касетите на които рамките се редят радиално, а се завъртат при стартиране под някакъв ъгъл, като страници от книга. При смяна на посоката се завъртат на обратната страна. Търся си такава центрофуга, но, ако не ми хареса цената, може и да си преправя моята. За мен този вариант съчетава предимства от радиалното и хордиалното центрофугиране, а недостатъците му са, предполагам, по-висока цена на центрофугата.
Точно такъв тип касетъчна центрофуга ще правя,по точно преправям моята радиалната,даже вчера направих касетите,днес продължавам с работата по нея
старата ни центрофуга е стара руска касетъчна центрофуга (от време на време излизат по обявите такива) Преработил съм я с долно задвижване и сменям кошовете: радиален за 20 магазинни рамки и оригиналният касетъчен за 4 плодникови. Направил съм управлението автоматично за радиалният кош и полуавтоматично за касетъчният кош (поради малкият диаметър касетите се завъртат ръчно в различните посоки, затова не може да е напълно автоматично.) Съответно с три бутона: 1ви посока едно 40 секунди бавно; 2-ри посока две 40 секунди бавно и 2 минути бързо, после бутон три - посока едно 2 минути бързо.
Колко на брой е максимума за плодникви ДБ рамки при големите центрофуги ?
Някой да си каже мнението за центрофугите na Konigin!
Някой да препоръча (от личнн опит/работа) КАСЕТЪЧНА центрофуга 8/16 или по голяма безпроблемно работещо доказала се?
Ще върти само пълни новоизградени плодникови ДБ рамки.
Имам радиална центрофуга,но ме мога да въртя пълни плодникови рамки ДБ (5 тела хоризонтално). Много се късат,или не се центрофугират добре заради ниската скорост.
Перка, хордиалната вади меда при ниска скорост. На практика касетъчната е хордиална, която сама си обръща питите. Страничните мрежи/решетки подпират питата и донякъде я пазят да не стане на парцали. Естествено, пчеларя винаги може да се "постарае":cool:
Не, не се центрофугират "винаги" хордиално, по простата причина, че производителността спада. Хордиално се въртят в малките центрофуги, в които конструктивно не е възможно да се подредят за радиално въртене. За стари пити (плодникови)не е проблем въртенето, преценявайки скоростта, но при нови.... Ти нали си купи някаква нова центрофуга с екстри, тя как ги върти, т.е. как се подреждат?
Не предполагах, че има толкова големи центрофуги позволяващи радиално въртене на ДБ поради 2 причини:
1. Като знам какво става с новоизградените магазинни при радиалното, недоумявам как биха произвели такава центрофуга. То плодниковите такива, сигурно ги прави на пастет...при хоризонтално обтелване де, за вертикалното не знам, може да е ок blush;
2. Толкова голяма и вероятно доста скъпа центрофуга, би трябвало да е насочена към сериозни медопроизводители. Е, без да се засяга някой, кой ще се занимава професионално с пчеларство и ще гони високи добиви и производителност, ползвайки дб плодникови рамки?
Та от тук беше и въпросът ми към колегата Фри ФСБ, породен от явното ми невежество по въпроса. Сега ми се изясни всичко. Човека, поради проблема с късането, ще прави един вид даунгрейд, а не ъпгрейд както си мислех в началото. И все пак недоумението ми си остава де...
п.с. а относно моята центрофуга Калине, редят си се стандартно. Магазинните радиално, плодниковите хордиално. Но вече обтелвам магазинните с 3 хоризонтални тела или по един друг начин. С два хоризонтални, не мога да изкарам слънчогледа от новоизградените:(
Аз обтелвам вертикална и хоризонтално по 2 бр. за магазинни, а плодниковите 4 вертикално и 2 хоризонтално. Плодникови рамки въртя, след като подготвя зимуването в началото на септември. Тогава отнемам по 2-3 плодникови пити (12 рамки ДБ) и на определена бройка пчелни семейства си е цифра, която отнема доста време за центрофугирането. До преди около десетина години работех с 12 рамкова ценрофуга, която имаше кошници за 3 бр. плодникови рамки хордиално - мъка. Та си взех 44 рамкова, която върти плодникови 12 бр. радиално. Има една специфика, за която преди време, когато щеше да си купуваш центрофуга, бях споменал, а тя е че оборотите ги определям на око с първата партида на вида мед, като засилвам оборотите до момента, в който започнат да се появяват капки мед по стените на центрофугата, и спирам, когато спре да хвърля мед по стените. Нямам оборотомер, а и не ми е нужен, защото всеки мед е с различна консистенция, която зависи и от околната температура. Е, случвало ми се е да скъсам някоя друга пита, но в процентно отношение не е кой знае какво. В края на сезона, когато започнат да пълнят мед в строителната рамка (далака), съм се опитвал да въртя - абсурд. Направо ги пресовам и така извличам меда. А, да, относно "големите" производители, аз не се има за такъв, но времето ми за работа е ограничено в рамките на уикенда и като докарам стотина магазина, няма как да стане с малка центрофуга, въпреки всичко пак се бавим, и се е налагало да включвам в употреба и 12 рамковата, но по рядко.
При теб основните са магазинните. То в края на сезона всеки върти някакви плодникови ако е с дб. Но при все че ти е голяма центрофугата, 12бр. не са много. А я си представи че работиш само с плодникови, колко време ще ти отнеме за да си извадиш меда и колко ще остане по питите недоизцентрофугиран...но както и да е, колегата явно си има някаква схема която го устройва
Аз напълно подкрепям Калинския, че трябва да има визуален контакт с продукта, сиреч меда. И наистина тия предварително запаметени програми с дигитални програматори са малко в повече за нашего брата.
Бая народ изрева от тях. А аз съм изпадал в доста куриозни ситуации.
Е и аз това казвам де, представи си че работиш само с плодникови какво гърбене ще бъде и колко време ще губиш за центрофугиране. Между другото, точно с корпусни ДБ работи колегата на 99% инак тия пълни новоизградени рамки от къде ще се появят. Аз примерно ако съм, ако реша да се самоизтезавам по такъв начин, по-скоро ще си променя начина на обтелване на рамките отколкото да купувам нови центрофуги, само за да установя, че не ми се решава проблема по този начин.
Така е Тянка, така е брат. Впрочем, аз нямам предварително зададени програми, само повторение на последното въртене. Дай някой куриоз от практиката, за да се посмеем:bigsmile:
А лично ти как констатира,че не се решава проблема по този начин, с хордиална центрофуга. Лични впечатления или .. ?