Но това е било миналата година,тази е много различна.
Преглед за печат
Преди няколко години ,горе долу по това време ,отивам при кошерите ,които са в планината .Гледам първият,-пчелите на топка колкото малък юмрук на входа.Позагледах се ,-всичко е спокойно,няма чужди пчели,от време на време някоя пчела излита или се връща.Набързо обиколих другите кошери,които са малко разделечени-картинката беше същата.Докато се чудех,какво става ,причината долетя.Един стършел започна да обикаля около кошера.Когато доближеше входа пчелите реагираха като едно цяло ,..но никоя не помръдна от мястото си.След малко гадният стършел си хвана една пчела от топката и изчезна.От тогава още повече уважавам пчелите.Жерват се ,и с телата си защитават входа и семейството си.И пак от тогава гледам максимално рано да слагам мишепредпазителитв.
Да де, ама е плашещо. Тея, дето се хранят така, ядат и други кофти неща. Като цяло, още не изучени добре. Предполага се, че един от начините за развиване на прионова болест е канибализъм, а тя е страшна. Луда крава, също е резултат от този скапан белтък. Предполагат, че еболата е нещо мутирало в човека, следствие от ядене на прилепи. Само дивотии от дивашки нрави. При насекомите ... знае ли някой?
Чудно ми е, че сега при това развитие се появяват тези болести и хоп, от канибализъм. Какво да кажем когато канибализма го е имало под път и над път? Дали тези болести не си ги измисляме ние? И да ти кажа: - почти твърдо го вярвам вече, че е така, а не, че са ни виновни прилепите, канибализма, люспеника или каквито и да са там животинки.
Знам ли? Приона е гадна работа. Болеста я е имало преди години на стров с канибални обичаи. Папуа Нова Гвинеа или нещо от сорта беше. Забраняват обичаите и болеста затихва. Обаче, вече се пренася и на операционната, и с определени хормонални лечения(май вече забранени), и... имаше още варианти. Познават копелето, но не могат да го освиткат. Топлата обработка на храната не го гътва. Или се пръкват по-яки вируси, или хората ставаме по-скапани. Май и двете дедо попе. Човъркаме все по-дълбоко в пазвата на природата, а сме неподготвени. Сещам се за картографирането на света. Камара мореплаватели, тръгнали в неизвестното са изпапкани от себеподобни. :cool:Не са знаели, че са вкусни.
много странна работа пчелите носят много прашец жълт и оранжев и то най слабите семейства
слънчоглед няма със сигурност
разходих се доста наоколо нищо не цъфти освен единични тук там цветенца при нас им викат" кърпикожухче"
единствено сърнели има
Весели празници на всички, четейки форума всички колеги прибягват към питките, аз ги зазимих на 6-7 рамки към края на октомври след подхранване със захарен сироп през септември и октомври на 3-4 пити с мед, носаха много прашец тогава, не знам от къде го намираха, това дали ще е достатъчно да изкарат до март, предвид че имаше пчела на 4-5 рамки тогава, или трябва да слагам по-рано питките :) , благодаря Ви предварително.
Слагай,они пишат.Може да нямат на рамките на които са, и стигайки до-края на рамката и свърши храната,и при едно застудяване остават завинаги там.
Честита Коледа на всички! Относно питките ,ще кажа аз какво правя,но това е за сведение, а не за следване..,защото при всеки пчелар,район дори и кошер си има различни условия и подходи.Ранното поставяне на питки за мен ,в повечето случай е излишно.Аз се стремя максимално късно да ги давам Непрекъснатото отлагам..Чиста икономия.Гледам малко кошери , на една ръка разстояние и почти всяко кълбо знам къде е и дали има нужда от помощ.Второто условие е ,какво ще е времето.Прогнозата в дългосрочен план е изключително важна ,колкото и да е неточна.,особено 10- 15 дена напред.Големия проблем е когато се появи пило,и започне силно и дълго застудяване.Заради такава вероятност има и друг подход-,,питка за всеки случай".
Изобщо не мога да си представя,високо планински район как се връзва с дългосрочна прогноза.То и по равното времето е "непредсказуемо" първите 6 месеца от годината..
А за питките,по-добре е да се поставят по рано (началото на януари),именно заради чистата икономия....
Весели празници!
Не съм много нависоко ,едните кошери са на 700м ,другите на 550м.Но играта с прогнозата ми е интересна,непрекъснато я следя и непрекъснато я сменят.Сега съм се вторачил яко в януари и февруари.Имам около 25 кошера и мога да си позволя да работя индивидуално с всеки.На някой мога да дам ,на други не. Сега при .десетина дни топло, след това десетина дни студ не давам питки особено ако се вижда мед над гнездото и все още НЯМА ПИЛО. Основната ми идея освен ,,икономията" е да не провокирам появата на ранно пило.Това ми е целта.Но се опитвам да реагирам при очертаващо се ,продължително лошо време.
Пило имаш по това време гарантирано заради мекото време.Същото беше и миналата година. Бутай питки да си правят пчели и недей да мислиш за иконимий и лошо време. С икономия силни семейства не са правят и мед не се взима.
Нищо.Гледаме тия на студеното как процедират и взаймстваме.
Силни семейства? Пчелите отгледани през зимата какви са по биологични качества в сравнение с пчелите отгледани на пролет?А пчелите отглеждали цяла зима пило с каква биологична сила излизат от зимата?
Рано на пролет зимуващите пчели няма ли твърде бързо да отмрат и да бъдат заместени от непълноценни отгледани през зимата пчели?
И отиваме към познатия въпрос: Полезно ли е зимното пило?
Има книги,пчеларски курсове,лекций там ги разясняват тия теми и дават отговори.
Всеки сам си решава как,колко и защо да отглежда пчели.
Ето,аз съм го споделил по горе моето виждане по въпроса на колегата. Не ангажирам никого с него,нито имам намерение да доказвам нещо или споря.
Всичко е написано и преписано отдавна в книгите, курсове, лекции. Отделно в нета има купища клипове показващи кой,как, с какво работи ,гледайте и сравнявайте.
Аз няма и немога сам да седна и опиша детайлно, какво,как,защо така практикувам.Не търся аудитория нито технически имам времето,но ако някой има интерес конкретно,винаги бих му отделиел време да отговоря лично.
Благодаря Ви за съветите :), днес им сложих по-една питка за всеки случай, за съжаление имам един загинал, плюс четирите преди зазимяването, общо съм с пет загинали, ще ги възстановявам на пролет, дано да няма повече жертви при всички :), весели празници ви желая :) и дано 2021 да е по-добра от изминаващата :).
Остана днес време да погледна и единия високо планински пчели който експерименталната станция.Пчелин силно казано 6 семейства.:bigsmile:Всичките семейства са на лице и ме изненадаха приятно.Толкова силни семейства никога не съм имал на 730м.надморска.Запасите тук се оказаха почти непокътнати,не като в север центъра...:bigsmile:
Не мисля, че има смисъл от питка като няма нужда. Според мен питката ги стимулира и почват да гледат пило преди природата да ги натисне. От 4 години не слагам питки, а само местя пити с мед от семейства, които имат в излишък. Интересно е да се отбележи, че предни години като слагах имах смъртност и го отдавам точно на това , че ги стимулирам. Може и да греша разбира се,но слагам питки само в краен случай. Знам, че ще напишеш , че се подсигуряваш, но и меда трябва да се усвои напролет, а с питките може и да не успееш.
Дет са вика, ако нямат нужда от питка, да не я "взимат". При мен питките работят в положителна посока. Но, поради тази причина има различни методи на пчеларстване. При един работи едно, при друг друго.
Всеки си знае какво прави.;)Аз никога не съм слагал,но няма начин със сироп не става още.Питките ги слагат за икономия как е писъл Майстора.С тях запазваш меда за пролетното развитие.Аз съм малко скептичен за тия купешки питки,че не зная кой,как и от какво са направени.;):bigsmile:Питките които слагам почти винаги са в хранилката....;):bigsmile:
Докато им давах само пролетното подбуждане от 45 дни преди акацията и всичко беше на 6. Сега есенно, пролетно, питки - митки, сиропи, компоти и накрая една шепа пчели и доста фира. Сега кой е виновен и аз седя, и се чудя. Аз ли съм, природата ли, пръскането ли, болести ли, дяволът ли...?
По принцип за всички злини по света е виновен Велзевул. Дефакто в повечето случаи имат вина и колегите. Но това, пред което е способна да ни изправи природата, в комбинация с човешката глупост е недостижимо дори от боговете. Сами се тровим, а сетне намираме лекове за болестите си и се гордеем с това.
Днес успях да поставя питки на градските пчели рояци.След като ги сложих и заваля хубав сняг.Слабички са,но има шанс да оцелеят.Такъв глад не съм виждал до сега....:bigsmile:
Поне снега можеше да снимаш.До 16ч. бях,знаеш къде ....и покрай Бояна,газ на изток,Амаааа сняг нямаше,а още по-малко "хубав сняг".
Супер време за пчеларстване днес.Като заваля един сняг,че 20-30см натрупа.:laughing:Едно ми пивко стана,че да ви кажа едно Наздраве,а да му мислят тия дето не сложиха над главите и не прередиха хубавите дни....:bigsmile::bigsmile:
Наздраве Данчо.Аз се мъча на червен мискет/розе/,ама ми е едно пивкаво от времето гачи ще да е .Поздрави.
Екстра е, продължава да вали и до сутринта нищо чудно и да стане20-30 см.
Дака, гложди ме усещането, че Майстора е на наша почва. Ти какво мислиш?;)
Циклони, миклони Даката разбира само от розата на времето.
Надникнах при децата тая вечер.Как са натиснали тия питки не е истина.Ако не знаеш,че в тия хранилки има храна и пчели ще си помислиш.че таралежи са се скрили.След видяното съм 101%,че хранят пило и мача почва.:bigsmile:
Цял ден ме дразнят колегите с фотографии на платения ми канал и ме досърбяха ръцете.:bigsmile:
От видяното съм дуволен средно 6р покритие с пчела.Запаси имат за още една зима.Пило на 3 рамки в предната страна колкото длан.Интересното е,че жълтурите са с 2 цикъла напред и имат излизащо вече.Сивушките не са бързали толкова много,а може да са го и чистили.При тях не намерих и една килийка запечатана....:bigsmile:Вкарват много прашец два вида.Жълт и бледо жълт клонящ към бяло.
Следващо ручкане 10 март,а може и по нататък...:bigsmile:
Тук при нас на Бояна заваля на зла злима.Вече сме на 10см.Виелицата е добра с -4градуса.:bigsmile:
Данчо,и при мен в Елин Пелин е същото.До 3-ти март ще е студено и то доста.Справка Гисметео,и изписваш населеното място.Какво ще оцелее,знае ли се.
Ако се съди по последните промени в прогнозата малко повече от 10 дена ще са критичните....То па това ако е критичнос:bigsmile::bigsmile:
При нас вече два часа вали хубав сняг.Не е като четвъртък вечер,но ако продължи до утре ще по натрупа, -12 е в момента.
Вече е -13 при нас.Задържи ли 3 дена така 15% загуби са сигурни още...;):bigsmile:
-14 е вече..:bigsmile:
а в Трън са отчели -25.5 C*
Какво са -25? Дедите им са удържали на почти -40.Здрав народ.Силна ракия и мезе да има.Това е рецептата.
https://inews.bg/Знаете-ли-че-/Най-н..._i.101909.html
То, че народа е беден е ясно.Демокрацията им изяде поминъка.Ама те са народ твърд и инатлив. Злато искаха да добиват при тях .Богаташи да ги правят .Не стана.Не си дадоха ни златото ни земицата. Е, мезета като другаде може да няма, ама и те си пият ракията над 50 градуса.
(А някои подшушват, че още си пазят картечниците от времето на Славчо Трънски.)Знае ли човек.;) Там и на собствен език си говорят.:laughing: