Весели празници на всички, четейки форума всички колеги прибягват към питките, аз ги зазимих на 6-7 рамки към края на октомври след подхранване със захарен сироп през септември и октомври на 3-4 пити с мед, носаха много прашец тогава, не знам от къде го намираха, това дали ще е достатъчно да изкарат до март, предвид че имаше пчела на 4-5 рамки тогава, или трябва да слагам по-рано питките, благодаря Ви предварително.
Слагай,они пишат.Може да нямат на рамките на които са, и стигайки до-края на рамката и свърши храната,и при едно застудяване остават завинаги там.
Честита Коледа на всички! Относно питките ,ще кажа аз какво правя,но това е за сведение, а не за следване..,защото при всеки пчелар,район дори и кошер си има различни условия и подходи.Ранното поставяне на питки за мен ,в повечето случай е излишно.Аз се стремя максимално късно да ги давам Непрекъснатото отлагам..Чиста икономия.Гледам малко кошери , на една ръка разстояние и почти всяко кълбо знам къде е и дали има нужда от помощ.Второто условие е ,какво ще е времето.Прогнозата в дългосрочен план е изключително важна ,колкото и да е неточна.,особено 10- 15 дена напред.Големия проблем е когато се появи пило,и започне силно и дълго застудяване.Заради такава вероятност има и друг подход-,,питка за всеки случай".
Изобщо не мога да си представя,високо планински район как се връзва с дългосрочна прогноза.То и по равното времето е "непредсказуемо" първите 6 месеца от годината..
А за питките,по-добре е да се поставят по рано (началото на януари),именно заради чистата икономия....
Весели празници!
Не съм много нависоко ,едните кошери са на 700м ,другите на 550м.Но играта с прогнозата ми е интересна,непрекъснато я следя и непрекъснато я сменят.Сега съм се вторачил яко в януари и февруари.Имам около 25 кошера и мога да си позволя да работя индивидуално с всеки.На някой мога да дам ,на други не. Сега при .десетина дни топло, след това десетина дни студ не давам питки особено ако се вижда мед над гнездото и все още НЯМА ПИЛО. Основната ми идея освен ,,икономията" е да не провокирам появата на ранно пило.Това ми е целта.Но се опитвам да реагирам при очертаващо се ,продължително лошо време.
Пило имаш по това време гарантирано заради мекото време.Същото беше и миналата година. Бутай питки да си правят пчели и недей да мислиш за иконимий и лошо време. С икономия силни семейства не са правят и мед не се взима.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))