Или да няма кой да подготви килийките.
Преглед за печат
Аз имам странен случай.Отводка на, която исчезна майката.Поставих маточник и на другия ден снесени яйца по много в килийките.Явно съм закъснял но маточникаа е здрав.След четири дена отваря и вижда още яйца но нищо не подхранват.Явно някоя пчела снася но не подхранват търтовките.Стоят си само яйца.
Сигурно се повтарям. Когато снася търтовка, го прави по стените на килийката.Късо и е "дупето".Когато снася майка , дори и да са по няколко яйца те са по дъното на килийката.Пак заради прословутото "дупе".
След това почва мисленето за това как да оправим "търтовката".
Благодаря колега solaris60, също и на aranis! Благодарение на вас опита,който започнах миналата неделя за оправяне на рой превърнал се в търтовка, върви към успех. На рамката с яйца и разновъзрастово пило, която придадох заедно с пчелите, вече има заложени два маточника. Изглежда че и търтовките не снасят вече, защото няма пясно снесени и по много яйца както преди, въпреки,че има много свободни килийки. Странното ми е, че на една от старите пити с търтеево пило, съседна на редовната пита, има напълно запечатан хубав маточник. А съм сигурен, че при придаването на рамката с пило го нямаше. Ще му сложа решетка, за да видя какво ще излезе от него. Сега въпоса ми е дали да надраскам запечатаното търтеево пило или да го оставя така, за да има повече топлина?
Май с това си отговорих на въпроса. Както и да е.
Виждам ,че за някои търтовките са голям проблем.По точно проблем за оправяне.Това с изтръскването ,за мен е най -губещото мероприятие.Защо да ликвидирате семейството ,ако не е свършило нацяло ,особено в средата на сезона.Рецептите са посочени и не са сложни.Тази година оправям две търтовки с една и съща майка.Семейство с добра /купешка/ майка заложи маточници за самосмяна.Докато се чудя какво да я правя ,за да не развали маточниците ,намерих търтовка.Взех една пита с малко мед ,съборих малко пчели на нея и сложих майката.Похлупих я с мрежена клетка заедно с пчели на участък с мед.Така подготвена я поставих в търтовката.Едната идея е да приеме миризмата ,за да я приемат.Другата-нейните феромони да подтиснат снасянето от пчелите търтовки.Майката оставям така 3-4 дни ,за по-сигурно.След освобождаването майката се приема и търтовката се оправя.В конкретният случай след някакво време заложиха 3 маточника.Използвах момента да повторя упражнението при друга търтовка.След ново затваряне ,за 3 дни майката отново беше приета.Интересното при втората търтовка е ,че видях нова майка и докато разбера тя ли снася ,се загуби и се оказа търтовка.Беше повече време без пило и навярно затова ,въпреки ,че се излюпи майка от поставен маточник.Пробвайте .Не си разтурвайте семейство ей така без "бой".:bigsmile:
Атанасов,би ли споделил в края на сезона,колко мед ще изкараш от оправените търтовки.Просто ми е любопитно...
Тест дали е търтовка - 100% гаранция
Прикачен файл 4511
Ще се излюпи един огромен търтей,с огромни очи,трудно подвижен.Пълен мутант,като от Чернобил през 1986 г.Имах подобен случай с едно с–во изкарано от една хралупа,на което взех питите с мед и пило .Видях майката при влизането и в тръвната.Насновах питите с пилото, насадих с–вото в новия апартамент и си пих ракийката напълно спокоен.Да, ама не ! /П.Бочаров/Изглежда съм убил майката,а взех всичкото открито пило и го пръснах по отводки.Не я погледнах доста време,а като я погледнах бях шокиран–едни изроди се разхождат по рамките,че си помислих че Чернобил се повтаря в умален мащаб./20–30 търтея/,а тогава бяха със стотици.