Първоначално публикувано от
Mateev
Поскъпването на восъка и мене ме кара да преразгледам отношението си към пластмасовите основи. По начало половината от всичките мои основи са Бургаски, обаче имам известни проблеми с граденето им. Объркват ми технологията - не мога просто да ги слагам една по една в плодника, защото пчелите ги възприемат като преградна дъска. Трябва да се дебне момента, мястото и начина им на слагане, но това не ме устройва. Ако имах на 100% само Бургаски основи - тогава сигурно нямаше да има проблем, но сега с тази смесица от Бургаски и восъчни давам шанс на пчелите да избират и те естествено избират восъчните.
Другояче стои въпроса с коравите пластмасови основи. Ако се покрият със слой восък, стават направо идеални. За съжаление обаче имам много малко експерименти с тях. Мисля че имам около 300 такива рамки, но за градеж досега съм слагал само 5-6, така че резулатите ми не са меродавни. Всъщност истинския експеримент ще стане тази пролет, когато сложа всичките 300 бройки за градеж и внимателно наблюдавам какво се случва. Тогава ще пиша във форума и ще кажа заключенията си, включая и с математическата обосновка на цената и на това колко восък се губи за тънкото покритие.
Основен проблем на коравите пластмасови основи е това, че за тях трябва да се направи специализирана рамка с вътрешни жлебове на горната и долната летвички. И който си няма дърводелски машини, ще има проблеми с това.