Да произвеждат мед.:bigsmile:
Преглед за печат
Мда. Те най-първо трябва да добиват МЕД и пчелни продукти че да си докажат качеството на стоката.
Хмм. Дали да не пуснем една темичка или анкетка. Майкопроизводителите колко мед са добивали от кошер. Нещо подплатено със снимки клипчета...... Какви паши имат. А за захарта ще го преимем на “юнашко доверие“
Въпрос към Дони. Какви са тези пчели?
Прикачен файл 6290
Прикачен файл 6291
Това не е вярно. Парите по програмите ги оползотворяват ПЧЕЛАРИТЕ. Самите пчелари искат да си купуват майки, отводки, лекарства, кошери и друго оборудване. Дори и да нямаше програми, пак щеше да има пазар за всичките тези неща. Майкопроизводителите или пък производителите на кошери само задоволяват един вече съществуващ сегмент от пазара, в който вече има голямо търсене. Наличието на лицензирани майкопроизводители е само един опит на държавата ДА КОНТРОЛИРА ВЕЧЕ СЪЩЕСТВУВАЩИ ПРОЦЕСИ.
Само за сведение:
По програмите тази година търсенето на кошери беше 5 пъти по-голямо от бюджета на пчеларската програма. Търсенето на отводки - 3.5 пъти по-голямо, а търсенето на майки - 1.5 пъти по-голямо. Тези числа са един реален критерий колко е голям пазара на кошери, майки и отводки.
Още една статистика:
При мене 60% от заявките до момента са направени от хора, които не са по програмите. Миналата година 100% от заявките ми бяха не по програмите. За другите майкопроизводители от БПРА - част от тях вече са си запълнили капацитета на 100% със заявки не по програмите. Има и още - през цялата история на лицензираните майкопроизводители ВИНАГИ е имало ДЕФИЦИТ НА МАЙКИ и в повечето години е имало и ДЕФИЦИТ НА ОТВОДКИ. Вероятно ще го има и тази година, въпреки че асоциациите вече са две. Втората асоциация не добавя нови майкопроизводители на пазара - тя само узаконява и контролира ВЕЧЕ СЪЩЕСТВУВАЩИ ТАКИВА.
В наше време разпознаването на пчелите само по окраската вече не е критерий за нищо, освен за наличието или не на няколко конкретни гена за цвят. Ако човека не се беше месил в естественото развитие на пчелите, може би тези цветови окраски донякъде щяха да корелират с други по-значими признаци и донякъде щяха да помагат в разпознаването на расовата принадлежност.
Да, ама човек се меси от хиляди години, и е направил такава голяма каша в генома на пчелите, щото към днешна дата гледайки само цвета, вече НИЩО НЕ МОЖЕМ ДА КАЖЕМ за расата или за качеството на пчелите, които се крият под тази окраска. Не само цвета, но и конкретни измервания на морфоетологични признаци могат да дадат само някаква ПРИБЛИЗИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ - нищо повече.
Незнам тази статистика дали важи за всички години или само при години с програми.Незнам какви са ви капацитетите и заявките, винаги, когато ми е трябвало майки, съм вдигал телефона и съм си поръчвал.Сега при двойно предлагане излиза, че ако не си поръчам март -изгарям.Нещо не е наред.
Не е наред това, че твоето мнение се формира на базата на единичен случай (твоя личния), а моето на базата на СТАТИСТИКАТА (много на брой различни случаи, които са систематизирани и за които се знаят конкретни проценти).
Иначе ако говорим за единичен случай, аз миналата година имах точно обратния на твоя - при желание да закупя 1000 лицензни майки аз се сдобих само с 50 нелицензни. Прозвънени са всички майкопроизводители и разговорите с тях са записани.