В България пчеларството е в застой/упадък, но според данните за брой кошери, количества мед, смъртност на пчелите е в подем. Абе да ни се чудиш на акъла.
В България пчеларството е в застой/упадък, но според данните за брой кошери, количества мед, смъртност на пчелите е в подем. Абе да ни се чудиш на акъла.
Стига ми повтаряй като папагал, ами вникни в това което съм написал в поста си. Прочети го няколко пъти. Внимателно, бавно. Накрая съм добавил - да ни се чудиш на акъла - защо?
В подем ли сме или в упадък? Ревем, че сме в упадък - защо? Тръбим, че сме в подем - защо? Та всъщност в какво е? Надявам се след като подсказах малко да зацепиш какво съм искал да кажа? И децата вече разбраха, само ти все още не.
Мисля, че вече сме коментирали някъде из темите за вредната роля на субсидиите върху пазарното устройство на икономиката. Сега това е типичен пример. За участие по 4.1 пчеларя трябва да увеличи бройката над определения минимум и да я поддържа, дори и да не може да се справи с подобен брой. После, за да вземе повече субсидия "на бройка", пак трябва, поне на хартия, да декларира повече на брой кошери. Колко са продуктивни - друг въпрос. Дори да приемем, че субсидията един ден ще решат да я дават на произведена продукция, а не на брой кошери, пак няма как да се направи правилно. Освен меда, ще трябва да субсидират восък, прашец, пчелна отрова, прополис. Става дълга и широка. А къде ще остане най-важното - функцията на пчелите като опрашители? Изобщо - глупавата политика на изкуствено субсидиране на икономическите дейности води след себе си редица изкривявания, като това, което коментираме. Плановата икономика също не е решение, както историята показа. За съжаление реалностите са такива, каквито са, ще трябва да се съобразяваме с тях. Няма как да се бориш с конкуренцията, ако при еднакви знания и възможности конкурента ти ползва 50 - 90% субсидия за дейността си. Ето сега за асоциациите на производители - ще има 90% субсидия за техните начинания. Отсега ви казвам, вече има хора, които са прокарали тази наредба и са готови на старта да "дръпнат" с едни гърди напред, защото вече са се подготвили, имайки предварителната информация. Идеята бързо ще се изроди в начинанието "да вземем едни пари" и много малко истински асоциации ще се възползват. В общество като нашето, където, поради ред исторически обрати морала е изчезнал, ще минат десетилетия, докато "пораснем" за подобен род политики.
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
Наличието на субсидии, зависещи от броя кошери, замъглява картината и не дава ясна представа увеличението на броя им само на хартия ли е, реални ли са или виртуални, ако са реални, дават ли продукция и т.н. Износът на пчелен мед също е замъглен от вноса на чужд такъв, изнасян като български. Не знаем и картината на продажбите "от ръка", те не се отчитат никъде. Няма и организации на пчеларите, където те, като участници, да декларират своите кошери и добиви и където това може да бъде веднага удостоверено от съседите им, също членове на пчеларската организация. Така че ако някой може да отговори /с обосновка/ на по-горе зададения въпрос - клавиатурата го очаква.
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
Според мен е в упадък.
В момента все повече пчелари се отказват и продават семействата, но на тяхно място се появяват фирми(и то с много пари), който изкупуват тези семейства и правят много пчелини (големи инвестиции), демек правят това което Матеев направи преди 5 години. Повечето управляващи тези фирми са поставени лица на разни държавни чиновници седящи на върха на пирамидата и знаещи следващите 10 години къде ще се разпределят парите от Европа. Така, че му мислете за следващите години какви закони ще се прилагат и за кой?
П.п- вчера на плажа слушах лежащите по хавлия до мен да си приказват как им се развиват бизнесите( не работят държавни поръчки), а те са едни от първите след преврата направили фирми. Та единия казва: ще ви разкажа един виц, но то си е самата истина за моментното състояние на бизнеса в държавата. Бат Бойко пътува по магистралата и пита секретарката до него:
- На кой е тоя завод в дясно?
- На Цветанов.
-А тоя в ляво?
- На Цачева.
А тоя отпреде на кой е?
- На Горанов.
Борисов се замислил за пет минути и отсякал.
- Ейййй каква държава, само гербаджий работят.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))