Здравеите колеги.Днес едно от семеи.ми се рои.Хванах роя с помоща на примамката про рои.Колеги вапросат ми е може ли след роене и хващане на роя за липата да се върне в основното семеиство от което е излязъл.
Здравеите колеги.Днес едно от семеи.ми се рои.Хванах роя с помоща на примамката про рои.Колеги вапросат ми е може ли след роене и хващане на роя за липата да се върне в основното семеиство от което е излязъл.
Колега аз сам от Самоков и тук още не е прецъвтяла акацията.
Какво трябва да се направи след роене ,да се прекрати следващо роене.
А ще има ли такова? Не е задължително да се рои 2-3-5 пъти, може и само веднъж.Първоначално публикувано от lyub4eto
На два три пъти премахвам по 5-6 маточника.Дне премахнах 5 и оставих само един голам отстрани на рамката и им сложих 3 В.О.
Благодаря колега.
Другият ми кошер е доста силен,трябва ли след първата паша да правя от него отвотка-за да не се изрои,защото е със стара маика.В този раион 1-е акацията която чак сега цъвти,после липата и нещо от гората и ливадите ако съберът.
Мн.ти благодаря
Еми Колега след като не си сигурен,че разбиреаш от тези неща що ги пускаш тези мнения?Първоначално публикувано от valyo
Тоя метод на Таранов е описан във много справочници но почти никой не го практикува. Много е трудоемък и рисков. Не се използва при ранно роево настроение а се изчаква няколко дни преди роенето - както казват Руснаците кошера се довежда до "кипене". Целта е да се отделят колкото се може по вече роеви пчели. Със майката се процедира по два начина - във клетка под дъската или не се търси. Според мен трябва да се направи всичко възможно да се намери и в клетка. При мен майката прелетя от дъската /тя е вече летяща/ и се върна в стария кошер и първата и работа е да унищожи оставения маточник /бях се застраховал и отделих маточник в нуклеус но имах проблеми при придаването и на роевото семейство. Въпреки отличното осеменяване на М времето което изисква оплождането и пронасянето и отслаби роя много.
Теоритичния опит съм почерпил е от тук- http://www.pchelovod.info/index.php?showtopic=14610
Направих роево делене по Таранов и си направих някои изводи. Сега ще опитам други способи за делене на роево семейство.
Метода има и други недостатъци но темата Таранов е голяма.
До valyo.Колега а ако се наложи да се сложи втори магазин тои как се слага (над сложеният магазин или между сложения магазин и плодника)
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))