Някой има ли представа,как протича амер.гнилец в студен климат(в северните страни,в планината)?
Имам ли право да правя опити с болни пчели?
Учи ли се тази тема в земеделските училища?
Някой има ли представа,как протича амер.гнилец в студен климат(в северните страни,в планината)?
Имам ли право да правя опити с болни пчели?
Учи ли се тази тема в земеделските училища?
Здравейте.Да. За даболяването се учи в земеделските гимназии.И по точно във ветеринарно медицинските в часовете по пчеларство.Важно е да се знае,че то основно се проявява по време на цъфтежа на слънчогледа.А той цъфти по едно и също време във цяла Европа. Ако правилно съм разбрал,ти искаш или се занимаваш с пчеларство в някоя скандинавска държава. По моемо,експерименти не са нужни.Мисля,че такова ще е мнението на всички от този форум.При това заболяване се действа от раз.Всички ни боли да загубим нещо,но болката ще е по голяма,ако загубим всичко.Така че слагай кибрита в джоба и винаги при съмнения изкарвай от килииките някоя и друга ларва.
В северните страни протича по леко и се лекува.Имат си лекарства хората и така...
Постоянно ме преследват умни мисли...но аз съм по-бърз
Значи след години ще може и в България да се лекува. За целта трябва да са приложили усешно лечението в повечето европейски страни и в съседните, за променят закона и тук. Разбира се това е далечното бъдеще.
Аз сега имам два празни кошера без пчели,едва на пролет ще започна да се занимавам с пчеларство.
Чета разни книжки.
Всички казват,че загубите са огромни: всяко заразено пчелно семейство.
Огромни е доста относително. Ако имаш 100 кошера и един е болен от АГ, загубата ти е 1%. Но ако имаш 1 кошер и той е болен, то загубата ти е 100%. Аз лично мисля, че Вароатозата е по-голям проблем за българското пчеларство от АГ.
На времето изгорих най-добрия си кошер и не съжалевам Това за Изваревания и ползване после са празни приказки колеги.... смеете ли да рискувате?Аз не съжалевам че съм постъпил така.
Пчелно семейство болно от американски гнилец МОЖЕ да се излекува.
Но по закон задължително трябва да бъде унищожено!
Правилната концентрация на разтвора с който се дезинфектират годни за
употреба пити от кошер с диагностициран АГ е:10% водороден прекис и 3% киселина.
Има ли санкции срещу пчелари които умишлено крият гнилец и не унищожават колониите с прилежащия кошер. Чувам за хора които опитват да лекуват, други умишлено разхвърлят заразени пити в близост до други пчелини. Знам че простотията ходи по хората, но това е тежък прецедентен слуай. Та освен на арменския поп, на друг кой мога да докладвам?
На ветаринарните е достатачно.Първоначално публикувано от advanced
Знам доста неща,но и доста ПОВЕЧЕ искам да науча!!!
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))