Първоначално публикувано от
Д.ХРИСТОВ
Здравейте,
Благодаря за приема ,като абсолютен новак разчитам на помощта ви и се надявам някой ден да си говорим като колеги
Преди броени дни буквално се запалих по пчеларството и като новак си нямам въобще на идея с какво се захващам.Започнах да чета "алманаха" на Радоев ,да гледам клипове и филмчета относно живота на работничките , майките и търтейте и особеностите във семейството.Идеята ми е да си "заредя" мозъка с базисните знания (тоест до март месец да си пръсна задника от четене
) ,с които да започна тази пролет с едно семейство и евентуално дай Боже да ми се случват нещата да сложа още .Имам познат ,който ще ми покаже началните стъки март месец когато започне да отваря кошерите ,но ми се иска да събера повече мнения ,на базата на които да започна ,защото ми е ясно ,че точни закономерности няма когато се отнася до живи организми.
Имам няколко въпроса към вас:
1.С какъв тип система ще ме посъветвате да започна, за да вляза в нещата и да добия основна представа за отглеждането на семейството.(Бургаски регион ,село Банево връх Острицата ,на 300-350 метра има езеро)
2.кога най-рано мога да търся семейство което да вкарам в кошера(видях в друга тема как да се транспортира и прмести в кошера,затова няма да ви занимавам поне с това
,наясно съм и до някъде с факта че питите ще ги вкарам готови с основи ,за да улесня пчелите с градежа на килийки )
3.Правилно ли е да намажа краката на кошера с нафта или машинно масло против мравки и други ненужни съквартиранти на пчелите ?
4.Трябва ли първоначално третиране на кошера или около него за паразити.
Сигурно ще изкочат още въпроси ,но за момента това ми е най-важно за да започна да изучавам по конкретно системата ,която ще избера въз основа на вашите съвети и да започна да си изграждам план за действие , а по нататък дай Боже и занаят
Благодаря ви за отделеното време