Работа с армирани восъчни основи, това е бъдещето, но все още пчеларите не им обръщат внимание.
Работа с армирани восъчни основи, това е бъдещето, но все още пчеларите не им обръщат внимание.
Може би имаш предвид работа с армирани восъчни основи???!!! Чел съм за тях, но никога не съм виждал.Има ли предлагане в България?
Working....
Мога да кажа ,че съм луднал по тях.Това ще правя цяла зима.Армирани основи.Все още не съм решил технологията.
Ако има предлагане, отпада необходимостта ние да мислим как да ги създаваме. Затова питам има ли предлагане в България.
Working....
Доколкото знам, няма все още, защото хората се отнасят с недоверие към тях. Такива видях единствено при Младен Котларски, прави ги някакъв негов приятел пчелар. Въпроса е да се направи един станок, на който да се монтира телта, например 8 вертикални тела и върху нея се поставя ВО и с ел. ток телта се впива в основата и след това само зе изрязват стърчащите телове. Това вече е армирана основа. После е въпрос на технология да се направи рамката със жлебове и да се наниже основата.
Например ако се вземе една дъска, по-голяма от основата и на нея се забият 8 пирона в горната и съответно 8 пирона в долната част, след което се омотава телта около пироните и в двата края подавате ток и армираната основа е готова.
Може в периферията на дъската да се заковат тънки летвички с дебелина няколко милиметра, за да не ляга телта върху дъската.
Пчелите си я залепват перфектно след това. Но доколкото разбрах, по хубави пити ставали, ако се захване основата и в долната част на рамката. Въпроса е дали трябва да се оставя разстояние между основата и долната летва на рамката.
Аз ще си поиграя тази зима и ще ви информирам за резултата.
Здравейте и от мен. Интересувам се от армирането на восъчни основи. По какъв начин го правите и до колко ви облекчава работата.
Още сме в тестовия период.
Да попитам някои имали готова рамка или снимков материял за рамка пригодена за армирана основа и ако има възможност да качи да видим за какво става на въпрос
Специално за този вид рамка незнам но аз тази година пробвах пластмасова основа която се монтира на дървена рамка и пчелите не я приеха но така и не ми остана време да си поиграя да я намажа с разтопен восък и така да пробвам може и да има ефект
Няма "Не мога!"...В този живот има само "Не искам!" или "Мързи ме!"
.
Като не искаш да пробваш вертикално обтелване на рамките ....Първоначално публикувано от valyo
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))