Дайте актуална цена на прополиса? Струва ли си да се пречиства ,тоест има ли разлика в цената за пречистен и непречистен ? А по принцип на външен вид може ли да се прецени восъчното съдържание например? В София къде го изкупуват?
Дайте актуална цена на прополиса? Струва ли си да се пречиства ,тоест има ли разлика в цената за пречистен и непречистен ? А по принцип на външен вид може ли да се прецени восъчното съдържание например? В София къде го изкупуват?
Точен отговор за цената едва ли ще получиш-10 грама се продава за 2 лева на дребно,необходимо е клея да е чист без механични примеси,всяка операция по пречистването му може да влоши качествата,за това има колектори,за восъка си има други начини ,в момента има голямо търсене за Гърция колега .Има кой да го пречиства.
Цената на която продават прополиса колегите пчелари от Сърбия е от 35 до 50 евро за килограм.
Някой,има ли представа как вървят цените в момента,надявам се скоро да започна да изкупувам прополис (ако успея да договоря нещата с един евентуален клиент и се надявам тук да се уговоря с повече хора от които да купя после колкото мога повече) , лично Аз го подарявах до този момент но сега съм заложил мрежи и няколко решетки и се надявам да продам 3 килограма за 200 лева на някой изкупвач ,ако не успея да осъществя зделка за прекупуването му.
Ами ,изкупуват го по 50 лева за килограм -справка в Гугъла
Може ли някой да опише как се събира прополиса/технологията/.Купил съм,един топ мрежа,преди 2год.,и смятам да пробвам,но не знам как се слага.Реже се колкото кошера,настърча ли острани или се реже по малка.Таванката маха ли се или не.Благодаря предвърително на всички който споделят знанията си.
Аз я слагам сега, между корпуса и магазина или между таванката и корпуса.Между корпуса и магазина мрежата има 3-4см. простанство отпред за да преминават пчелите при подхранване и за почистване на магазинните пити.
За да се събира прополис, в кошера трябва да се направи СВРЪХВЕНТИЛАЦИЯ. Пчелите недоволстват от тази свръхвентилация и започват да запушват дупките с прополис. При мене прополисната решетка е пластмасова решетка, подобна на Ханемановата, но с малко по-малки отвори, за да не могат да минават пчелите. Слага се най-отгоре над последния корпус и капака се повдига (при мене се обръща на обратно), като по този начин се създава голям отвор за интензивна вентилация, но в същото време кошера е защитен от дъжд.
Това е - пчелите започват да запушват дупките с прополис, като си оставят незапушени точно толкова, колкото да си имат комфортна вентилация (те си решават колко). За да се прибере прополиса трябва тази пластмасова решетка да се сложи в хладилник (фризер) за да замръзне, и след това с гънене прополиса се отделя от нея. Не знам с метална мрежа дали ще стане, защото няма да ти е удобно да я сгъваш насам-натам. Освен това ако мрежата е плетена и има ръбчета в плетката, няма да можеш да отлепиш (изчегърташ) прополиса. Най-добре е да си купиш готови пластмасови (полиетиленови) решетки, които са с много гладка повърхност, и прополиса се отлепя лесно.
И още нещо - внимавай с прополисовата решетка да не си простудиш пилото. Тя се слага само тогава, когато времето е топло както през деня, така и през нощта, но тази година май това условие не е изпълнено. Поне в Габровско всяка нощ температурата пада до 13-14 градуса и тази година аз не посмях да слагам прополисови решетки.
Не съм се замислял, но вън трябва да е топло дори и нощем. Може би 23-25 градуса. На това условие обикновено отговарят месеците Юли и Август, но тази година нещата се объркаха.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))