Първоначално публикувано от
Mateev
Аз тази есен имах проблеми с кълвачи на един от пчелините ми. Мога да споделя какво пробвах и какво - не:
1. Направа на плашила - никаква полза. Кълчвачите кацат по тях.
2. Слагане на CD-та - провесих поне 50 бройки по околните дръвчета и по ръцете на плашилата. Полза - никаква.
3. Слагане на изкуствени гарвани - купих 2 броя и ги сложих на 2 от кошерите. Още на другия ден беше накълван кошер с гарван върху него.
http://www.otrovi.com/mehanichni-kap...bi-garvan.html
4. Убиване на кълвач с въздушна пушка - това подействува само частично. Десетина дена нямаше накълвани кошери, после изглежда се появи друг кълвач и всичко започна отново.
Одисеята продължава вече 2-3 месеца. Единия ми пчелин е с поне 10-15 нарешетени кошери, някои от които по 3-4 пъти. Ремонта е лесен - алуминиева лепенка отвън и готово. Напролет ще сложа лепенка и отвътре, а отвора ще запълня с пяна.
Инарайните 10 кошера, които са близо до гората и над които има надвесени дървета. Мисля си, че ако ги отдалеча от гората, и нападенията ще спрат. Към днешна дата има някакво примирие - за последния един месец са пробили само две дупки. Иначе по-рано преди да убия един от кълвачите дупките бяха по 5-10 на ден. Самото уцелване на кълвача е много трудно - трябва да се отиде там на пчелина по тъмно и да се дебне рано сутринта от прозореца на кола, паркирана на разстояние поне 30-40 метра, защото птичките са много плашливи. Въздушната пушка трябва да е много мощна и да е с оптически мерник. Предварително трябва да е простреляна с мишена за да има шанс да се направи точен изстрел на такова голямо разстояние. Трябва да се внимава и какъв е кълвача - има защитени видове и по тях не трябва да се стреля. Моят кълвач беше от вид, който не е защитен (има го в изобилие под път и над път).че гората до пчелина е пълна с кълвачи. Сутрин се чува как чукат по дърветата десетки птици - цяла канонада. От пчелина нападат само най-к
Забравих да кажа и най-важното - убитият кълвач се слага да виси на един клон в непосредствена близост до надупчените кошери. Това го прочетох в руски сайт и може би точно това силно намали нападенията на кошерите ми, но не ги премахна напълно.