Здравейте
Ас сам нов във форума, но като искам да овелича кошерите може да поръчам на Станко дами направи сандъци !
Изглежда най ентосязиран и мераклия от повечето участващи.
Здравейте
Ас сам нов във форума, но като искам да овелича кошерите може да поръчам на Станко дами направи сандъци !
Изглежда най ентосязиран и мераклия от повечето участващи.
Приготви 150 лв за един кошер и му се обади.Първоначално публикувано от Nikolay
Хубавите кошери са по скъпички.
Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.
Чак 150 не струват приятелю.Но ако трябва да съм обективен, вашите кошери дъна и всичко останало, което правите с Марти ми харесва повече.Даже обмислям вариант да си поръчам от вас няколко от дълбоките дъна с вертикалния прашецоуловител.Първоначално публикувано от evgeni.filimonov
Силата присъства там, където работи мисълта.
Добро утро
Съгласенсам с тебе колега качествените неща трябва да имат друга цена не като посредсвените ,но чак 150 лв е малко завишено.От малкото дърводелски познания за тази цена можес даси купиш има няма половин кубик материал за направата на няколко сандъка и корпоса ,самоделки !
И ако почна дасе занимавам с пчеларство като основно препитание ,мисля да инвестирам в някоя друга дървообработваща машина .Като вече имам винтоверт ,голям абрих с възможност за монтиране на циркуляр от едната страна,виброшлайф ,зегае и мяколко дребни инстроменти.
Лек ден !
Всичко е много относително. Ако се прави от качествен подбран обезчепен материал, с летвички не по-широки от 4-5см, ако се прави с мрежесто дъно и чекмедже за прашец от мрежа алпака, ако се направи и милерова пластмасова хранилка, то като материал май ще дойде близо до тази сума. И аз така смятах нещата, но само мрежата излиза около педесетак. Хранилката също прави доста пара. А когато се подбира материала рандемана е много по-малък. Хубаво евтино няма. Но вече съм се убедил, че колкото пъти съм се опитал да спестя някой лев, то всичко това съм го правил наново. Или "хитрата сврака с двата крака"
Добре казано приятелю!!!Първоначално публикувано от Димитър Бонев
Силата присъства там, където работи мисълта.
Ръцете и мерака са най необходими, за направата на кошер.Машините са след това....
Първоначално публикувано от Станко Ставров
Тоест дъно и хранилка - повече от половината цена. Това е кошер за прашец , нали. Да уточним за начинаещите колеги че на кошера за мед таквиз екстри не му трябват.
Мерака се гаси с пари. Аз втора година вече съм все още мераклия и гледам да изпипам всичко перфектно, но това е в рамките на десетина кошера. Не ми се мисли колко време и средства трябва да отделят професионалистите с по 200 и нагоре кошера,които на това разчитат като препитание.Осъзнавам,че много от "изгъзиците" не са необходими на пчелите,приятели с дядовите си кошери на по 50 г. вадят повече мед от такива с "бутикови",останалото си е мерак,макар,че ако можеше да се остойности и удовлетвореността от направеното сигурно нещата щяха да изглеждат по различно wink; .
Изместихме темата от заглавието , ноооо не е за пръв няма да е и за последен път. Сигурен съм , че всеки може да си сметне колко ще му струва да си направи един кошер ,но искам да споделя мойте сметки с вас и особенно с колегите които смятат 150 лв за висока цена още повече с дъно за прашец.Първоначално публикувано от Nikolay
Така както виждате това е положението . Някой беше писал ,че със 150 лв ще си купи половин кубик материал. Да ама куфражни дъски атмосферно сушене в повечено случеи сини от гъбата. Да не забравяме ,че когато някой произвежда този кошер за да го продаде ще трябва освен труда и някъква печалба да си сложи 15-20% и ето ти ги 120-130 лв с обикн дъно.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))