Ще се опитам накратко да опиша моята техника на пчеларстване. Работя с корпусни кошери. За плодник ползвам 2 стандартни ЛР корпуса, а за медови, корпуси с височина 17 см и рамки -16 см. ( ДБ магазини, фарарови корпуси, полукорпоси или както и да ги наричате.) Медовите след пашата ги махам от кошера и ги складирам на "кумин", така ми е по лесно да обллужвам кошера. Имам няколко дълбоки дъна, но основно работя със стандартни такива. Зазимявам кошерите основно на тези 2 корпуса, с редки изключения, според силата на семейството. Работя по "американски " маниер със много мед за зимуване. През август, след като сваля магазините третирам срещу Вароа и ротирам корпусите. Обикновено пило има само в най-долния, който става горен, а този който отива от долу е изцяло запечатан с мед. Така остават да зимуват с отворен само долен вход и отворен мрежест отвор на дъното. Входа го стеснявам на 5-6-7 см, като превенция срещу кражби и налитане на оси. Стремя се до 25 дни да махна лентите с противовароатозния препарат, но не винаги успявам да се вместя в това време. През първата половина на Януари отварям кошерите за проверка на състоянието им, но без да размествам отделните пити. През февруари в зависимост от климатичните условия и дълготрайната синоптична прогноза, заменям покривните табли с найлон. Подхранване почти не ми се налага да правя през пролетта. През Март в зависимост от състоянието на семейството правя завъртане на горния корпус на 180 градуса. Когато пилото стане на 6-7-8 рамки правя ротация на корпусите. До акацията правя още 1-2 ротации. Обикновенно през втората половина на Април семействата са готови за поставане на медови корпуси. При мен акацията започва да цъфти около и след Гергьовден. Магазини слагам колкото се наложи и центруфужа само напълно запечатани пити, с малки изключения. Вадя меда веднъж или 2 пъти. Това е така поради липса на време, а и моята цел не е комерсиална в основата си и затова не държа на монофлорен мед. Но когато имам време вадя и такъв.
След като премине акацията, правя отводки по метода с налитане на стари пчели към кошери с празни пити и майка. Старото семейство отива на друго място или над новото. През Септември правя разбор на семействата и някои биват обединени. Целта е зазимяване на силни семейства с много мед, не нуждаещи се от моята намеса за успешно зимуване.
Това е в най-общи линии.