Има много и различни начини за това.Нека всеки сподели как го прави.
Има много и различни начини за това.Нека всеки сподели как го прави.
Плюс кислородна вода(перхидрол).
Постоянно ме преследват умни мисли...но аз съм по-бърз
3% разтвор на сода каустик и кошера/корпуса/се потяпя в голям съд. Ако няма възможност може би при Дб кошер с четка от пласмосов косъм се намазва вътрешни и външни страни и всички части а по вътрешните ъгли се напръсква със спринцовка. така престоява около 5 - 6 часа и след това го обливам с чиста вода.
С горелка дезинфекцията е ефикасна, но дървото почернява и не е много естетически. Аз ползвам 5% врящ разтвор на сода каустик. Стават като нови. Само дето трябва на ново да се боядисват, защото пада и боята.
Като,че ли най-масово се работи с горелката.Пък и е най-лесно и ефективно.
Първо изтъргвам клея и восъка от стените и улея за поставяне на питите,след това с горелката обгарям на всякъде вкл.дъното,после със шкурка свалям горният потъмнял слой след което намазвам обилно с кислородна вода,престоява около20 минути и е готов за изплакване с вода,исушаване и ползване.
Относно почерняването от горелката,пчелите обичат и предпочитат опушени хралупи от пожари,дървета удряни от гръм и обгоряли.
Ами, ако улея за поставяне на питите е от ламаринена разпределителна лента, между нея и корпуса как се обезпаразитява, не остават ли там мизерии. Виждам, че кошерите на Катица-Казанлък се произвеждат с такава ламаринена разпределителна (лента) релса за питите. И да Ви питам за Вашето мнение за такава лента-разпределителна, за предпочитане ли е или по-добрия вариант е стандартния улей за поставяне на питите.Първоначално публикувано от kara7
Моите са ламаринени лаисни но като ги обгориш хубаво и след това ги остъргаш става добре
В краина сметка се сменяват лесно и са евтини
Здравейте колеги
Имам няколко въпроса. Дезинфекцирах с 2% р-р на сода каустик . Разтвора загрях
до кипене и потапях в него за десетина минути плодници ДБ ,дъна и капаци.
Отначало инвентара излезаше чист от р-ра , но накрая излизаха покрити с утайка
която се отми трудно и не изцяло.Не съм запознат с историята на кошерите и
реших че дезинфекцията е най-добрия начин за начало.Мога ли да използвам
разтвора отново и до кога при положение че р-ра се изпарява ?Содата изпарява ли се или се утаява ?Трябва ли да изчистя хубаво утайката или не причи-сега мога
да чиртая с пръст по дъските? Моля извинения, ако въпросите ми изглеждат
глупави. На всички късмет и успехи
Разтвора се ползва само еднократно. После губи свойствата си. Сам си видял, какво се получава при последните. След като си ги дезинфекцирал, трябва да ги измиеш хубаво със студена вода и по-твърда четка. Хубаво е да ги боядисаш отвън, за да се запазят по-дълго.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))