Първоначално публикувано от
ballistixx
Здравейте,
Имам конкретен въпрос за избора на място за пчелин. Искам да започна да се занимавам с пчеларство, но определено не мисля това да е единственото нещо, което да правя. Затова ме затруднява въпросът с избиране на място за кошерите. Аз лично мога да се занимавам за почивните дни през седмица с това, а през останалото време баща ми ще ми помага (или по-скоро ще върши по-важните неща
Но нито аз, нито той можем да живеем на село при пчелите. Имаме дворно място около 2 декара, на което могат да се сложат кошерите, но се притеснявам за сигурността им. Не съм много очарован от цялата концепция за "комшийство" в България. Не можеш да си сигурен никога в никой. Дори и да плащаш на някой минимална сума, за да наглежда мястото ти, сигурен съм, че той ще е първият човек, от когото можеш да очакваш лошотии. Притеснявам се от кражба на кошери, екипировка, елементарен вандализъм и т.н. Навсякъде пише да се сложат огради, дори по закон е така, но, сериозно, може ли една ограда да спре глупака? Не мисля.
Затова пиша тук - дайте някакви коментари как да направя мястото по-сигурно или начини на предпазване. Също така очаквам и личен опит с неприятни случки и как реагирахте вие? Много благодаря предварително