Какво е значението на думата „ каракачани”? Черен и беглец. Това го знам. Но защо? И това го знам, но искам по обширно разясняване.
Какво е значението на думата „ каракачани”? Черен и беглец. Това го знам. Но защо? И това го знам, но искам по обширно разясняване.
Определено не съм за този клуб, но понеже ми стана интересно та попрочетох по нещо, ето и нещо малко по различно от намереното на пръв поглед.
Съществуват различни версии за етимологията на името на каракачаните. Едната гласи, че тя произлиза от турксата дума “karakacan” или “kirkacan”. Тези думи имат еднакво значение – „Този, който напуска към необработените земи“ или „този който напуска гората“. Другата версия гласи, че името им идва от турската дума “kara”, която означава черен и “kachan”, която има значение бедняк. Техният език произхожда от популярната форма на гръцкия език „койне“.
Една от по-невероятните истории за произхода им гласи, че те били последните защитници на Константинопол. Тогава старейшините им решават да изразят скръбта си като носят черни дрехи. Цветът се пренесъл и върху стадата им.
В Самоков преди години имаше няколко рода, може би все още са там, ако решиш да ходиш, обади се може да съм събрал 10 евра.
Ех, барков. Закъснял си. При нас една трета от града е с каракачани. Живял съм там. Имам колега който знае каракачански. Когато живеех там, бяхме още деца и той така се и научи. Тогава дали защото сме били там, се чуваше реч, а сега от години не съм чул да говори някой. Това ми е интересното при тях, че те някак си се загубват сред българите за разлика от циганите.
Тази тема я създадох именно заради това.но понеже ми стана интересно
Карлово-Казанлък-има най-много каракачани в България.А форума едва ли ще те обогати по темата....
Е,няма да споменаваме всяко населено място,където живее каракачан.Това за каракачаните,че "центъра" им е около "Страната на чудесата" го знам от 1класа Тогава живях 1-2 в с.Богдан..А за Казанлък,че и там има доста каракачани,знам от десетина години-имах снаха каракачанка от там...
Праханова гъба и..пчелите. Връзката може и елементарна да е а може и да не е. Сам не се справих.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))