Кога е по - удачно и успешно да се сменя майката , преди паша , по време на пашата или след нея , например август ?
Кога е по - удачно и успешно да се сменя майката , преди паша , по време на пашата или след нея , например август ?
Ако смяната ще е с маточник - 2 седмици преди акациевата паша. Ако ще е с млада майка - по време на слънчогледа или веднага след него. Смяната по време на активния сезон е сътресение за семейството (няколко дена без снасяне и 8-10 хиляди броя по-малко пчели след 42-63 дена). Това носи риск да се пропусне някоя паша (много малко донесен мед). Това е мое лично мнение, въпреки че миналата година безогледно сменях майки по всяко едно време - просто семействата ми бяха много и нямах избор.
Смяната ще е с млади майки , искам да си подменя майките на всичките кошери.Ако ще е с млада майка
А кога е по - удачно , притесняваме приемането на майките?Когато е необходимо.
Кво се хилиш , притеснено си ми е та за това питам.Ако са ти по 20 еврака ,си е за притеснение.
Може да ти е лазила по земята някоя каква да е майка и да я приемат, а може и да е както пише колегата - 20 еврака и да я изхвърлят на момента. Това е много относително. Точна рецепта няма. Мога да ти дам примери колкото искаш. А този дето ти се хили според мен е един от доста добрите пчелари и не заслужава такова отношение - вярвай ми.
Е щом ти е притеснено ,да ти кажа.Аз като дам 20 еврака ,полвам две клетки.Остави ги шегаджиите.Няма майтап.Направил съм си мрежени ,как да кажа -кутийки.Като махна тестото от транспортната клетка ,я захлупвам с мрежестата.Размера и е около 10Х15см.Държал съм ги по две седмици макс.Аве -сигурна работа.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))