Първоначално публикувано от
men79
Знам, че ми станаха много темите, но сега имам нужда от съвети.
Реших да създам нова отводка от много силен кошер, на който съм сложил два магазина само и само да не се рои. Днес взех две рамки със запечатано пилои една с отркито. Стръсках малко пчели. Нямах рамка с восъчна основа и сложих една магазинна рамка с восъчна основа. Сложих една хранилка вътре в кошера с вода и една хранилка над таблата със захарен сироп.и затворих кошера да не излизат пчелите (някъде го прочетох..., за да няма нападения). Очаквам те да си създадат нова майка...ще унищожа всички запечатани маточници в събота, тоест на 6-тия ден и ще оставя не запечатаните маточници. При вземането на рамките от силния кошер, видях добре , на коя пита е майката взех други рамки....два пъти я проверявах и накрая затворих кошера донор и другия кошер с отводката и си отдъхнах . Да, но не гледам пред кошера с отводката с една пчела стои майката отвън. Та се зачудих какво да правя. Изглежда е литнала сама...както казах заворих напълно отводката ( има как да диша де). Взех майката и си я върнах в стария кошер. Тя си влезна , имаше и пчели излезнали на прелката ....и те се прибраха с майката. Дали няма утре кошера да се рои, въпреки , че вече взех три рамки и сложих две рамки с восъчна основа .....?
Дайте съвети и посочете грешките ако съм допуснал.
Пчелната майка е бял цвят....2021 г., но съм изключително доволен и тази година от нея...