Забелязва се, че си се постарал върху тези хралупи, ти или дърводелеца. Но да си знаеш, че пчелите няма изобщо да се интересуват дали кошера прилича на хралупа, а още по-малко че е с первази.
Имал съм и двете. Като преглеждам и като стигна до кошер с первази направо ми се присира. То пада едно блъскане, едно трошене, пращене, усукване. Чудя се къде да завра рамкоповдигача, всичко заклеяно с прополис няма разлепване. Пък с тези без первази досега никакви проблеми не съм имал.
Между другото преди много години в Бургас гледах един пчелар как отваря кошер с первази. Отваря отгоре, маха две рамки и с повдигача отвътре го разлепва.
Гледай след 57м. и 20с.
https://www.youtube.com/watch?v=MJ5LMtqw6Rs
Моите са без первази.
П.п. Колкото и да е тъпо.
Както каза Костадин Якофов, най-важното е всички те ти кошери да са еднакви. Но ако си начинаещ е точно обратното. Хубаво е да имаш много различни сандъци, за да опознаеш повече начина на работа и да избереш най удобния за теб.
Ми то хралупа без перваз, е...ти и хралупата....
Колега, первазите ти са скапани. Такива са и первазите на снимката в началото на темата, при първия напън ще се разковат и усучат. Моите первази са с размери 20мм на 25мм. Горната външна страна е с фаска а долната вътрешна е с длаб/зъб/, около 5 на 5-6 мм. Захванати са към страниците с лепило и минимум 4 видии с дължина 40мм. като двете са задължително най близко до ъглите. Поставен правилно, от всички страни имаш каналче около 5/5 мм, но и да е мръднал на някъде, винаги има къде да бутнеш повдигача. Хващаш повдигача със скосената част нагоре, буташ докато опре и...повдигаш с лекота и най упорито залепналия корпус.
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))