подходящо време за роеве
подходящо време за роеве
Сиромаси когато нјама какво да работат,
прават оште сиромаси.
Вчера,25.04 прибрах един.За 29 години пчеларстване този е пьрвият случай на априлски рой.
Понеже от известно време липсва едно доста важно(лично според мен) поле "населено място"; "място на пчеларстване":
http://pchelari.com/forum/showthread...8215#post38215
Да те попитам в кой район си?
Разградски
Какво е това време, днес беше страшен студ. Зимата беше по топла.
Явно времето в България се е побъркало. При мене беше точно обратното - днес беше един от най-добрите дни през тази пролет. Слънцето не се е скривало, въпреки че нощес имаше буря (по-точно ураган с потоп). Пчелите се скъсваха да летят, независимо от това, че имаше бая силен ветрец. Която и пчела да се покажеше на прелката, вятъра веднага я поемаше и отнасяше нанякъде. Въпреки това, потока от връщащи се тежко натоварени пчели не е спирал нито за момент. Имам дори и клипчета - сега ги качвам в тубата и ще ги публикувам.
Днес работих по къщата облечен с зимно яке и премръзнах.
Преди да си тръгна погледнах през дъното един кошер и пчелите бяха на кълбо в единия край.
Цял ден роси комбинирано с мразовит вятър.
Явно живееш в друга България ..........
В моята България съгласно личната ми MTO станция деня е започнал с 8.8 градуса по Целзий, по обяд е бил 16.1 градуса, а вечерта отново е паднал до 10.9 градуса. Силата на вятъра не е надхвърляла 24 km/h, а слънчевата радиация по обяд е била малко над 1000 W/кв.м. Такава радиация има през слънчевите летни дни. Валежи не е имало нито една капка. Облачност - леко разкъсана с преобладаващо ярко слънцегреене. UV индекса е надхвърлял 8, което означава, че ако пчеларите са работили голи до кръста, в днешния ден щяха да изгорят.
Дори и в момента температурите в цялата страна са на ниво около 13-14 градуса, като само по високопланинските върхове са на ниво 8-10 градуса. Вятър няма никъде, а атмосферното налягане се повишава, което всъщност си е една добра пчеларска новина за утрешната акациева паша.
"Времето е в нас и ние сме във времето". Велика мисъл. За мен климатичните промени тази година са ключов фактор за развитието на пчелите. Пчеларсвам в региона около гр. Генерал Тошево. Миналата година до края на месец Декември времето беше изключително топло. Пчелите бяха доста активни за сезона, при което изразходваха доста енергия и свързаното с това разход на зимни запаси от мед. Доста пчелари от региона се оплакваха, че още в края на Декември плодниковите им рамки дрънкат пресушени. Тази година презумавалите пчели тръгнаха добре, но непрестанните валежи през целия месец Май и Юни доведоха отново да пресушаване на плодниковите рамки. Към момента съм дал над 150 кг. захар за 50 кошера при условие, че друга година по това време се вадеше по 2-3 магазина с мед. Според мен нашия пчеларски календар вече не е актуален и трябва да се промени. В чудо се виждам вече, кое и кога да правя. Ако някой има виждане по въпроса ще се радвам да обменим взаимно опит и да си изградим някаква стратегия за борба с климатичните промени, които за в бъдеще ще стават все по-големи. Стратегия, която ще помогне за оцеляването и развитието на пчелите.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))