Предлагам тук всеки да сподели кога и как подхранва със снимки и видео материал. Мисля, че ще е полезни за начинаещите пчелари.Ако модераторите сметна, че темата не е на място - съжалявам тук ми се стори най-подходящо.
Предлагам тук всеки да сподели кога и как подхранва със снимки и видео материал. Мисля, че ще е полезни за начинаещите пчелари.Ако модераторите сметна, че темата не е на място - съжалявам тук ми се стори най-подходящо.
На 08.12.2011 на три от моите кошери сложех питки.Причината е,че при зазимяването имаха малко мед.Днес ходех на пчелина и прослушах жсички кошери със стетоскопа и живот и здраве всичко е наред.Като първоначално се чува тихо жужене и при леко почукване силен задружен шум,който затихва.Прегледах кошерите със сложените питки.Резултата съм качил на снимки.Отворех изборно 2-3 съндъка,качил съм и тях.Питките съм направил по рецепта,която съм описал в другата тема.Мисля на 20.01.2012 да сложа питки на всички семейства.
Закъснял си колега, трябвало е на 8 .11.11 да им сложиш питки!!!! А може би на 8.10 . 11 !!!......
Колега,въпреки сарказма на някой,направил си много добре.Сигурно е,че няма да ти умрат от глад.Аз бих направил същото,при същите условия.Първоначално публикувано от kjuchukov89
Благодаря Ви за признанието г-н Петков и откровенноста,а що се отнася до сърказма въпреки,че съм 89 съм осъзнал и донякъде се гордея,че живея в България.Качих снимките и споделих,точно за професионално мнение и не ме дразни сърказма.Дано някой млад колега като мен се поучи от моя малък опит.Мисля,че това е целта на форума.
Ами просто сериозния пчелар НЯМА да допусне да зазими семейства с малко мед, за да ги подхранва после в началото на зимата или посред зима.
Както и да го погледна, това е извънредно събитие и последиците за семейството, ако то започне да отглежда пило(а вероятно ще започне) са по скоро негативни.
Въпроса е къде е бил колегата през Септември, Октомври, пък и до 10ти Ноември(до тази дата пчелите ми вземат от рамковата хранилка леко разреден мед, качват и запечатват в питите). Т. е запасите е могло да се допълнят в много по-подходящо време!!
Отделен е въпроса, ако по някаква причина „целенасочено” искаме да ги накараме през зимата да отглеждат пило.??
Колеги по добре да се подхранва рано отколкото септември и октомври да се налива сироп, пчелите се истощават и загиват посред зима или излизат от зимата много отслабнали а питките рядко водят до снасяне на пило има други фактори който водят до това аз храня по 2-3 пити на семейство през зимата и резултата е много добър пролетта имам здрави и добре развити семейства.
успех на всички
Браво и от мен!Първоначално публикувано от kjuchukov89
Колега kjuchukov89, не стана ясно, на 89 години ли си или си 89 набор. И аз бих те посъветвал, за зимните запаси на пчелите да мислиш през Юли и Август, и в краен случай да последваш съвета на apolo_bg за да не ти се налага да слагаш питки още през Декември.
Предоставям на вашето внимание едно изказване на г-н Петър Гръков - изключително ерудиран човек, за когото заниманието с пчели е преди всичко удоволствие и релакс, което в никакъв случай не означва непрофесионално отношение към него, а напротив. В един от декемврийските броеве на в-к "Пчела и кошер" имаше публикуван материал за него и неговия пчелин със снимки.
"Моят опит е скромен. Пчелинът ми също. Имам 40 семейства, които отглеждам в ЛР кошери. През 2009 год. извадих 2740 кг. мед, а през 2010 - 2109 кг. Заслугата за този добив е преди всичко на пчелте и земеделските производители, които засяват големи площи с медодайни култури(кориандър и слънчоглед). Аз само помагам на семействата със зимното подхранване. Тази зима започнах да подхранвам на 24.12.2010 год. Храня само с мед - по 0.4 кг. в полиетиленов плик на семейство. Това правя през 10-12 дни, без оглед на това дали температурата е ниска и има ли сняг. Храня почти до края на март. По този начин всяко семейство получава по 4.5 и 6.0 кг. мед "отвън". Това количество е достатъчно семейството да се развива, дори мед в питите изобщо да не е имало. Има колеги, които зазимяват с много мед в питите. Това нищо не означава. Пчелите ползват мед от рамките, които кълбото заема, останалите рамки в корпуса са напълно излишни, поне до 10-15 март. С храненето, което правя, още в началото на април семействата имат предостатъчно пило, а в началото на май са готови да "опоскат" всяка паша".
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))