Някой би ли ми показал как да си направя первази за кошери. Ще съм му много благодарен.
Някой би ли ми показал как да си направя первази за кошери. Ще съм му много благодарен.
В какъв смисъл да ти покаже? Видео клип или да ти обясни как.
Видео клип
Ако някой има под ръка - може, инак в дърводелския форум.
Не е толкова трудно да си го направиш перваза, стига да имаш на разположение фреза, но не оберфеза. С циркуляра също може, но е по-трудоемко.
[QUOTE=velichhhh;112020]Някой би ли ми показал как да си направя первази за кошери. Ще съм му много благодарен.[/QUOTE
Здравейте,
Не разбрах, ти ли си правиш кошерите?
Краката са ти много високи, те колегите са се изказали. Разбичваш си летвички на циркуляра с каквито прецениш размери. Бележиш си на плодника, примерно 1.5-2см. Монтираш с лепило и винтове за дърво. Поставяш магазина в/у плодника и тук вече мериш колко да ти “захапва“ летвичката на магазина. Бичиш, и монтираш така както са плодник и магазин един в/у друг. Това за да не остане пролука м/у двата. Дано съм бил ясен, и полезен.
Поздрави, Г. Георгиев
[QUOTE=Bobi-M9598;112039]Не съм въобще съгласен с дадените наставления.
Първо, перваза никога не трябва да е права летва. Той е профил и това въобще не е случайно.
Второ, правилния начин з поставяне на первази е с " вкопаването" им в корпуса. Идеята е стичащата се вода по страницата на корпуса да не попадне деректно в снадката на перваза с корпуса.
Трето, при работа с дърво винаги се оставят малки луфтове с цел да се обират разширенията. Тоест перваза се прави така че вътрешния размер образуван от первазите е поне 5мм по голям от външния размер на корпуса (плодника, магазина)
Четвърто, первазите трябва да са много здрави и много добре хванати за корпуса защото са подложени на големи натоварвания при отваряне и при транспорт на меда и т.н. Само за пример, аз лично транспортирам меда на височина 4 корпуса, а в помещението ги редя да чакат ред за вадене на височина 7 корпуса тоест най-долния перваз носи при транспорт над 100 кг и после статично над 150 кг.
Успех.
Здравейте,
Рости, съгласен съм с твоите препоръки. Предложих най-лесният начин. Когато не разполагаш с необходимата техника (машини). Все пак не всички от нас са професионални дърводелци.
Поздрави, Г. Георгиев
Така е. Перваза е доста по труден за изработка и монтаж от колкото един магазин с цели дъски. За това много хора работят без первази. За това има и разлика в цената, когато купуваш. На мен също ми е огромна кушия да правя первази и дъна и за това купувам и толкова. Все пак и дърводелците трябва да имат работа. Пък и цените напоследък са доста поносими.
Здравейте,
Ако не се лъжа, май Тотевски имаше едни куки за захващане на корпуси, и магазини. Тогава може и без перваз, но пък трябва да има дръжки за повдигане.
Всеки сам си решава кое, как, и дали го устройва.
Поздрави, Г. Георгиев
Преди време гледах някъде трите варианта - с первази , с фалцове и без фалцове .
Колегите , категорично избират първият вариант заради дъждовете и влагата .
А , первазите се изработват на фреза .
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))