Здравейте!
Искам да знам как да определя на колко години е НЕ маркирана майка и имали промени в нейния размера с остаряването или в зависимост от годишните сезони?
Благодаря ви предварително.
Здравейте!
Искам да знам как да определя на колко години е НЕ маркирана майка и имали промени в нейния размера с остаряването или в зависимост от годишните сезони?
Благодаря ви предварително.
Здравей,колега!
Това е лично мое мнение за няколко белеза, по които аз съдя,че една майка е на повече от два сезона(демек стара) : майката е с лъскава задна част(износена от много снасяне на яйца),майката се движи много бавно по питите и се "ослушва",майката е с по-тъмна окраска,майката е с леко "опърпани" криле,малко по-дребна от обикновено.Най-сигурния белег е "неплътното" и с повече дупки пило!
А ето и няколко признака,по които аз съдя,че една майка е по-млада(един или два сезона): мъхеста задна част ,младата майка е доста активна и пъргава по питите,нейното пило е по-плътно(това не е гаранция,защото може да е млада и не толкова качествена),младата майка е по-едра и т.н.
Като пчелар с малко опит много често съм се чудел за възрастта на пчелните ми майки, но с времето се научих да ги познавам.Най-сигурния начин е да ги бележиш!
Бях доста обстоятелствен,но и аз като теб колега много съм се чудил в предходните ми прегледи на кошерите и за възрастта на майката.Надявам се да съм помогнал поне малко да разпознаваш млада от по-стара майка.
Успех!
Благодаря ти много за отговора и ти пожелавам успешна пчеларска година и здраве.
Неоплодена майка, на 4 дни след излюпването успешно е намерила търтиевото сборище и се е чифтосала, отзад са чарковете на търтея или така наречения брачен шлейф.
Сега ако има някой да сложи снимка и на 2-3 годишна майка,като тази на горната снимка във близък план да се видят разликите ще е супер.Колко ясно се вижда на снимката мъхестата задна част за което пише колегата,крилата и какви са големи
Колега много космати твоите работнички няма ли някой ваучер за кола маска на промоция да им дадеш)))
Това е майка оплодена 2012 г. вече работи шести сезон, на шест пити пило е като тази на снимката, от дъска до дъска, пчелите са и подготвили 2 маточника за смяната и. Криле и крака са здрави, но вече е излъскана, хитина е износен, има изкривяване на задницата, личи си как единия и пръстен е по-широк от другите.
Аз оплождам майките си дирекно в отводка с две или три пити люпещо се пило, така се получава качество. Майката е излюпена в клетка, огледана и одобрена, тогава се придава в отводката. С един чарпак пчели се отглеждат майки за продажба, срок на употреба един сезон.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))