Здравейте искам да попитам може ли при придаването на майка допълнително да се напръска с него, а също така и рамките с пчели? Мисля на 2 - 3 рамки с пило да придам майка и се чудя дали може като допълнение да ги пръсна по някой път
Здравейте искам да попитам може ли при придаването на майка допълнително да се напръска с него, а също така и рамките с пчели? Мисля на 2 - 3 рамки с пило да придам майка и се чудя дали може като допълнение да ги пръсна по някой път
Ще помоля ако темата не е за този раздел модераторите да я преместят.
Майката нали е в клетка и ще я сложиш в отводка? На другия ден, когато ще я освободят, вече няма да има летящи пчели и успеваемостта е много висока. Излишно е пръскането според мен. Прочети, как се правят нещата. Описано е къде ли не! Ако държиш на предпазливост, сложи майката с клетката между две рамки пило. Тръсни повече пчели от три семейства. Отчупи само малкото капаче на клетката. След два дни внимателно без да я местиш, на същото място, отвори леко клетката колкото да излезе. Вече гарантирано ще си има свита. Има и други заигравки, но зависи коко е ценна тази майка. След седмица, вероятно ще имаш излюпени още пчели и тогава, можеш да добавиш пита със запечатано пило(без пчели). След седмица още.... Пило се добавя когато има пчели, които да го покрият или люпещо се, но е играчка да го търсиш. Зависи какво искаш от тази отводка. Всъщност, за 4 години, никога ли не си прочел или сблъсквал с тази практика?
Про-роя е за хващане на рояци, лично го ползвам от 5-6 години на сам и за целта си е направо незаменим. Но за придаване на майка не го използвай - обричаш всичко на провал. Два пъти съм се опитвал да придавам майка на кошер като преди това пръскам с про-рой но и двата пъти майката я убиват. Про-роя вади силна миризма която заглушава тази на майката и в последствие пчелите не могат да свикнат с новата миризма на майка и я третират като пришълец който е за трепане. Същият ефект ми се получава и при направа на сборни отводки в нов кошер - при третиране с про-рой, смъртноста между пчелите е доста голяма. Най-сигурният вариант за придаване на майка е с клетката която е запечатана с храна - за времето което изяждат храната кошера свиква с миризмата на майката и си я приема нормално.
това е моят опит и моят съвет.
най-сигурно е с клетка както колегите казват, но ако все пак държиш да я мажеш с нещо, най-добре с мед от кошера в който я придаваш
И аз съм ползвал метода с мазането с мед, защото след като съм го виждал и чел, трябва и да опитам за да знам какво се получава. Горе споменах и наблегнах на това как не трябва да се прави. А, ако все пак трябва да се ползва този метод, трябва внимателно да се намаже само половината или по - точно коремчето. Така няма да се получат горе описаните случки, защото няма да се задуши от меда или от пчелите.
Никой не ме пита, ама аз да кажа почти винаги размазвам търтеи в клетката, ако има маточник може и него, а ако и старата не ми трябва и тя ходи курбан. Но винаги е според ситуацията, времето, семейсвото приемник и т.н.
Не можеш да седиш в твоя ъгъл на гората, чакайки другите да дойдат при теб. Понякога трябва ти да ходиш при тях. - Мечо Пух
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))