Разполагам с 3 дни за да опразня няколко кошера населявани с търтовки и заселването им с нови отводки с придаване на оплодена майка. Очаквам вашите предложение.
Разполагам с 3 дни за да опразня няколко кошера населявани с търтовки и заселването им с нови отводки с придаване на оплодена майка. Очаквам вашите предложение.
Слагаш ги върху други семейства с вестник между корпусите,който е леко дупнат на 3-4 места с химикал например и докато прочетат пресата са готови!
Питам за бързото им физическо ликвидиране . Например поставяне на неразредена МК. Но дали няма да повлияе на бъдещото семейство.
За това не знам и не бих го направил,защото ме е жал да ги убия! Предпочитам да подсиля семейства с тях.
Защо? трябва да ги убиваш пчелите какво са ти направили ,изтръскай ги извън пчелина и това е
Защото рискувам да загубя майките. Ако ги изтръсксм повечето пчела се връща обратно и ще убият новата майка. И аз не съм привърженик на убиването им затова търся наи безболезнено за пчеличките решение.
Не ги убивай ако не ти се събират с други семейства събери ги всичките на куп тоест в кошер поне 3 търтовки и им придай маточник или майка.
Прочети и темата за диетилов етър и спазвай мерките за безопасност.
Досега винаги съм обединявал търтовки със друго семейство без проблем. А за придаването на майка казват етера бил плацебото..
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
Ще пробвам с етера. Смятам да направя така. Към търтовската ще прибавя 2 пити с люпещо се пило с пчели. Ако има нужда и една с мед но се съмнявам, тя търтовката си е събрала достатъчно. Това ще е наи вероятно към обяд. Привечер ще капна, колко капки ще ме посъветвате да капна. И поставям майката с клетката. И един въпрос, пчелите за колко време ще заспят , а майката и те предполагам ще подремне.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))