искам да си направя един кошер но не знам какъв материал ще ми трябва tongueout;
искам да си направя един кошер но не знам какъв материал ще ми трябва tongueout;
За предпочитане е чамовият материал успех
Аз си купувам талпи-4см.,сухи а за дъно и капак дъски-1,5-2см.
И аз те съветвам за чамов материал но в нашия край ги правят и масово от върба.
Има кошери на по 20 години от върба и не са мраднали.Успех
С тази забележка,че вместо гвоздеи,е по-добре с видии.Първоначално публикувано от borislav aleksandrov
Чам е най- добре, ама като няма чам и с топола става, само да е правилно изсушена. Преди 7-8 години с комшията на село /той майстор, аз чирак / направихме десетина ДБ за него, за мен два ДБ и десетина корпуса ЛР. Дебелина 25 или 33 мм, лепени с хубаво лепило, ковани със спирални гвоздеи или винтове, с первази, покрива със стряха 5 см, крака от акация, безиросани и боядисани с каквато боя има.Първият ми ДБ /10р/ оттогава стои на открито и нищо му няма, неговите първи и те са в много прилично състояние. С някое текущо ремонтче трябва да изкарат 15-20 годинки cool;
Акацията е много дълготраен материал. Имам акациеви греди по на 100 г не са мръднали. Само че има един съществен недостатък - много тежи. Дори и с нищо да не обработиш кошера от акация, че те изкара десетилетия. Не напразно по новите изисквания за лозята слагат акациеви колове. А за кавака, гаранция, че след 3-4 години ще правиш нови кошери. колкото и правилно да е изсушен обработен и прочие от кавак кошери не стават.
предполагам че кавак наричате тополата....аз имам два такива кошера - на втората година вече не стават за нищо......измятане,пропукван .....пчели излитат отвсякъде......за мене тополата не става.....
Някой можели да разесни стъпка по стъпка как се приготвят елементите за направата на корпус с дебелина на кошера 25мм. при условие че раполагаш само с циркуляр.абрихт.зеге и ръчна бор машина
Та точно за това писах че от кавак(топола) кошер не става.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))