Първоначално публикувано от
advanced
Преди малко бях на село и надзърнах пчелина в тъмното. Направи ми впечатление, че една от прелките на най-силното ми ДБ семейство е почерняла. Намерих фенер и светах - видяното ме шокира и озадачи
Пчелите бяха изградили стена с телата си и на талази, покриваха процепа на прелката който е около 1-2см. Първоначално реших, че са умрели от глад и са се струпали на дъното. Като любопитно хлапе сръчках с една пръчка и видях че са живи но стоят неподвижно здраво закрепени една за друга. Не е като да се вентилират, понеже входа беше зазидан!
От 3-4 дена забелязах че има винаги 20-30 неподвижни пчели в левия край на прелката, обикновенно като винтелират, пърхат с крилца но в случая стоят и не помръдват. Дядо ми каза, че днес е имало доста пчели, по прелката и предната стена на кошера. Инак преди 2-3 дена ги гледах, нямаха маточници, (само малки калпачета заготовки за маточници). Въпреки, че ливадите са цъфнали е голяма суша и почти нямаха нектар в плодника, затова не спирам да ги подхранвам.
Моля обяснете ми това явление, че ме чака безсънна нощ в четене за да открия отговора.