Здр колеги, тази есен съм забелязал няколко пъти неподвижни пчели по тези цветя.Дали имат упояващо действие?
Здр колеги, тази есен съм забелязал няколко пъти неподвижни пчели по тези цветя.Дали имат упояващо действие?
Мисля, че е добре да дадеш снимка на това което наричаш син минзухар. За да няма объркване. Шафрана цъфти жълто. През есента в синьо цъфти мразовецът Colhicum automnale. Мразовецът съдържа доста силни отровни алкалоиди.
Освен това има и някои доста невзрачни сини есенни минзухарчета, които не знам до колко се посещават от пчелите. Такива са Crocus pallasii (Паласов минзухар) и Crocus pulchellus (Красив минзухар).
2016-11-25-23-18-19-671491644.jpg Ето колеги,това е цветето.
Това наистина е шафранов минзухар, но снимката е взета от google. Беше интересно да покажеш какво точно расте покрай кошерите ти. По принцип шафрановият минзухар не е нативен за България.
Утре ще проверя пак,но вече много много не се виждат.Снимката наистина е от гугала ,но съм сигурен че цветето е същото.
Беше ми интересно да разбера дали не си видял това:
Защото това не е минзухар а колхикум. Разликата е огромна. Силно отровно растение.
(да ме прости гугъла, че му копнах снимката)
Направих снимка,но не мога да я кача!
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))