Първоначално публикувано от
Radi91
Здравейте! Първо искам да благодаря на всеки, който отдели от собственото си време да прочете и отговори на темата ми. Ще започна така - не разбирам нищо от пчеларство. Дядо ми цял живот е гледал пчели, но така и не пожелах да науча нищо, за което дълбоко съжалявам. След като почина решихме да продадем кошерите, защото идваше зима, нямаше кой да ги гледа и щяха да умрат. Когато дойдоха на село, хората които ги взеха, ми казаха, че сме луди да продаваме тези кошери, че земята ни попада в екологичен район /става въпрос за село в Северозападна България / и можем да произвеждаме еко мед, който е много скъп и има пазар за него.
Моята професия е такава, че доста пътувам, но работата ми е сезонна. От няколко години си мисля, че трябва да подхвана някакъв малък бизнес, който да ми носи доходи. И наскоро се замислих за това, което ми казаха хората тогава. Въпросите ми са следните - колко време трябва да се обучавам, ако стартирам с 2-3-5-10 кошера ще мога ли да се оправям сам, колко време и през кои месеци е нужно да се грижа за тях, мога ли евентуално след време да кандидатствам по европроект, мога ли да намеря пазар за меда в България или чужбина?
Разбира се съм наясно, че грижата за животни далеч не е лесна и не търся лесна и бърза печалба, както вероятно някои от вас биха си помислили /ако четях това вероятно и аз бих си помислил същото/. Ще се радвам да споделите вашия опит, познания и насоки и в случай, че ме насърчите да започна ще попитам още неща. Благодаря и успех на всички!