Здравейте днес отивам на пчелина,и някой запалил изоставеното лозе на пет метра от пчелина.огънят е горял и под два от кошерите,може ли да ми дадете съвет какво може да се направи против този палеж.Пазете си пчелина от това.
Здравейте днес отивам на пчелина,и някой запалил изоставеното лозе на пет метра от пчелина.огънят е горял и под два от кошерите,може ли да ми дадете съвет какво може да се направи против този палеж.Пазете си пчелина от това.
Против "този палеж" вече нищо не можеш да направиш.Трябва да се поддържа в пчелина да няма сухи треви,клони,вършини за да не може огъня да се разпросте.Но,да не дава Господ на никой да се случи това.
Обърни с права лопата земята покрай оградата на пчелиа, ширината на ивицата да е около 50-80см. и така огъня няма да може да премине към кошерите.
Aleksiev, начините за предпазване от пожари са класически - черна угар и контрол на растителността, периметъра се определя на място. Като опция - поддържане на бригада доброволци, които знаят кога какво се прави. При суха растителност с височина над коляното и сухо и горещо време огънят излиза от контрол за няколко минути. Лошо че и селата стават все по-пожароопасни - аз затова си и кося два съседски поизоставени двора.
Поддържай тревата през пожароопасния период винаги ниско изкосена,пожарната ивица е желателна,но имай в предвид,че ако наоколо имаш много по обем горима растителност и силен вятър,огъня ще прехвърли браздата за секунди буквално,освен ако браздата ти не широка поне 10-15 метра.Добре е на пчелина да имаш една две тупалки и една пръскачка за лозе заредена винаги с вода.Когато тревата е изкосена ниско,огъня и да се прехвърли,тогава той само пълзи и това ти дава време за реакция.И не ползвай за поставки на кошерите автомобилни гуми,едно, че лесно се палят и друго,че е писюрска работа
При 20-50 кошера е писюрска работа гумата ,но при 200-300 кошера е голяма икономия,я си направете една сметка колко материал ви е необходим за голяма бройка кошери,и безплатни авто гуми.Прав си,че е опасно ако пламнат,но то отидели до кошера,аз мисля че кошера по лесно ще пламне от гумата wink; Майката му е бразда 4-6 метра широка.2 шланга 10 варела вода или 2 пласмасови бидона по кубик(както аз съм направи)и една моторна помпа,много бързо преди 2 години успях с помпата да угася пожар на комшията.Само да дава голям дебит-нялягане.Първоначално публикувано от Петко Станчев
Това с 200-300 кошера на гума пък е още по-голяма писюрщина.200 кошера са 4 пъти повече от 50,съответно приходите са доста повече от тези на 50,не може без да инвестираш малко поне.А относно пожарите,когато тревата е ниско изкосена и кошерите са на някаква стойка,тухла или каквото и да е,но поне вдигнати на 10см,то тогава огъня е слаб и преминава от долу и вероятността да се запали кошера е малка.
Ако около пчелина има трева или храсти, за да се спре един евентуален пожар, трябва да се изоре 3-метрова ивица по периферията на пчелина. Тази ивица може да бъде както от вътрешната, така и от външната страна на оградата. Ако около пчелина има гора, то тогава няма да ви спаси и 10-метрова ивица.
Алтернатива на изораването е унищожаване на растителността с РАУНДЪП или с някакъв друг химикал. Алтернатива е и изливането на бетон, но цената ще е голяма.
Простото посипване на камъни или трошляк не помага. Пробвал съм го. За няколко години тревата ги превзема.
Поддържането на ниска растителност (окосяване на тревата и храстите) около пчелина както и поддържането на противопожарна ивица (до черна пръст включително и изтъргване на торфа ако има такъв) широка около 1 м. непосредствено след ниската растителност дава около 90% сигурност за предпазване от пожар,както и поставянето на кошерите върху негорими материали.Поддържането на до около 5 см. височина на тревата в пчелина при негорими поставки високи минимум 30см. дава сигурност до 99%. 1% остава за не дай си боже умишлен палеж .
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))