Здравейте. Тази година ми беше първа пчеларска и опитах от всичко по малко - дърводелство, човърках в кошерите, вадих мед, свалях магазини, ремонтирах стари кошери. От всичко това си извадих ценни поуки за увеличаване ефективността на отделните операции.
Реших да работя с многокорпусна система, като все още имам ДБ, които са направени да могат да ползват дъната на МК. Най-елементарния начин , за да се предпази от влага този процеп между плодника и дъното е перваза, но както виждам кошерите загниват точно там, специално задната страна, защото е леко надигната за наклона и перваза задържа капки. Проблемът става още по-очевиден при многокорпусния модел, когато се вмъква рамкоповдигача между корпусите за да се отделят - надига се перваза и се прави цепнатина между него и корпуса - отново гниене.
Предстои ми да подготвя инвентар от 40 корпуса за другата година и искам да реша тази главоблъсканица. Единият вариант ми е да не слагам перваз отпред, за да може да се тика повдигача от там и да не разбутва первазите, под горния вход на корпуса да се сложи 4 сантиметра широка прелетна дъска по цялото протежение на корпуса - хем ще играе ролята на дъждобран на долния вход.
Струва ми се доста елементарно решение, но не ми харесва. За да има ефект трябва да се боядиса прелката на долния вход както и долната част на плодника над нея.
Другия вариант е да направя нови чертежи на корпусите без первази да се сглобяват на фалц( женско от долната страна, мъжко от горе). Проблемът тук е че нямам thickness planer както се казва, за да ми е еднаква дебелината на дъските и ще стане неугледно. Този вариант предполага да направя и магазини ( на 2 корпуса за плодници смятам да работя с магазини - не съм кекав, но не мисля че кръста ми трябва да си отиде изобщо заради това- пълни магазини са си доста тежки, камоли пълен корпус) , като игнорирам заварените от баща ми 50-60 магазина, направени за без фалц.
Всякакъв съвет от хора преминали през този момент ще ми бъде от полза.