А някой има ли представа колко е добива от декар?
Това растение е много ново за Б-я. Не знам дали има вече цъфтящи дървета, така, че едва ли някой може да каже какъв е добива при нашите климатични условия.
За г-н Бонев. Фирма Велбой ЕООД гр.Пловдив- офис ул."Стоил Войвода" №4 и расадник в землището на с. Строево. Отглеждат Пауловния Елонгата и Томентоза. Имат и сайт. Макар, че тази информация може да ви е известна.
За останалите колеги, който не са запознати с този дървесен вид.Пауловнията е дърво, което вече масово се развъжда в България.Това е дървото с най-бърз растеж. Ползва се за полезащитни пояси и добив на дървесина. За повече информация в интернет.
Днес се сдобих с няколко дървета от Пауловния Томентоза. Даде ми ги един приятел.Ще ги насадя около пчелина. На снимката дърветата, който са се прихванали в земята от контейнерите са на 2г. Страхотен прираст.Не може да не обърнем внимание на още една част от чудната пауловния - едрите цветове, които всяка пролет обсипват клоните и. Освен с красота, те се отличават и с твърде приятен аромат. Пчелите, впрочем, оценяват техните преимущества, и затова от кошерите в близост до пауловниеви горички, се добива мед със забележителни качества. Медът от пауловния е лек, прозрачен, много светъл и ароматен; по цвят и консистенция може да се сравни единствено с акациев мед. Точно като него той е от най-високо качество. Освен като деликатес, той служи и като лечебно средство. Известни са свойствата му да повлиява и помага при лечение на бронхити и други болести на дихателната система, както да подобрява функциите на жлъчката и черния дроб и храносмилането като цяло. Тези качества на меда от пауловния се дължат на биологичноактивни вещества, намиращи се в цветовете и, така че няма нищо, че и самите цветове се използват за храна. Видовете пауловния, с прираст от 1 куб.м за 7-8 години, са едни от най-бързорастящите на планетата.
Сравнителна характеристика по скорост на растежа на първите 7 вида бързорастящи дървета на планетата.
От данните се вижда че видовете от род Пауловния (Paulownia spp.) имат най-бърз растеж, несравним с никой друг дървесен вид.
Вид
Годишен прираст
Височина на 3 годишно дърво
Максимална височина на зрялото дърво
Пауловния, Императорско дърво, Кири,
(Paulownia spp.)
3 – 5 м
10,5 – 15,5 м
15 – 20 м
Хибридна върба
(Salix spp. hybrid)
1,5 – 4 м
7,5 – 12 м
15 – 25 м
Черна топола
(Populus nigra)
2,5 – 3,5 м
9 – 12 м
20 – 25 м
Хибридна топола, Източна топола, Източно памуково дърво
(Populus deltoides)
2,5 – 3,5 м
9 – 12 м
20 – 30 м
Тексаски червен дъб
(Quercus texana, Quercus nuttalli)
2 – 2,5 м
7,5 – 9 м
15 – 20 м
Червен евкалипт
(Eucalyptus polyanthemos)
2 – 2,5 м
6 – 9 м
10 – 15 м
Плачеща върба
(Salix babylonica)
1,5 - 2,5 м
4,5 – 9 м
15 – 20 м
stanko1972, ти като някой рекламен аген на процент ни представяш информация от сайта на рекламираната фирма. Между другото самата фирма набляга на дървесината и листната маса. Не ти ли прилича на психозата преди години когато срещу сумата от 10+ 1 лева много наивни пчелари, подлъгани от рекламата в един пчеларски вестник си правиха парници и мини-плантации за "чудния целебен лофандтов мед", -предполагам знаеш как свърши всичко. Да не съм лош пророк , но сега се задава същата случка! Аз пък си харасах Тексаски червен дъб (Quercus texana, Quercus nuttalli)- мисля, че мановият му мед ще да е" много лечебен" !!!
Не съм имал в предвид това приятелю.Фирмите са много предлагащи този вид.Също така не съм мислил да вадя мед от него.Ако си харесал тексаския червен дъб сади го, нали това е хубавото на идеята - да садим дървета за предпочитание медоносни.Ако пък извадиш и мед от вида който си избрал ще се радвам.За да ме разбереш правилно прегледай темата за залесяване, там съм посочил какво имам в предвид.Не смятам, че трябва да садим дървета и др. растителност единствено и само тогава, когато ни носят полза в добива на мед.Дано и ти смяташ така. Между другото пари за дървета не съм давал.Пауловнията ми я подари приятел от нашия град.Първоначално публикувано от Evgeni Petkov
Изглежда си конкурент на фирмата от която Станко е купил пауловнията щом знаеш на какво наблягат.Интересно ми е да науча как е СВЪРШИЛ лофанта за да не направя грешка.Относно пауловнията-от две години наблюдавам как пчелите се трупат по цветовете въпреки че са само три дръвчета и има друга мед.растителност.И един съвет за Тексаския дъб-и нашия дъб е добър по евтино ще ти излезе ако си вземеш Тексаски въшки.Първоначално публикувано от Evgeni Petkov
Колега Евгени защо се подигравате с ентусиазма на колегата ? Какво лошо има , че засажда дървета и споделя ? Засаждайте и вие ! Колега Алексей " тексаски въшки " няма , дори и да имаше - щеше да е забранено да се внасят !Макар , че явно на някои колеги ще са им полезни. :D
От снимките които е пуснал колегата , при тези огромни дървета и тези огромни цъвтящи корони, изобщо не се съмнявам, че ще има нектар. И аз ще си посадя няколко, пък ако ще масова истерия да настане. А относно лофанта, за ценните му медоносни и лечебни качества - е писано много, а и резултата се вижда вече и в БГ. Но както се казва, трябва бачкане - за всяко нещо.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))