От скоро, ме човърка въпроса:Част от пчелите,отделени от семейството,след колко време след като премине,вече се отнасят,като към чужди?Моля за отговор!
От скоро, ме човърка въпроса:Част от пчелите,отделени от семейството,след колко време след като премине,вече се отнасят,като към чужди?Моля за отговор!
Времето е различно и едва ли някой си е правил труда да го "засича". Ще ти дам един пример, а ти оттам нататък си ги донагласяй нещата. Ако отделиш майката с част от пчелите, то доста дълго време ще приемат собствените си пчели, но ако след няколко часа придадеш майка на семейството от което си извел майката, то до сутринта на другия ден това семейство ще е чуждо за тях и вече всяка опитала се да навлезе в териториите и на двете семейства ще бъде отблъсквана.
Здравейте колеги!
Искам помощ (съвет) от по опитни пчелари. Нещата, при мен, вървят така, че след центрифугиране (до 20 юли), семейства останат изобщо без мед, на 1-1,5 пита пило и един куп летящи пчели.
Как да направя, да не стане грешка:
1. Да подхранвам подбудително (200-300 гр./денонощие) поне 2 седмици, до 5-6 пити затворено пило? И после с ударни дози (до 20 август)с обикновен сироп за зимни запаси?
2. Или по друг начин - докато не заминала летяща пчела, веднага след центрифугиране захранвам с ударни дози сироп. На по широк плодник (на 2-та ДБ корпуси), да не бъде блокирана майка. А когато преработят сиропа за зима и излюпи (тези 5-6 пити с пило), ще подредя за зима на 7-ем пити плодник?
Предварително благодаря.
Здравейте колеги. Утре ще пръскат боровите дървета с някакви химикали и се чудя как да предпазя пчелите.
Някакви съвети?
Препарата с който ще пръскат е МИМИК 250ЛВ
Не е ли по добре да обсъждаме толкова разгорещено нещо свързано с пчелите например: днес забелязах на 2 от кошерите си голям подмор. Отколкото евентуално какво ще стане с със или без субсидии при условие че никои не знае а гадаем.
Незнам дали го казваш с ирония... Но не не съм. Това бяха отводки и по време на слънчогледа много бързо се развиха и след слънчогледа... до там почти никакво пило. Пробвах с В12, нищо. Но когато ги зазимявах плодника беше пълен с пчели до 8-мото междуредие. Кошера е дадан-блат, а отводки я направих началото на акацията на 3 рамки (една запечатано пило, една мед и прашец, и една с прясно пило. Обесняват си го така- че сега загива старата пчела.
В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))