Здравейте колега.
Последното - оставих как то е - на 3 корпуса. Нищо не пипал, да не бъдат счупени въсочни преходи помежду корпусите. Само предварително срещу акар направих: химична обработка с "Фурмитом" (мрав.кис.) + механична обработка с захарна пудра + билкова обработка с КАС-81в водата за пиене(3 седмици).
Благодаря ви.
Питите във фризера 2-4 часа минимум. А за изграждането, по принцип пчелите запълват празни пространства в кошера (проядените пити ще станат празно пространство след като ги почистят пчелите) и изграждат пити-далаци. Твоите проядени пити ще бъдат изградени, само че с търтееви килийки и няма да бъдат равно изградени. Щом са 50% поразени моя съвет е след фризера да ги претопиш, да почистиш рамките и догодина наново.![]()
Не мога да дам съвет,но аз бих процедирал така.
В 1 долу празни,маломедени и не доизградени.
В 2 семейството
В 3 освен медени е много важно да нямаш бяла (новоизградена) рамка.
В 3 на пролет майката ще снася.
Моите са корпус с магазини и пета година нямам грижи,нито за складиране на рамки и не мисля за молци.
Здравейте, колеги. Заварих една тазгодишна отводка с много малко пчели(2-3) междурамия и без никакви запаси. Най вероятно нападната.
Майката е таз годишна и искам да я запазя. Запасите ще ги попълня.
Какво бихте ме посъветвали да направя? Има ли шанс да изкара зимата това семейство?
Миналата зима имах запасни майки, които изкараха зимата (-20 градуса) с 2 междурамия фарарови рамки (магазинни). Особеностите бяха, че корпусите са полистиренови, включително и капаците. Запасните зимуват върху основните семейства като са отделени от тях с чувал. Под капака също има чувал, на капака имат горен вход като чувала е поставен, така че да не затваря входа.
В грешка си.Не е нападана.Какво значи''заварих''? От колко време не си ги поглеждал?На колко пило/запечатано,прясно,захранен о/ я остави, преди да я завариш.Сега има ли някакво пило?Отговорите на тези въпроси ще ти дадат отговор дали ще изкара зимата.Успех при разрешаването на ребуса,който си си създал сам.
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))