Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 9 от 23 ПърваПърва ... 789101119 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 81 до 90 от общо 222
    Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Да, това е начинът.
    В полиетиленово пликче се слага медът и пликчето се надупчва с вилицата, за да могат пчелите да се доберат до храната. Не се правят прорези или по-големи дупки в пликчето, за да не потече медът и да свлече кълбото. Достатъчни са дупките от вилицата на повече места по цялото пликче от долната страна на пликчето /към гнездото/.

Цената на Апитом в Бургас е 4.50 в пчеларския склад до зеленчуковата борса днеска си взех. Мисля 1 кг да го разделя на два кошера.
    Si sapis, sis apis. (Ако си умен, бъди трудолюбив като пчела.) Луций Аней Сенека

5,20 с прашец.Но по-големия проблем пред мен е как да предотвратя роеенето

Със прашец е 4.90 май. А колкото до роенето прочети из форума има доста казано по въпроса. По принцип ако имат къде да работят няма да се роят.
    Si sapis, sis apis. (Ако си умен, бъди трудолюбив като пчела.) Луций Аней Сенека

Цитат Първоначално публикувано от кентавър
    Голямия обем на кошера и адекватните грижи, могат да те отърват от нежелано роене.
    Всяка година 2-3 лежака ги принуждавам да се роят /от едно семейство правя 3/ и това е единия от начините ,чрез който увеличавам броя на кошерите.
    "Колкото повече,толкова повече". - Мечо Пух

Автор
    Регистриран
    21.01.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Лежаков
    Цитат Първоначално публикувано от кентавър
    Голямия обем на кошера и адекватните грижи, могат да те отърват от нежелано роене.
    Всяка година 2-3 лежака ги принуждавам да се роят /от едно семейство правя 3/ и това е единия от начините ,чрез който увеличавам броя на кошерите.
    Иха.... от 1 да получиш 3 супер звучи, но набират ли сила всичките до зимата?

Наблюдател
    Регистриран
    09.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от ianev
    Здрасти колега vankogos искам да те питам нещо. Тези питки сложени ли са в някакви пликове или са направо разопаковани върху рамките. Аз смятам да сложа Апитом към средата на месеца и в началото на март пак. Понеже до сега не съм давал питки и са оцелявали аз ги оставам с достатъчно мед в плодника но дето се вика за по сигурно.
    Някой от питките са поставени в обикновенни кесийки,а другите са поставени директно върху рамките като държа да подчертая че вторият начин опитвам за първи път.

Наблюдател
    Регистриран
    09.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от filmatoplo
    Здравей .Бялото вещество какво е -захар ,или пудра захар с мед , датата от поста актуална ли е с деня на подхранването -не е ли студено за отваряне на кошера .Защо горе има магазини по това време .
    Това са питките които правя от пудра захар и малко мед,а датата на поставянето им е 22.01.2012.Държа магазините над плодника ,като по този начин съхранявам магазинните пити.

Наблюдател
    Регистриран
    30.11.2010
    Ето и моите отводки които се съмнявах че са живи и днеска реших да ги подхраня малко.Чакам мнения.

Цитат Първоначално публикувано от mladen99
    Иха.... от 1 да получиш 3 супер звучи, но набират ли сила всичките до зимата?
    Пролетта избирам 2 или 3 лежака,които през предишната година не са изпадали в роево състояние,развивали са се бързо,работили са усърдно и са постигнали добри резултати т.е. добри пчелни семейства.Те са зазимени с по една отводка.Развивам семейството и отводката докато не напълнат 22-24 рамки от общо 25 в лежака.Майката от отводката я премествам с 2 пити пило в друг кошер.Обединявам пчелите от семейството и отводката, като изваждам още 3-4 пити без пило.Предизвиквам роева обстановка - много млади пчели,много пило,малко пити,няма восъчни основи, няма и много работа извън кошера.След залагане на маточниците старата майка я премествам с 2-3 пити пило в лежака където е майката от отводката, а останалите рамки ги разделям на три равни части / с плътни прегради/ всяка с отделна прелка.
    Така от 1 семейство получавам три нови, които до есентта са нормално развити семейства с млади роеви майки.Зазимявам ги заедно с отводки създадени от другите лежаци.
    "Колкото повече,толкова повече". - Мечо Пух

Страница 9 от 23 ПърваПърва ... 789101119 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •