Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 9 от 16 ПърваПърва ... 7891011 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 81 до 90 от общо 151
    Наблюдател
    Регистриран
    08.12.2014
    Пчеларски район
    близо до Плевен
    В своите лекции Панчо Запрянов, а и не само той препоръчваше стесняването. Като обръщаше внимание то да не е по малко от 9 мм. Когато е по малко се затруднява работата на майката, и е по скоро вредно. А и си мисля, че при първия пролетен преглед не е чак толкова зор да се направи.

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Колега Маринов , мен е научила природатата .
    Кога и как да стянявам .
    Успех на всички колеги !

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Стесняване, после разширяване, после пак раширяване и на края като теглиш чертата този кошер който не си го отварял се е развил пъти по добре.

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Стеснявам - разширявам и съм добре .
    Моята е игра е ПЧЕЛИТЕ .
    Това ми е кефа .

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Момчета , ще Ви питам след месец и половина !
    Успех !

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.01.2013
    Пчеларски район
    Carpati
    Цитат Първоначално публикувано от marinov Виж публикацията
    В своите лекции Панчо Запрянов, а и не само той препоръчваше стесняването. Като обръщаше внимание то да не е по малко от 9 мм. Когато е по малко се затруднява работата на майката, и е по скоро вредно. А и си мисля, че при първия пролетен преглед не е чак толкова зор да се направи.
    https://www.youtube.com/watch?v=w6RNUfWMbIQ
    "...Няма нищо ново под старото слънце, само добре забравено старо..." (сентенция на един приятел).
    Междурамъчното разстояние от 8-9 мм в някои ситуации може да подобри и развие пчелната популация...

Наблюдател
    Регистриран
    08.12.2014
    Пчеларски район
    близо до Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от Niki1313 Виж публикацията
    https://www.youtube.com/watch?v=w6RNUfWMbIQ
    "...Няма нищо ново под старото слънце, само добре забравено старо..." (сентенция на един приятел).
    Междурамъчното разстояние от 8-9 мм в някои ситуации може да подобри и развие пчелната популация...
    В никакъв случаи не искам да ме приемате, като пропагандатор на намаляване на межурамието. Макар, че докато бях с ДБ съм го практикувал всяка пролет. Опитах се да обясня ( явно не сполучливо), че ако е направено правилно и майката е читава семейството се развива по добре. При наша грешка или калпава майка, колонията търпи само негативи. „И най добрите помисли на хората и мишките, понякога създават само теглила и гористи“. Сентенция на един „приятел“.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Стесняване, после разширяване, после пак раширяване и на края като теглиш чертата този кошер който не си го отварял се е развил пъти по добре.

Зависи каква е причината да правиш това. А защо не го отваряш? Аз не съм съгласен с това твое твърдение. Ако майката не е силна/елитна/ и годината предразполага за роево състояние на кошера.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от jdrumev Виж публикацията
    Зависи каква е причината да правиш това. А защо не го отваряш? Аз не съм съгласен с това твое твърдение. Ако майката не е силна/елитна/ и годината предразполага за роево състояние на кошера.
    Не рабирам много въпроса ти, но имам в предвид, че след стесняване семейството не се развива по-бързо. Кошер се отваря когато трябва! Аз примерно пролетен преглед на правя, не отварям кошер само да гледам (освен 1-2 броя от време на време за информация) а когато има да правя нещо. Първото отваряне на кошерите е когато започвам да бракувам рамки и да слагам основи, тогава ротирам и слагам СР. Няколко манипулации с 1 отваряне. Това е правилно за мен.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Аз рано на пролет стеснявам и да ти кажа сравнение с по възрасните и опитните колеги в района ги изпреварвам с 15 дена най малко.Мисълта ми /въпроса/ ми беше при натравяне дали не трябва да стесняват?

Страница 9 от 16 ПърваПърва ... 7891011 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •