Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 9 от 14 ПърваПърва ... 7891011 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 81 до 90 от общо 139

Тема: ТЪРТОВКА

Потребител
    Регистриран
    12.01.2012
    gillan, би ли обяснил малко по- подробно каква е логиката на това с размяната на местата? На практика звучи лесно, но не схващам идеята и какво се получава така. Ясно е, че на този с редовната майка ще му налетят работните пчели от търтовката и с пилото вътре, след приемането на майката, ще си е ок.
    Но какво се случва с търтовката, когато отиде на мястото на редовния кошер? В него е ясно, че ще налетят пчелите от редовния, (вътре обаче си е и търтовката), а и ние придаваме още една майка. Тук не схващам какво се случва?

редовната пчела налита, заварва друго гнездо, намира вътре търтовка, намира и редовна майка.Започва да пази майката, и убива останалите търтовки.А и в кошера няма кой знае колко търтовка, защото тя пък налита в редовното семейство.Мит и лъжа е, че търтовката не лети...Същото се случва, и с редовното семейство, само че по обратен ред

като последен вариант, и това което бих направил аз е, просто на мястото на търтовката да поставя, някоя от изоставащите ми отводки.без да смитам пчелите от търтовката, просто ще изместя кошера настрани, и на негово място слаба отводчица.Щото при смитане, смиташ всички търтовки, и почти всички се връщат.а така се разделя на някакъв процент, и отводката понеже е слаба, по лесно пази майката.

Цитат Първоначално публикувано от gillan
    някоя от изоставащите ми отводки.
    Може ли да не се съглася ?Има много голяма вероятност да загубиш и отводкота.Помисли малко и ще разбереш какво имам в непредвид.За да пребориш успешно търтовката ти трябват две неща : Силно семейство ,което да сложиш на нейното место и майка или отводка ,която да сложиш на местото на силния кошер където ще преместиш търтовката.
    п.п. сега прочетох ,че в по горен пост си споделил за размяната ,а после вече говориш за изоставаща отводчица?!

Цитат Първоначално публикувано от nikberk
    някоя от изоставащите ми отводки.
    Може ли да не се съглася ?Има много голяма вероятност да загубиш и отводкота.Помисли малко и ще разбереш какво имам в непредвид.За да пребориш успешно търтовката ти трябват две неща : Силно семейство ,което да сложиш на нейното место и майка или отводка ,която да сложиш на местото на силния кошер където ще преместиш търтовката.
    п.п. сега прочетох ,че в по горен пост си споделил за размяната ,а после вече говориш за изоставаща отводчица?!
    точно това имам предвид.Говоря за размяна и за отводка, като различни начини и способи за отреагиране.Какво имам предвид с отводката... Прав си, че може да стане злополука с майката и оттам да се изгуби отводката. Но именно това целя, да избегна като не смитам търтовката.Логично е че като я смета, ще има масово налитане в отводката, а оттам и проблемите.Като просто се измести настрана, без да се смита, пчелите от търтовката, постепенно и плавно навлизат в отводката.Където бързо се приобщават, към семейството на отводката, и започват да пазят майката.Ако случайно, налети пчела търтовка, която е враждебна към майката, то тя ще бъде елиминирана, още едва ли не на влизане в кошера.

И пак казвам, с риск да обидя някого, но да се получи търтовка в пчелина , най меко казано е безотговорност и немарливост към пчелите

И пак казвам, с риск да обидя някого, но да се получи търтовка в пчелина , най меко казано е безотговорност и немарливост към пчелите
    Никой не е застрахован!Чукай на дърво! Не мисля ,че съм безодговорен към пчелите ,но преди две седмици открих търтовка в моите пчели.

друго имах предвид, и за други ситуации, и за едни други (пчелари).Когато имат проблем пишат в форума, и се вайкат, и после до тук, няма ги никъде, до следващия проблем.Не винаги пчеларя е виновен за търтовично семейство.

Вместо да водим безсмислени разговори, сподели как оправи търтовката. Защото доколкото те познавам, и начина ти на работа не се и съмнявам че си решил бързо и ефикасно проблема.

друго имах предвид, и за други ситуации, и за едни други (пчелари).Когато имат проблем пишат в форума, и се вайкат, и после до тук, няма ги никъде, до следващия проблем.Не винаги пчеларя е виновен за търтовично семейство.

Вместо да водим безсмислени разговори, сподели как оправи търтовката. Защото доколкото те познавам, и начина ти на работа не се и съмнявам че си решил бързо и ефикасно проблема.

офффф от бързане за писане.... имах предвид, че съм сигурен че си решил проблема.Но ако споделиш как ще е добре, защото с ЛР, ми е малко тъмна Индия

Бяха ми нужни пет секунди за мислене! След това нещата вървеха светкавично .Първо вдигнах търтовката от дъното и -два корпуса +ХР+два магазина+1ЛР корпус.Веднага на неговото място поставих съседния работещ кошер.Трето изтръсках двата корпуса под ХР на страни и претопих питите след това.Магазините на търтовката не ги тръсках и направо ги сложих на другото дъно като най-отгоре сложих дъска с мрежа и вход,а над нея приготвих празен корпус.Запалих колата и за 10мин. бях на другия пчелин.Взех една отводка и след 20мин. тя вече бе в празния корпус.За около час време операцията бе извършена.На другия ден прегледах семейството което сложих над търтовката,майката се разхождаше необезпокоявана-семейството вече работеше с пълна пара.С другото семейство с търтовката и отводката процедирах така: проверих за майката в най-горния корпус ,с нея всичко бе наред ,изобщо семейството вече бе спокойно.Махнах преградната дъска с мрежата и сложих ХР ,а над нея вестник и корпуса с майката .На другия ден вестника вече бе прояден ,майката работеше ,а семейството бе спокойно.Преди да тръгна за полето свалих майката вече на първо ниво и сега долу вече работи с пълна пара.Общо взето това е ! Просто е ,но трябва да се действа бързо и решително.За мен това е най-добрия начин за борба с търтовка ,затова винаги се стремя кошерите да са по-двойки!

Цитат Първоначално публикувано от nikberk

Бяха ми нужни пет секунди за мислене! След това нещата вървеха светкавично .Първо вдигнах търтовката от дъното и -два корпуса +ХР+два магазина+1ЛР корпус.Веднага на неговото място поставих съседния работещ кошер.Трето изтръсках двата корпуса под ХР на страни и претопих питите след това.Магазините на търтовката не ги тръсках и направо ги сложих на другото дъно като най-отгоре сложих дъска с мрежа и вход,а над нея приготвих празен корпус.Запалих колата и за 10мин. бях на другия пчелин.Взех една отводка и след 20мин. тя вече бе в празния корпус.За около час време операцията бе извършена.На другия ден прегледах семейството което сложих над търтовката,майката се разхождаше необезпокоявана-семейството вече работеше с пълна пара.С другото семейство с търтовката и отводката процедирах така: проверих за майката в най-горния корпус ,с нея всичко бе наред ,изобщо семейството вече бе спокойно.Махнах преградната дъска с мрежата и сложих ХР ,а над нея вестник и корпуса с майката .На другия ден вестника вече бе прояден ,майката работеше ,а семейството бе спокойно.Преди да тръгна за полето свалих майката вече на първо ниво и сега долу вече работи с пълна пара.Общо взето това е ! Просто е ,но трябва да се действа бързо и решително.За мен това е най-добрия начин за борба с търтовка ,затова винаги се стремя кошерите да са по-двойки!

лелееееее е ще си карам на Дб аз, тези ЛР са прекалено сложни за мен, имам мерак за няколко ЛР, но все още не мога да събера смелост... sadsmile; ще зема да объркам нещо, и после мъка.Някой път трябва да спра (стига да не досаждам), да погледам как действаш, все ми се ще че клиповете в интернет не показват всичко

Страница 9 от 14 ПърваПърва ... 7891011 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •