Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 9 от 11 ПърваПърва ... 7891011 ПоследнаПоследна
Резултати от 81 до 90 от общо 108
    Потребител
    Регистриран
    12.01.2012
    Аз не съм против нито една система, защото смятам, че е въпрос на лични предпочитания, възможности и желание. Важното е всичко да се прави с желание, любов и кеф. Не харесвам когато някой си мисли, че знае къде е "началото и края" и смята, че му е позволено да обижда или коментира с неприятен подтекст и неуважение.

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    От всичките ми до момента источници на информация за работата с ЛР се препоръчва използването на ХР. Това са класическите книги по пчеларство като Практическо пчеларство, Календарен справочник по пчеларство, Пчеларска енциклопедия, книгата и филма за Венер, филма за ЛР кошерите. В последния филм дори слагат ХР и медови корпус без прелка над нея, като по този начин принуждават пчелите да пълнят корпуса с мед през решетката. От друга страна напоследък срещам мнения на пчелари, които не са писали книги, но не препоръчват използването на ХР. Възнамерявам да изпробвам и този метод на работа. Явно, пътят към успешната и удачна технология за работа с ЛР кошери е доста по-дълъг, отколкото съм си го представял. Добре е, че повечето ми кошери са ДБ, благодарение на което вадих мед още от първата година, когато започнах да се занимавам с пчеларство.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Относно избора на кошер
    Всичко зависи от характера и желанието на пчеларя. Дали му се занимава или не, дали търси простата система или по сложната, дали обича да се занимава с пчелите или не, дали като гледа пчелите - си мисли за тях или за парите които ще изкара, дали има желание да се развива и да изпробва новостите или да си кара по релсите, начертани от дядо му и тн. На мен специално ми е по интересно отглеждането на пчели в ЛР кошера. И затова съм насочил всичките си усилия в тази посока. ДБ ми е скучен. Това е. Но се интересувам и от него и от тръвните дори.

А колкото до ХР, и нейното използване зависи от знанията на пчеларя, кога да я сложи. Направи така , че плодника под нея да се изпълни с пило и пчели, да видим дали няма да се качат пчелите в горния корпус, и да пълнят с нектар - е ако го има разбира се. Няма ли нектар и с нея и без нея е все тая.
    Моя баща, мир на праха му , сега си спомням че все се оплакваше че слаба годината, че няма много мед. Гледаше пчелите си по ЛР системата, кога на 2, кога на 3, че и на 4 корпуса дори и според негов приятел който му е помагал, разбрах, че майката си щъкала из всичките корпуси, не са ползвали ХР и е правила пило и пило и пак пило. Сега разбирам защо не вадеше мед. Но това е за неговия район, над Вакарел, полупланински район. Така че, за всяко нещо си има обяснение. И не може всичко да се поставя под общ знаменател...

Наблюдател
    Регистриран
    20.08.2012
    Добре, ще намаля входовете. Видях снимки на кошер ЛР с дълбоко дъно. Чудесен е. Наистина трябва да подменяме "старите бойци" и да се учим от опитните пчелари.

вече ставате банални с тези стари бойци....Що колега не минеш ти на Лежак примерно?????Като минеш на лежак, ще си помисля и аз за Л.Р.

Потребител
    Регистриран
    22.01.2012
    Аз съм се замислил да си напарвя един да си го имам. Да го ползвам като склад за плодникови рамки с мед че сега нямам мед за зазимяване за отводките.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Цитат Първоначално публикувано от Владо-Gillan
    вече ставате банални с тези стари бойци....Що колега не минеш ти на Лежак примерно?????Като минеш на лежак, ще си помисля и аз за Л.Р.
    Затова толкова много изоставаме в пчеларството.
    Сърбите са с години по напред от нас, а са се учили по нашите книги на пчеларство.
    Гилъне, млад човек си, мисли малко по- реално и по с переспектива.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

каква перспектива, нали виждам в района ми системите какви са.75 процента са Д.Б, 25 са всички останали.Аз съм на мнение че няма лоша система, а е важен подхода и усърдието.а и добивите в моя край от Д.Б и Л.Р са почти изравнени, има райони дето Д.Б няма шанс и обратното.Аз започнах миналата година с 2 Д.Б, хванах и 2 рояка, направих и 2 отводки.След това катастрофирах и не се занимавах с тях до пролетта.Сега съм с 12 Д.Б редовни и силни семейства.От към добив не мога да се оплача тази година, така че според мен най важен е региона и усърдието и навиците който си изграждаме като пчелари, системата след това идва от само себе си.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Да, така е, с ДБ нямаш много работа, но с ЛР си много по- гъвкав относно правене на отводки, разрояване, разширяване, стесняване и т.н. Не случайно повечето техники на работа са описани за работа с ЛР, но там се иска повече работа. А повечето хора ги мързи да работят и да се развиват.
    Единствената причина повечето пчелари, които са и в по напреднала възраст да се занимават основно с ДБ е заради тежестта на корпусите при ЛР. А при ДБ се налага да се вдигат само магазини, а и това не се прави ако се вадят само рамки.
    Аз мисля така. Няма лошо и в твоите разсъждения. Всеки си решава сам и се соъбразява с възможностите си и с още стотици обстоятелства....
    Аз има и 2 ДБ 10-ки, честно да ти кажа, трудно ми е да работя и да експеримнетирам с тях и добре че са кошерите направени по новите стандарти, нямат нищо общо със старитге бойци, та мога да ги работя и по ЛР технологията.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

аз даже и с магазините се задъхвам ако са пълни, че гърба ми е мазало от травми и прочее.Като вдигна 4 5 магазина, и ходя като......Но като видя как извират пчелите от кошер с 3 магазина когато го отворя, и си правя че :D ия на душата.Виждал съм на Ники Л.Р._те веднъж спрях при фургоните му докато работеше по пчелите си, красиво е и функционално както каза ти, но нямам шанс с този кръст, а и повечето колеги са зле с гърба, поне 2ма познавам който са все още на Д.Б. именно заради проблеми в кръста

Страница 9 от 11 ПърваПърва ... 7891011 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •