Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 9 от 10 ПърваПърва ... 78910 ПоследнаПоследна
Резултати от 81 до 90 от общо 93
    Заслужил Автор
    Регистриран
    13.01.2013
    Пчеларски район
    Carpati
    Цитат Първоначално публикувано от judas Виж публикацията
    Гледал ли си лекцията на Софрон Софрониев? https://www.youtube.com/watch?v=PDCYMFlMLWk
    Стига си ни врял този Софронии в носовете. Човека третира с "Амитраз" (ама Руски), а пчелар, който третира с бойно отровни вещества, не бива да се дава за пример за добри пчеларски практики и техники.

Относно избора на система много е написано и ще продължава да се пише още, но всеки трябва да направи промяна, ако не е доволен от досегашната си система на пчеларстване, въпреки мненията на корифейте в пчеларството.

Рости пусна тази тема, защото остава с впечатлението, че не може да извлече максималното от пчелите си и затова търси алтернатива, но всички скочиха " ти луд ли си или х.... е голям"

Някои гледат ЛР, защото разбирате ли това е кошер за "професионално" пчеларство. Други защото се занимават с майкопроизводство и им дреме за извадения мед. Трети са още по-добри и работят с две майки в ЛР кошер, няма лошо дори много добре (друг е въпроса, колко семейства може да отглежда така и каква е рентабилността разпределена на една майка).

Матеев постоянно говори в тази тема за работата с еднакви рамки и че ДБ не може да предостави тази възможност, но аз бих казал - мозе, мозе и още как. Плодник ДБ (300), магазин ДБ (300). Работи се като с МК, но с големи ДБ рамки. Без да изпадам в подробности, всеки средно интелигентен пчелар може да си представи предимствата и респективно недостатъците на такова пчеларстване.

Чисто хипотетично да си представим че по този начин се отглеждат 200+ семейства и се вади 3 пъти повече стокова продукция отколкото средното за страната с ЛР и да предположим, както казва Матеев "... в много западни фирми са успели да постигнат професионално пчеларстване с норматив 1 човек - 400 кошера...".

Въпросът ми е хипотетично-риторичен - Кой вариант е по-добър - един човек с 200 бр. МК ДБ или един човек с 400 бр. МК ЛР но с три пъти по ниска продукция отколкото МК ДБ.

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.11.2011
    Пчеларски район
    Русе
    Цитат Първоначално публикувано от Niki1313 Виж публикацията
    Стига си ни врял този Софронии в носовете. Човека третира с "Амитраз" (ама Руски), а пчелар, който третира с бойно отровни вещества, не бива да се дава за пример за добри пчеларски практики и техники.

Относно избора на система много е написано и ще продължава да се пише още, но всеки трябва да направи промяна, ако не е доволен от досегашната си система на пчеларстване, въпреки мненията на корифейте в пчеларството.

Рости пусна тази тема, защото остава с впечатлението, че не може да извлече максималното от пчелите си и затова търси алтернатива, но всички скочиха " ти луд ли си или х.... е голям"

Някои гледат ЛР, защото разбирате ли това е кошер за "професионално" пчеларство. Други защото се занимават с майкопроизводство и им дреме за извадения мед. Трети са още по-добри и работят с две майки в ЛР кошер, няма лошо дори много добре (друг е въпроса, колко семейства може да отглежда така и каква е рентабилността разпределена на една майка).

Матеев постоянно говори в тази тема за работата с еднакви рамки и че ДБ не може да предостави тази възможност, но аз бих казал - мозе, мозе и още как. Плодник ДБ (300), магазин ДБ (300). Работи се като с МК, но с големи ДБ рамки. Без да изпадам в подробности, всеки средно интелигентен пчелар може да си представи предимствата и респективно недостатъците на такова пчеларстване.

Чисто хипотетично да си представим че по този начин се отглеждат 200+ семейства и се вади 3 пъти повече стокова продукция отколкото средното за страната с ЛР и да предположим, както казва Матеев "... в много западни фирми са успели да постигнат професионално пчеларстване с норматив 1 човек - 400 кошера...".

Въпросът ми е хипотетично-риторичен - Кой вариант е по-добър - един човек с 200 бр. МК ДБ или един човек с 400 бр. МК ЛР но с три пъти по ниска продукция отколкото МК ДБ.
    Това всичкото от гледната точка на човек имащ опит с тази система ли го казваш?
    По темата,следя я с интерес от самото начало.Напълно разбирам автора на темата и споделям терзанията му с лр системата.И аз съм на същата вълна.В момента имам само лр корпуси и се чудя за догодина дали да не премина на вариант един лр корпус за плодник и нагоре дб магазини.Да знам че в интезивното пролетно развитие на една силна майка със много пчели в кошера 10лр пити не и стигат,но по мои наблюдения това е най-много до цъфтежа на липата и докато отмине опасността от изпадане в роево настроение.И да се качи да осемени един магазин не мисля,че това е проблем,ще го кача над медовите и след излюпване на пилото ще го напълнят с нектар и ще го извъртя.Мисля също и да опитам със система фарар,но както Матеев каза ще стане хаус,заради наличието на различни рамки.Но при положение че лр корпусите си останат единствено за плодник не виждам проблем.Всичко това ми е само в главата и не знам как точно ще се развият нещата.Със сигурност има хора,които са го пробвали това и колкото и да разтягаме локуми тук докато на човек не му мине нещо през главата няма как да разбере работи ли нещото или е абсолютна греда.Лошото е,че пчеларския сезон е твърде кратък за експерименти и ако се окажат не сполучливи си загубил годината,а да се правят експерименти със всички кошери си е направо лудост.

Заслужил Автор
    Регистриран
    17.02.2015
    Пчеларски район
    София, Симеоново
    Цитат Първоначално публикувано от Niki1313 Виж публикацията
    Стига си ни врял този Софронии в носовете…
    На теб не ти вра нищо в носа. Не е Софронии, а Софрон. Човекът е постигнал всичко само с двете си ръце. ТОЙ и СИНЪТ му обслужваха 800 кошера, правеха 800 отводки, произвеждаха 5000 майки и какво ли още не! Има какво да се научи от него. И най-вече начин на работа с плодник 1 ЛР корпус и 4 Фарара (ДБ магазина).
    0899946746 Поздрави, Емо.

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.01.2013
    Пчеларски район
    Carpati
    Цитат Първоначално публикувано от judas Виж публикацията
    ... Не е Софронии, а Софрон. ...

То не се казва "Мозе" а правилното е МОЖЕ, но ти не схващаш иронията........карай, някой ден ще се упрайш.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Гледал съм лекцията и съм впечатлен. Имам намерение или да посетя Софрон, но по скоро мисля да го поканя за лекция в нашето дружество тази зима.

Аз определено не се притеснявам от голям хаос ако вкарам още един вид рамка в употреба. Ако е Венер - никакви грижи надставката с другия вид рамка си е постоянно на кошера. Ако е Дадан предполагам ще има леки затруднения на моменти, НО няма как да се сравнят с хаоса който цари в момента в кошерите. Предпочитам го в склада, камиона там поне ми е под моя контрол, но в кошерите ме дразни мнооооооооого. Все още вадя слънчогледа (дано да има още много да вадя) и всеки ден им се дивя и не мога да разбера алгоритъма, логиката на яйцеснасянето ако въобще има такива. Такива са ги наредили, че ваденето стана дава пъти по дълго от предвиденото, защото се принудих да направя ново разпределение на работата. Един подрежда корпусите които ще остават другия освобождава от пчелите медовите пити двама товарим. АКО ИМА РЕД В ПЛОДНИКА ДВАМАТА ЩЯХМЕ ДА СЕ ЗАНИМАВАМЕ С МЕДОВИТЕ ПИТИ И РАБОТАТА ДА ЛЕТИ.
    На Дадана най-много ме притесняват противороевите мерки. Плодника не може да се разширява колкото на ЛР, а ако тръгнеш да правиш отводки обединението с основното семейство е мноооооооого трудно. Отводки не смятам да продавам, пък и няма да раста до безкрай.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от зуница Виж публикацията
    И какво не му хареса на "фарар"-а?Ако не е тайна.
    Ниската и тясна рамка. Заради нея, вместо плодника да бъде на 3 корпуса, както смятах очакваната площ на пилото, реално той се разпростираше на само два. Бях предвидил кошерите за 8 корпуса, но рядко достигнаха до не повече от 5. Майките осеменяваха една фарарова рамка за абсолютно точно същото време, което им беше нужно да осеменят една ЛР рамка.
    Може би, ако бях ползвал местни майки, които са по-пъргави и по-щъкащи, резултатите щяха да са различни.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    . На Дадана най-много ме притесняват противороевите мерки. Плодника не може да се разширява колкото на ЛР, а ако тръгнеш да правиш отводки обединението с основното семейство е мноооооооого трудно. Отводки не смятам да продавам, пък и няма да раста до безкрай.
    Щеш-нещеш необходимо е да имаш достстъчно инвентар и за "отводки".Пълниш корпуса-плодника с 7-8 рамки с пило и слагаш магазин,а може и нова майка....

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Ниската и тясна рамка. Заради нея, вместо плодника да бъде на 3 корпуса, както смятах очакваната площ на пилото, реално той се разпростираше на само два. Бях предвидил кошерите за 8 корпуса, но рядко достигнаха до не повече от 5. Майките осеменяваха една фарарова рамка за абсолютно точно същото време, което им беше нужно да осеменят една ЛР рамка.
    Може би, ако бях ползвал местни майки, които са по-пъргави и по-щъкащи, резултатите щяха да са различни.
    Благодаря! Твоето решение и моите наблюдения до момента, съвпадат напълно. Явно проблема не е в майките.Моите майки нямат нищо общо с твоите.Климатичните условия и медоносната база са коренно различни. Общото в случая е рамката. Малка площ, много дърво ...
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

Почетен Автор
    Регистриран
    28.05.2013
    Пчеларски район
    Карлово,Своге,Храбърско
    Рости, плодника хич не е малък защото: При поставянето на магазините, част от майките се качват и осеменяват някой магазинни рамки в първия магазин, след акацията майката слиза в плодника, после и те се пълнят с мед, крайните са с мед, и магазина-ите отгоре са с мед. Майката снася единствено в първия магазин при акациевата паша.
    Накратко, не правя никави противороеви мерки! Много ама много рядко някой кошер се рои. Има години в които няма въобще роене! Винаги при първата паша слагам два магазина, след 3-4 дни ако е необходимо слагам трети или разменям магазини с по слаби кошери!

Заслужил Автор
    Регистриран
    05.10.2010
    Пчеларски район
    Севлиевски
    или разменям магазини с по слаби кошери!
    Как да разбираме това.

Страница 9 от 10 ПърваПърва ... 78910 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •