Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 9 от 17 ПърваПърва ... 7891011 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 81 до 90 от общо 164
    Почетен Автор
    Регистриран
    05.02.2011
    Пчеларски район
    Резерват "Северозапад"
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Една майка на отводка почти спря да работи, на какво се дължи това? След като се оплоди стигна до 5-6 рамки с пило, вчера гледам кошера не работи като останалите, летеж почти няма, отварям и гледам разнородно пило само на 1 рамка а до нея още няколко пити полирани но не осеменени. Майката беше много енергична гоних я 1 мин. по питата да я убия.
    Тази пролет ми се случи нещо подобно. Отводка от август миналата година на която майката се бе оплодила и снасяше съвсем нормално и бе развила нормално семейство до есента тази зима-пролет спря да снася. Нямам си и на идея точно каква е причината, но най-вероятно поне според мен в моя случай е да са направили късна самосмяна и новата майка да не е успяла да се оплоди, след което е останала безплодна. Пробах какво ли не по рецепти от форума, но същата до края на март така и не пронесе. Иначе на няколко пъти ми се е случвало на стари майки да им свършат оплодените яйца и да продължат само с търтиеви.
    Keep Walking...

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    При мен това беше юнска отводка която вървеше много добре 5-6 рамки с пило, белязах майката и за да хване слънчогледа ги обединих с друга отводка на която и бях взел майката предварително. И вместо да започне да снася повече при наличието на повече пчели тя взе та спря и почна да носи като кокошка по 1 яйце на ден.

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.11.2011
    Пчеларски район
    Русе
    Аз пък миналата година имах следния случай,отводка правена на маточник,майката си пронася и работи съвсем нормално.Мисля че беше стигнала до 5 рамки с пило и изведнъж в началото на август някъде беше,отварям да видя как е положението и какво да видя-рамка и половина с пило в единия край на гнездото.Съседните рамки с венци и отдолу с полирани килийки но яйца няма.Отиде към 2 седмици така,тъкмо мислех да я махам и да обединявам и чудо,пилото започна да се увеличава.Тази година си се разви като съвсем редовно семейство.През цялото време съм я следил за място за яйцеснасяне,така че това го отписвам като вариант.И до днес нямам идея защо така имаше пауза в яйцеснасянето.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Няма кой да я чака, я се оправила я не а зимата идва, нали за това имам запасни майки.

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.11.2011
    Пчеларски район
    Русе
    не казвам да я чака,споделям какво ми се случи

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Цитат Първоначално публикувано от n.kostadinov Виж публикацията
    не казвам да я чака,споделям какво ми се случи
    Така е колега .
    Не питай старило ,а питай патило .

Потребител
    Регистриран
    23.08.2013
    Пчеларски район
    Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от n.kostadinov Виж публикацията
    Аз пък миналата година имах следния случай,отводка правена на маточник,майката си пронася и работи съвсем нормално.Мисля че беше стигнала до 5 рамки с пило и изведнъж в началото на август някъде беше,отварям да видя как е положението и какво да видя-рамка и половина с пило в единия край на гнездото.Съседните рамки с венци и отдолу с полирани килийки но яйца няма.Отиде към 2 седмици така,тъкмо мислех да я махам и да обединявам и чудо,пилото започна да се увеличава.Тази година си се разви като съвсем редовно семейство.През цялото време съм я следил за място за яйцеснасяне,така че това го отписвам като вариант.И до днес нямам идея защо така имаше пауза в яйцеснасянето.
    В момента имам подобен случай.Отводка с маточник от пролетта, имаше пило, а сега само на 1 рамка запечатано и яйца само в 5-6 килийки по 2-3 на на дъното, не по стените.Явно нещо е станало с майката...

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Явно , играта загрубя .
    Прилича ми на търтовка .
    Изчакай ден-два и провери пак .
    А , как са хранителните запаси на семейството ?
    Този пост е редактиран от delta.e; 12.08.2015 в 13:02.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    С новата майка кошера веднага започна да работи, изглежда бившата майка нещо е дефектирала. Остана ми само 1 кошер да се оплоди майката, днес и е 12 ден от излюпването, но ще им дам още 3-4 дни защото ми останаха само 2 запасни майки.

Почетен Автор
    Регистриран
    05.02.2011
    Пчеларски район
    Резерват "Северозапад"
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    С новата майка кошера веднага започна да работи, изглежда бившата майка нещо е дефектирала. Остана ми само 1 кошер да се оплоди майката, днес и е 12 ден от излюпването, но ще им дам още 3-4 дни защото ми останаха само 2 запасни майки.
    Към момента имам 6 запасни, но чакам пашата да ми свърши, за да ги заменя с такива които не се представят на ниво, защото тази пролет от 36 сем от 7 не извадих и по 1 рамка акация докато от други - почти по корпус. Е, най-голямите мърши вече ги смених и сега семеиствата работят добре, но при положение, че сменя още няколко маики може да очаквам, че ако няма сакътлици през зимата напролет почти всички ще са в кондиция.
    Keep Walking...

Страница 9 от 17 ПърваПърва ... 7891011 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •